Haberler

Vanhanen: "Herhangi Bir Tren Kazası Söz Konusu Değildir"

AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen, Türkiye'nin AB'ye Üyeliği Yolunda Herhangi Bir Tren Kazasının Söz Konusu Olmadığını, Ancak Belki Biraz Yavaşlama Olabileceğini Belirterek, AB Komisyonunun Tavsiye Kararının Hep Beraber Daha Fazla Çalışılmasını Gerektirdiğini Söyledi.

AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen, Türkiye'nin AB'ye üyeliği yolunda herhangi bir tren kazasının söz konusu olmadığını, ancak belki biraz yavaşlama olabileceğini belirterek, AB Komisyonunun tavsiye kararının hep beraber daha fazla çalışılmasını gerektirdiğini söyledi.

Çalışma ziyareti için Ankara'da bulunan Vanhanen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık binasında yaklaşık 2 saatlik görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Erdoğan ile Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini ele aldıkları çok yapıcı bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Konuşmasının başında, "Türkiye'nin AB'ye tam üye olmak üzere müzakere yürütecek bir ülke olarak kalacağını" söyleyen Vanhanen, Türkiye'nin Avrupalı ve AB'ye ait olduğunu kaydetti. Vanhanen, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin AB'nin uzun vadeli çıkarları açısından da önemli olduğuna işaret etti.

Müzakere süreçlerinde her zaman inişler ve çıkışlar olabileceğini belirten Vanhanen, şu andaki durumun geçici olduğunu belirterek, "(AB Komisyonunun) Tavsiye kararı, hep beraber daha fazla çalışmamızı gerektiriyor" diye konuştu.

Türkiye'nin üyelik sürecinde yavaşlama olabileceğini söyleyen Vanhanen, ancak bu sürecin gelecek dönemde daha hızlı devam etmesini istediklerini kaydetti. Vanhanen, Türkiye'nin "AB'ye üyelik yolunda herhangi bir tren kazası söz konusu değildir" diyerek, çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Türkiye'ye yaptığı ziyaretin geçen aylarda Finlandiya dönem başkanlığının üzerinde çalışmış olduğu konuların bir sonucu olduğunu belirten Vanhanen, bu çalışmaların müzakere sürecinde engelleme olmaksızın, Kıbrıs sorununun çözülmesiyle birlikte durumun kolaylaştırılması amacı taşıdığını ifade etti.

Konuk Başbakan Vanhanen, dönem başkanı olarak Kıbrıs sorununu çözmeye çalışmadıklarını, çünkü bu sorunun BM çerçevesinde çözülmesi gerektiğini, ancak kendilerinin de çözüm için yardımcı olmaya ve katkı getirmeye çalıştıklarını bildirdi. Vanhanen, Türkiye'nin Finlandiya'nın Kıbrıs önerileri için yapıcı bir tutum sergilediğini ifade etti.

Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasını üye ülkelerin tümüne hiçbir ayrım yapmaksızın uygulamasına yönelik bir taahhüdü bulunduğunu belirten Vanhanen, Türkiye'nin limanlarını Rum gemilerine açması gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title