Haberler

Van: Yurtdışına Burslu Olarak Her Yıl Bin Öğrenci Gönderilecek

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, önümüzdeki yıllarda bütçe imkanlarımız el verdiği ölçüde yurt dışına öğrenci göndermeyi sürdüreceklerini belirterek, "Bizim idealimiz her yıl biner öğrenci olmak üzere 5 bin öğrenciyi yurt dışına göndermektir. Bu da, potansiyel olarak 5 bin bilim adamının yetişmesi demektir" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, önümüzdeki yıllarda bütçe imkanlarımız el verdiği ölçüde yurt dışına öğrenci göndermeyi sürdüreceklerini belirterek, "Bizim idealimiz her yıl biner öğrenci olmak üzere 5 bin öğrenciyi yurt dışına göndermektir. Bu da, potansiyel olarak 5 bin bilim adamının yetişmesi demektir" diye konuştu.

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere önceki gün Van'a gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İskele Caddesi üzerinde bulunan Van Öğretmenevi'nde düzenlediği bir basın toplantısıyla yurt dışına gönderilecek öğrencilerle ilgili açıklamalarda bulundu. 1416 Sayılı Kanun'un Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamunun yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak ve bilim adamı olacak insanları yetiştirmek üzere yurtdışına öğrenci gönderme yetkisini verdiği hatırlatan Bakan Çelik, Türkiye'de kesintisiz olarak 1929 yılından bu yana yurtdışına öğrenci gönderildiğini, mastır ve doktora, hem mastır hem doktora, bazen de lisans düzeyinde öğrenim görmek üzere yurtdışına öğrenci gönderildiğini, ancak son 15-20 yıldır bu konuda duraklama olduğunu kaydetti. Bakan Çelik, hükümetleri döneminde kendilerinin 1416 Sayılı Yasa ile yurtdışına özellikle lisansüstü eğitim yapmak üzere öğrenci göndermeye bir ivme ve hız kazandırdıklarını aktardı.

Uzun zamandır bu konuda ciddi çalışmalar yapıldığını ifade eden Bakan Çelik, 2006 yılı içerisinde çeşitli ülkelere lisansüstü öğrenci gönderme kararı aldıklarını açıklayarak, "Benim basın toplantım bittiği zaman Milli Eğitim Bakanlığı'nın web sitesinde bu konuyla ilgili bütün detaylar yer alacak ve fiilen bu saatten sonra da başvurular başlamış olacak" dedi.

BİN ÖĞRENCİ YURTDIŞINDA BURSLU OLARAK EĞİTİM GÖRECEK

Daha önce yurtdışına gönderilen öğrencilerin ABD, İngiltere ile üçüncü ve dördüncü derecede de olmak üzere Almanya ve Fransa'ya gönderildiğini hatırlatan Bakan Çelik, öğrenci gönderme destinasyonunu çeşitlendirdiklerini kaydetti. Dünyada başka ülkelerinde var olduğunu söyleyen Bakan Çelik, belli alanlarda bu 4 ülkeden çok daha iyi olan ülkelerin olmasından dolayı öğrenci gönderecekleri ülke sayısını 19'a çıkardıklarını aktardı. Bu 4 ülkenin dışında Çin, Japonya, Güney Kore, Rusya, Avustralya, Yeni Zelanda, Avrupa Birliği'nin bazı ülkeleri ve İskandinav ülkelerinin de bu kapsama alındığını vurgulayan Bakan Çelik, "TÜBİTAK ile çok detaylı bir çalışma yaptık. Bu bin öğrencinin önemli bir bölümü sosyal bilimler ve uygulamalı sosyal bilimler alanında gönderilecek. Ayrıca sağlık, mühendislik ve fen dalında da öğrenciler gönderilecek. Fen dallarında özellikle genetik ve nano-teknolojik bilgi Türkiye açısında yeni olan ve artık bugün dünyada çok rağbet gören alanlarda da yurtdışına öğrenci gönderiyoruz. Öğrenciler, burs aldıkları sürenin 2 katı kadar kamuya mecburi hizmet yapmakla mükellef olacak. Hizmet yapılacak yer bir üniversite, TÜBİTAK veya başka bir kamu kuruluşu olabilir. Ama yeter ki edindiği tecrübeyi bizim ülkemize taşısın" dedi.

