Haberler

Van: Şemdinli Davası

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ndeki Umut Kitapevi'nde meydana gelen patlamadan dolayı tutuklu bulunan astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş'in yargılandığı Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına ara verildi. Reddi hakim talebinde bulunan sanık avukatlarının talepleri kabul edilmezken, PKK itirafçısı Veysel Ateş, vekili Yurdakan Yıldız'ın yerine atanan avukatı reddetti.

Saat 14.30 sıralarında başlayan mahkemenin başkanlığını İlhan Kaya yaptı. Üyeler Muammer Ballı ve Sinan Sivri ile Savcı Metin Dikeç de duruşmada görev aldı. Yapılan kimlik tespitinin ardından söz hakkı alan sanık avukatlarından Mahmut Güler, önceki duruşmanın yapıldığı 13 Haziran günü yayınlanan Özgür Gündem Gazetesi'nden davanın karar aşamasına geldiği, tayini çıkan mahkeme başkanı İlhan Kaya'nın ayrılmadan davayı bir karara bağlayacağını ifade edildiğine dikkat çekerek, "Siz tarafsızlığınızı yitirmişsiniz. Davadan çekilmenizi istiyoruz" dedi. Mahkeme heyeti, mazeret bildirerek duruşmaya katılmayan PKK itirafçısı Veysel Ateş'in avukatı Yurdakan Yıldız'ın yerine de vekil tayini için duruşmaya 10 dakikalık ara verdi. Verilen aranın ardından sanık avukatlarının reddi hakim talepleri kabul edilmezken, Ateş'i savunmak için Van Baro Başkanlığı tarafından görevlendirilen avukat duruşmadaki yerini aldı. Söz hakkı alan müdahil avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, sanıkların amacının davayı uzatmak olduğunu kaydetti. Van Askeri Hastanesi Dahiliye Servisi'nden rapor alarak önceki duruşmaya katılmayan sanık astsubaylardan Ali Kaya'nın, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne askeri uçakla götürüldüğü şeklinde bilgilerin bulunduğunu ifade eden Tanrıkulu, mazeret belirterek duruşmaya katılmayan Ateş'in avukatı Yurdakan Yıldız'ın olmayışı davayı uzatmaya yönelik bir çaba olduğunu dile getirdi. Suç vasfının değişmediğini de söyleyen Tanrıkulu, sanıkların 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak', 'Adam öldürmek', 'Adam öldürmeye tam teşebbüs etmek' ve 'Suç işlemek için anlaşmak' suçlarından yargılanması talebini yeniledi.

Bu sefer söz hakkı alan savunma avukatları, Veysel Ateş'in kendi özgür iradesiyle avukatını seçtiğini ve kendi avukatı olmasına rağmen başka birinin savunmasını yanlış olduğunu dile getirdi. Ali Kaya'nın da duruşmaya gelmeden kararın verilmesinin yanlış olduğunu kaydeden sanık avukatları, iddia makamı Savcı Metin Dikeç'in verdiği 12 sayfalık mütalaasıyla suç vasfını değiştiğini ve Kaya'nın buna göre yeniden savunma yapacağını kaydederek, Kaya'nın bulunmaması durumundan mahkemenin böyle bir karar veremeyeceğini savundu. Müdahil ve sanık avukatlarının karşılıklı tartışması şeklinde geçen duruşmada, tekrar söz hakkı alan müdahil avukatlarından Sezgin Tanrıkulu, önceki beyanlarını tekrarlayarak, "Sanık ve avukatları savunma hakkını kötüye kullanıyorlar. Bu anayasaya aykırıdır. Mahkemenin karar vermesini bekliyoruz. Her şey Türkiye'nin gözü önünde olup bitiyor" dedi. Bu sefer söz alan sanık avukatları ise davada birçok usul hatasının bulunduğu, bu usul hatalarının giderilmesi gerektiğini aksi durumda Yargıtay'dan geri döneceğini ifade etti. Mahkeme heyeti tarafından daha sonra söz hakkı verilen sanık astsubaylardan Özcan İldeniz, avukatlarının usule ilişkin kararlarına katıldığını belirterek, başka bir diyeceğinin bulunmadığını ifade etti. Söz hakkı verilen PKK itirafçısı Veysel Ateş ise, savunmasını kendi özgür iradesiyle tayin ettiği avukatı Yurdakan Yıldız ile yapacağını ifade ederek, tayin edilen vekili kabul etmediğini ve savunma yapmayacağını söyledi.

Kendilerinin gösterdiği tanıkları dinlemeyen mahkeme heyetini eleştiren sanık avukatları, 16 Haziran 2006 günü Batman'da teslim olan Abdurahman Yeşilyurt isimli PKK terör örgütü elemanın Şemdinli olayı ile ilgili açıklamalarının olduğunu ve mahkeme heyetinin dinlenmesi halinde bu açıklamaları onlara da açıklayacağını kaydetti. Daha sonra söz hakkı alan savunma avukatlarından Mahmut Güler, "Bu davadan yargılanmanın eksikliklerle doludur. Kutsal savunma hakkı bu mahkemeden kaldırılmıştır. Sanık yok, avukat yok karar veriliyor. Ben 30 yıllık meslek hayatımdan böyle bir şey görmedim. Beraat kararı verilse bile memnun olamayız. Tanıklarımızı dinlemediniz, görevsizlik istedik onu da kabul etmediniz. Heyetinize 'davadan çekilin' dedik, onu da kabul etmediniz. Savunma mahkemenin her aşamasında delil verebilir. Siz imkan vermeseniz biz kendimizi nasıl savunacağız" dedi.

Konuşmanın ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title