Haberler

Van: Van'da "Namus Cinayetleri ve Medta Etiği" Konulu Panel

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Kentin Son Aylarda İşlenen Töre Cinayetleriyle Talihsiz ve Hiç Haketmediği Görüntülerle Gündeme Geldiğini Belirterek, "Bu Tür Vakaların Medya Organları Tarafından Bir Polisiye Olayı Olarak Algılanması Hem Olayın Doğru Anlaşılmasına Hizmet Etmiyor, Hem de Çözüm Sunmuyor" Şeklinde Konuştu.

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, kentin son aylarda işlenen töre cinayetleriyle talihsiz ve hiç haketmediği görüntülerle gündeme geldiğini belirterek, "Bu tür vakaların medya organları tarafından bir polisiye olayı olarak algılanması hem olayın doğru anlaşılmasına hizmet etmiyor, hem de çözüm sunmuyor" şeklinde konuştu.

Van Belediyesi ve Anadolu Basın Birliği tarafından düzenlenen "Namus Cinayetleri ve Medya Etiği" konulu panel, Van Belediyesi Meclis Salonu'nda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan panelin açılış konuşmasını Anadolu Basın Birliği Vezir Baş yaptı. Daha sonra konuşan Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, işlenen cinayetlerin temelinde bilgisizlik ve cehalettin yatmakta olduğunu belirtti. Avrupa ülkelerinde işlenen cinayetlerle Türkiye'de işlenen cinayetler arasında çok farkların bulunduğunu vurgulayan Yenigün, bu tür olayların önlenmesi için eğitime gerekli önemin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır da konuşmasında, düzenlenen panelde önemli bir konunun seçildiğini ifade ederek emeği geçenleri kutladı. Van ilinin son dönemlerde gündeme gelen töre cinayetleriyle anıldığını anlatan Tanılır, "Van, son bir kaç aydır kadına, çocuğa yönelik şiddet ve namus cinayetleri konusunda medyanın aracılığıyla ülke gündeminde yer aldı. Burada Van'a hak etmediği bir imaj sunuldu. Sanki bu olaylar Van'a özgüymüş gibi sürekli zincirleme şekilde bu ve benzeri olaylar oluyormuş gibi imaj verildi ve bu Türkiye'nin birçok yerinde böyle algılandı. Bizi arayanlar sanki burada bütün kadınlar ve kızlar tehlikedeymiş, sanki Van'da aile düzeni, değerler, gelenekler yokmuş, bütün kadınların her an ölümle yüz yüzeymiş gibi algıladıklarını ifade etmeye başlamışlardır. Bu son derece üzücüdür haksızlıktır. Böyle bir haksızlığa sebep olanları da kınadığımı belirtmek istiyorum. Van böyle bir şeyi hakettemedi. Bu ne Van'a özgü durumdur, ne Doğu'ya Güneydoğu Bölgesi'ne ne de Türkiye'ye. Bu dünyanın her tarafından evrensel olarak rastlanabilecek bir olgudur ve tarihsel kökenleri vardır. Bu tür konular devletin gücüyle önlenebilecek önlenmesi gereken bir olgudur. Buna böyle bakmamız gerek eğer. Bu tür vakaların medya organları tarafından bir polisiye olayı olarak algılanması hem olayın doğru anlaşılmasına hizmet etmiyor, hem de çözüm sunmuyor" şeklinde konuştu.

Vali Tanılır'ın konuşmalarının ardından geçilen panelde, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emin Yaşar Demirci, olayın sosyal boyutuyla ilgili katılımcılara bilgi verirken, Yazar Deniz Baş, medya boyutu, YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vefa Taşdelen, medyanın olaya felsefe açısında bakışını ve son olarak YYÜ Meslek Yüksekokulu İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sedat Cereci de medyanın olay esnasında iletişim kurması konusunda katılımcılar bilgiler sundu. Panele, Van Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, Defterdar Mehmet Erkınay, Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez, Van Müftüsü Osman Artan'ın yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title