YURTDIŞINA GİDİP DÖNMEYEN ÖĞRENCİLER KAYIP DEĞİL

Zaman zaman yurtdışına burslu olarak gönderilen öğrencilerin önemli bir kısmının geri dönmediği ve böylelikle beyin göçüne yol açıldığı şeklinde bazı eleştirileri de aldıklarını söyleyen Bakan Çelik, giden her öğrencinin kendisine bu imkanı sunan ülkeye ve onun insanına hizmet etmesini arzu ettiğini kaydetti. Bakan Hüseyin Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gönderilen öğrenciler gelmedikleri takdirde ne olur? Keşke bugün ABD ve Avrupa'nın önemli üniversitelerinde bizim Gazi Yaşargil, Münci Kalaycıoğlu ve Mehmet Öz gibi dünya çapında isim yapmış olan insanlarımız olsaydı. Türkiye'nin yurt dışında tanıtımı açısından, Türkiye'nin sahip olduğu bilgi ve birikimin dünyaya aktarılması, ülkenin imajının olumlu yönde değişmesi açısında bu insanlarında bizim için büyük bir artı olduğunu ve bu insanların oralarda bulunmalarının da çok önemli faydalar sağladığına inanıyorum. Dolayısıyla hükümetimiz bu bin öğrenciyle de yetinmeyecektir. Önümüzdeki yıllarda bütçe imkanlarımız el verdiği ölçüde, öğrenci gönderecektir. Ama bizim hedefimiz 5 yılda 5 bin öğrenciyi göndermektir. Bu potansiyel olarak 5 bin bilim adamı demektir. Ama tekrar bunun altını çizmek istiyorum. Bunlar döndüklerinde üniversitelerde illa öğretim üyesi olarak çalışmayacak. Farklı yerlerde çalışabilirler".

"DOĞU BÖLGESİNİN KRONİKLEŞMİŞ SORUNLARI VAR"

Gazetecilerin, açıklanan Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) sonuçlarına göre, Doğu illerindeki öğrencilerin daha başarısız olduğunun hatırlatılması üzerine Bakan Çelik, bölgede yılların kronikleşmiş problemleri olduğunu ifade ederek, "Burada kalifiyeli eleman tutamamak gibi problemler var. Burada derslik altyapında sıkıntı olmuş. Ama bizim hükümetimiz bu sorunu bitirme konusunda kararlıdır. İster Şemdinli, ister Çukurca ister, Van'ın Bahçesaray İlçesi'nde olsun bütün okullara internet ağı döşenmiştir. Öğrenciler dünyanın en büyük sanal kütüphanesine kavuşturulmuştur. Bu problemler bugünün problemi değil, dünün de problemi değildir. Bunlar yılların kronikleşmiş problemlerdir. Sorunu makul bir sürece yayarak çözmeye çalışıyoruz ve bununda üstesinden geleceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.

Yeni açılan üniversitelere halen rektör atanmadığı seklindeki bir soruyaysa Bakan Çelik, bunun kendilerinin sorunu ve ihmali olmadığını ifade etti. Anayasa Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ve bununla ilgili de gerekçeli kararını henüz açıklamadığı için kimsenin birşey yapamadığını bildirdi. Açıklamaların ardından ÖSS Sayısal-2 puan türünde Türkiye ikincisi olan Muradiye Alparslan Öğretmen Lisesi öğrencisi Yavuz Selim Günay'a dizüstü bilgisayar hediye eden Bakan Çelik, Sayısal Van ikinteknolojik bilgi Tcisi Salim Sarımurat ve Sözel Van birincisi Gökhan Aslantuci'ye de birer takım elbise hediye etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title