Haberler

Van'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 89. Yıldönümü

Van'da Ermeni Çetelerinin Katliamlarına Uğramış Mağdurlar Derneği Başkanı İkram Kali, Kurtuluş Yıldönümü Olan 2 Nisan Tarihinin Geçmişi Hatırlamak, Geleceği Görmek Olduğunu Belirterek, Bu Tarihin Emperyalizmin Dize Geldiği, İşgalcilerin Bozguna Uğratıldığı, Bağımsızlık ve Özgürlüğün Destanlaştığı Bir Gün Olduğunu Söyledi.

Van'da Ermeni Çetelerinin Katliamlarına Uğramış Mağdurlar Derneği Başkanı İkram Kali, kurtuluş yıldönümü olan 2 Nisan tarihinin geçmişi hatırlamak, geleceği görmek olduğunu belirterek, bu tarihin emperyalizmin dize geldiği, işgalcilerin bozguna uğratıldığı, bağımsızlık ve özgürlüğün destanlaştığı bir gün olduğunu söyledi.

Van'ın 2 Nisan düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü olması dolayısıyla bir basın açıklaması yapan İkram Kali, 1915-1918 yıllarında Van ilinde büyük ve acı olayların sahnelendiğini belirtti. Kali, Osmanlı Devleti'nin zor günlerini fırstat bilen Fransa, İngiltere, Rusya gibi bazı ülkelerin kışkırtmaları ve teşvikleri ile Taşnak, Hınçak, Ramgavar, Karahaç Ermeni çetelerinin Van'da 30 bin insanı acımasızca katlettiğini belirterek, "Ermeni çeteleri Van'ın köylerini, kentini ateşe vermiştir. İki Nisan 1918 tarihinde Vanlılar işgalcilere karşı kahramanca mücadele başlatmış, Süleyman Sabis Paşa komutasındaki Türk birliklerinin Van'a girmesi ile ilimiz istiklaline kavuşmuştur. Bundan dolayı 2 Nisan tarihi emperyalizmin dize geldiği, işgalcilerin bozguna uğratıldığı, bağımsızlığın, özgürlüğün destanlaştığı, onurun, namusun, vatan sevgisinin dile geldiği, geçmişin hatırlandığı, geleceğin görüldüğü, şehitlerin hatırlandığı, tarihi gerçeklerin dünyaya haykırıldığı müstesna bir gündür. Bu günde kurtuluş mücadelesi yıllarında şehit düşen atalarımızı minnet ve rahmetle anıyoruz" dedi.

(AKK-MEF-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

title