Haberler

Van Gölü kıyısında rengarenk tıbbi bitkiler bahçesi

Van Gölü kıyısında rengarenk tıbbi bitkiler bahçesi

İki farklı bahçede rengarenk görünümleriyle çiçek açan birbirinden farklı bitki türleri ziyaretçilerini bekliyor

VAN - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) yerleşkesinde oluşturulan iki farklı bahçede çiçek açan birbirinden farklı bitki türleri rengarenk görünümleriyle ziyaretçilerini bekliyor.

Van YYÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk tarafından üniversite yerleşkesinde 5 yıl önce oluşturulmaya başlanan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi ile Geofit Bahçesi'nde 300 civarında birbirinden farklı bitki türü yetiştiriliyor. Yaklaşık 5 dönümlük arazi üzerinde çiçek açan adaçayı, melisa, lavanta, kekik, ekinezya, nane, civanperçemi, sarı kantaron, limon otu, ıtır, hatmi, pelin otu, papatya, lavandin, sinirotu, galega, allium gibi daha birçok bitki türü eşsiz görüntü sunuyor. Doğal fotoğraf stüdyosu haline gelen her iki bahçe, ziyaretçilerine renkli kareler ve birbirinden farklı mis kokular sunuyor.

İHA muhabirine konuşan Prof. Dr. Tunçtürk, her iki bahçede 300 civarında bitki türünün bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Tunçtürk, "Bu bahçede farklı tıbbi bitkileri yetiştirmeye 5 yıl önce başladık. Her yıl tür sayımızı artırarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu bahçenin kurulmasındaki amacımız, bölgede ekonomik değeri olan bitkilerin kültüre alınması, doğada bulunan önemli tıbbi bitkiler için genetik havuz oluşturulması, özellikle bu bölgede tarımsal üretimin azalmasından dolayı çiftçiye üretebileceği ve gelir elde edebileceği yeni alternatif bitkiler sunmaktır" dedi.

"Bahçedeki tür sayısını arttırmaya devam ediyoruz"

Bahçede var olan tür sayısını arttırmak için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini dile getiren Tunçtürk, "Geofit Bahçemizde nergis, glayöl, lale, arum, ters lale, süsen, sümbül, kardelen, salep, orkide, zambak, iris, çiğdem gibi soğanlı ve yumrulu farklı bitkiler var. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi'nde ise sadece 40'a yakın adaçayı türü, 25'e yakın kekik türü, 20'ye yakın nane türü, dağ çayı, civanperçemi, sarı kantaron, limon otu, ıtır, hatmi, papatya, çakşır otu, kedi otu, ısırgan, şeker otu, mürver, zencefil, melisa gibi 200 civarında farklı bitki türümüz var" diye konuştu.

Van Gölü kıyısında birbirinden farklı türden bitkilerin bir arada bulunmasının bahçeye özel bir değer kattığına dikkat çeken Tunçtürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bahçemizin Van ve bölge halkı tarafından ziyaret edilmesini istiyoruz. Tıbbi bitkilere ilgi duyanlar ya da üretici çiftçilerimiz üniversitemize geldiklerinde bahçelerimizi de ziyaret ederlerse, tıbbi bitkiler hakkında bilgi edinebilirler. Gerekirse bu bitkileri üretmeleri için bitki materyali ve tohum da verebiliriz. Ekonomik değeri olan adaçayı, melisa, lavanta, kekik, ekinezya gibi bitkilerin üretimi konusunda gerekli desteği de veririz."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Gölü Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title