Haberler

"Van, Sizi Bekliyor"

Ali İhsan Öztürk - Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle önemli turizm merkezi konumundaki Van, Akdamar Kilisesi, Çarpanak Adası, Muradiye Şelalesi'nin yanı sıra ters lale, bir gözü mavi diğer gözü sarı Van Kedisi ve ün yapmış kahvaltısıyla...

Ali İhsan Öztürk - Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle önemli turizm merkezi konumundaki Van, Akdamar Kilisesi, Çarpanak Adası, Muradiye Şelalesi'nin yanı sıra ters lale, bir gözü mavi diğer gözü sarı Van Kedisi ve ün yapmış kahvaltısıyla yurt içi ve yurt dışından misafirlerini ağırlamayı bekliyor.

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, Akdamar Adası ve üzerindeki tarihi Akdamar Kilisesi, Van Kalesi, Hüsrevpaşa Cami ve Külliyesi, Yedi Kilise, Çarpanak Adası ve Kilisesi, Muradiye Şelalesi, Ters Lale, bir gözü mavi diğer gözü sarı Van Kedisi ve ün yapmış kahvaltısıyla Van, yaz sezonunda turistleri ve yatırımcıları ağırlamayacak.

Van Valisi Münir Karaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada 7 bin yıllık tarihi ve büyük medeniyetlere beşiklik yapan Van'ın geçmişte olduğu gibi bugün de önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi. Son 3 yıldır Van'ın bu tarihi ve kültürel değerlerini yurt içi ve yurt dışı fuarlarda tanıtmak için önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Karaloğlu, depremin Van'da yıkıcı etki yaptığını ama Van'ın tarihi ve doğal güzellikleri yerinde durduğunu belirtti.

Depremden sonra yaşanan zorlu kış şartlarından sonra baharla kentte hayatın normale döndüğünü dile getiren Karaloğlu, şunları kaydetti:

"Depremden sonra geçici olarak başka illere yerleşen Vanlılar geri dönmeye başladı. Van'ın güzellikleri ve tarihi birikimi yerinde duruyor. Bizler bu güzellikleri hem yurt içi hem de yurt dışında paylaşmaya devam edeceğiz. Tanıtım atağımıza devam edeceğiz. Depremden önce de "Van Güzel" diyorduk. Depremden sonra Van güzel olmaya ve daha da güzelleşecek. Bu deprem büyük bir sıkıntı ve felaketti ama şehrin elinin ve yüzünün toparlanması bakımında bir fırsattır. İnşallah yeni Van ile beraber tarihten bugüne taşımış olduğumuz değer hem de bugün insana sunacağımız yeni çağın değerleriyle Van çok daha yaşanılabilir bir kent ve merkez olacak. Burayı görmek için yurt içinden ve dışından misafirleri bekliyoruz."

Depremden önce Van'ın bu tarihi ve kültürel değerleri ile doğal güzelliklerini 4 mevsim yansıtan 1 yıllık çalışmanın sonuna geldiklerini dile getiren Karaloğlu, "Van Güzel" adı altında yapacakları belgeseli tamamlamak üzereyken deprem felaketi yaşadıklarını anlatan Karaloğlu, depremden sonra vatandaşın moral bozukluğunu gidermek için küçük küçük spotlar hazırlayarak televizyonlarla paylaştıklarını bildirdi. Van'ın değerlerini anlatan bu görüntüleri çok sayıda televizyonun "kamu spotu" adı altında yayımladığını dile getiren Karaloğlu, duyarlılık göstererek bunu yayınlayan televizyon kanallarına teşekkür etti.

-"Yardımına koştuğunuz Van'a gelin"

Vali Karaloğlu, bir yandan depremin yaralarını sararken diğer taraftan kentin tanıtımını yapmaya devam ettiklerini kaydederek, 'Van Denizi' dedikleri Van Gölü üzerinde üçüncüsünü bu yıl düzenleyecekleri su sporları şenliklerinde tüm Türkiyeli vatandaşları davet etmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Depremden sonra Türkiye'nin her bölgesinden Van'a yardım gönderen vatandaşların yardım ettikleri şehri ve şehrin güzelliklerini görmelerini istediklerini dile getiren Karaloğlu, "Deprem yardımlarından sonra Van'ın Vanlının teşekkürünü tüm Türkiye'ye bildirmek adına Türkiye'nin her bölgesinde

'Teşekkürler Türkiye' diye bilbordlara afişler asmıştık. Deprem bitti ve normalleştik. Şimdi de tüm Türkiyeli vatandaşlara seslenerek 'yardım ettiğiniz ve yardımına koştuğunuz Van'a gelin' diye bir çağrıda bulunacağız. Hazırlıklarını yaptığımız davet afişlerini yine Türkiye'nin muhtelif şehirlerinde bilbordlara asacağız. Bu şehirde yaşayanlara moral ve motivasyon olacaktır" diye konuştu.

-Turizm yatırımcılarına çağrı-

Vali Karaloğlu, açıklanan teşvik yatırım programıyla bölgede turizm yatırımları yapana devletin arazi tahsisi, SSK ve vergide konusunda gerekli destekleri vermeye başlayacaklarını dile getirerek, bu teşvik programından ayrı olarak Kalkınma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Van Gölü Havzası'ndaki turizm yatırımlarıyla ilgili bir çalışmasının olduğunu anlattı.

Turizm yatırımlarının daha farklı nasıl desteklenebileceğiyle çalışmanın yakın zamanda açıklanacağını dile getiren Karaloğlu, turizm yatırımları yapmak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları konusunda çağrıda bulundu.

Van'ın turizm altyapısının her geçen gün geliştiğini ifade eden Karaloğlu,

"Devam eden otel yatırımları var. Kış turizm konusunda kayak merkeziyle ilgili ciddi yatırımlarımız oldu. Van'ın turizm konusunda en büyük potansiyeli İran'dır. İran turistine yönelik konaklama, eğlence, dinlenme ve alışveriş merkezleri ihtiyaç var. Bununla ilgili yakın zamanda büyük alışveriş merkezleri yapılacak. Teşvik kararnamesiyle bu çalışmalar hız kazanacak" dedi.

Van'a yabancı turist ilgisinin hızla büyüdüğüne dikkati çeken Karaloğlu,

"Geçen yıl İran ile Van arasında Kapıköy Gümrük Kapısı'nı haziran ayında küçük araçlar için açmıştık. 2011'in ikinci 6 ayında sınırdan Van'a 101 bin kişi giriş yapmıştır. Kapının yeni açılmış olmasına rağmen bu önemli bir rakamdır. Bu hızlı bir şekilde devam ediyor. Van deprem havasından sıyrıldığında önemli bir turizm destinasyon olarak kendini gösterecektir. Bu sebeple ilimizde yatırım yapmak isteyenlerin teşvik programından yararlanarak acele etmeleri konusunda çağrıda bulunuyorum" diye konuştu.

Van coğrafyası itibarıyla yılın 4 mevsiminde turizm potansiyeli olan bir havzada bulunduğunu kaydeden Karaloğlu, kış turizmi, doğa ve inanç turizmi, dağcılık, yat turizmi ve su sporları gibi önemli bir destinasyona sahip olduğunu sözlerine ekledi.

- VAN

Kaynak: AA / Yaşam

Muradiye Şelalesi Akdamar Kilisesi Ali İhsan Öztürk Vali Karaloğlu Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title