Haberler

Van: Ermeni Mağdurları Federasyonu'nun 3a-2u Formülü

1. Dünya Harbinde Ermeni Çetelerinin Katliamlarına Uğramış Mağdur Aileleri Dernekleri Federasyonu, bundan böyle 1915'te yaşanan katliamları, kayıpları, acıları, travmayı Türk ve dünya kamuoyuna 'Anla- Anlat- An/ Unutma- Unutturma' şeklindeki 3A-2U formülüyle duyuracaklarını açıkladı.

1. Dünya Harbinde Ermeni Çetelerinin Katliamlarına Uğramış Mağdur Aileleri Dernekleri Federasyonu, bundan böyle 1915'te yaşanan katliamları, kayıpları, acıları, travmayı Türk ve dünya kamuoyuna 'Anla- Anlat- An/ Unutma- Unutturma' şeklindeki 3A-2U formülüyle duyuracaklarını açıkladı.

Federasyon Genel Kurulu toplantısı sonrası hazırlanan sonuç bildirgesi, yazılı basın duyurusuyla açıklandı. Bildirgede, 1. Dünya Savaşı yıllarında Rus işgaline uğrayan doğu vilayetlerinin, işgal güçlerinden destek alan Ermeni çetelerinin katliam ve saldırılarına maruz kaldığı, tarihte eşine az rastlanır bu vahşet saldırılar sırasında yüz binlerce masum insanın yaşlı, kadın, çocuk ayrımı yapılmadan katledildiği kaydedildi. Bu tahribatın etkilerinin günümüzde de kuvvetle hissedilen sosyal, ekonomik ve psikolojik bir çöküntüye sebep olduğu belirtilen bildirgede, "Bugün köylerde, kentlerde yaşanan ağır sorunların temelinde de Ermeni katliamları ve Rus işgalinin önemli bir yeri bulunduğuna inanmaktayız. Bu trajik olayların üzerinden 90 yıl gibi uzun bir süre geçmesine karşın hala ailesini, yakınlarını, çocuklarını bulamayan gözü yaşlı, yüreği ezik, acı hatıralarıyla yaşayan on binlerce mağdur aile vardır. Halkın yaşadığı bu acıları, katliamları, göçleri, kayıpları görmek istemeyenler, inkara kalkanlar, yok saymaya çalışanlar mağdur aileleri, yakınlarımızı derinden incitmekte ve yaralamaktadır" denildi. Türkiye karşıtı bazı grupların ekonomik ve siyasi şantajlar sonucunda, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bazı parlamentolarca alınan sözde Ermeni soykırımı kararlarının hukuk dilindeki tanımının, 'