Haberler

Vatan ve Hürriyet Şairi Namık Kemal Mezarı Başında Anıldı

Ünlü Şair ve Fikir Adamı Namık Kemal, Ölümünün 119. Yılında, Çanakkale'nin Gelibolu İlçesine Bağlı Bolayır Beldesinde Bulunan Mezarı Başında Anıldı.

Ünlü şair ve fikir adamı Namık Kemal, ölümünün 119. yılında, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Bolayır beldesinde bulunan mezarı başında anıldı.

Mezara çiçek buketi bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan anma töreninde konuşan Bolayır Belediye Başkanı Ferit Erdoğan, bu yüzyılın ve bu yüzyılda yaşamış fikir ve sanat adamlarının kültür tarihimizde ayrı bir yeri olduğunu, bu sanatçıların içinde en çok dikkat çekenlerden birinin Namık Kemal olduğunu söyledi. Erdoğan, "Namık Kemal, gerek mücadelesi ve gerekse verdiği eserlerle büyük bir tesir meydana getirmiş ve kendisinden sonraki nesilleri geniş ölçüde etkilemiştir.

Fikir ve sanat hayatımızda Namık Kemal'i ölümsüz kılan iki büyük cephesi vardır. Biri asırlardır devam ettirilen klasik sanat anlayışını yıkarak yerine Avrupai sanat anlayışı yerleştirmesi; diğeri ise insandan ve yaşamın gerçeklerinden kopuk bir sanat felsefesi yerine insanın ve toplumun hizmetine koşmayı amaç edinen bir sanat felsefesi ortaya atmasıdır. O, edebiyatımızda insanlık için büyük önem taşıyan, vatan, millet ve hürriyet gibi kutsal kavramları ilk olarak açık bir şekilde eserlerinde işleyen ve

yücelten, sonuçta haklı olarak 'Vatan ve Hürriyet' şairi unvanını kazanan, gür sesli, cesur bir kalemdir" dedi.

Törende Şehit Nuriye Ak İlköğretim Okulu sosyal bilgiler öğretmeni Deniz Yapıcı da Namık Kemal'in şahsiyet ve fikir hayatıyla ilgili bir konuşma yaparken, öğrenciler de şiirler okudu. Tören, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın da mezarına buket sunulmasıyla sona erdi.

Törene Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz, Trabzon Milletvekili Süleyman Yunusoğlu, Antalya Milletvekili Hüseyin Yıldız, Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Osmaniye Milletvekili Hakan Coşkun, Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim Işık, 18. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Sadık Çelikörs, Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl, Evreşe Belediye Başkanı Fedai Gür, Kavak Belediye Başkanı Mehmet Ali Nalbant, askeri ve sivil erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

(ST-AÖ-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title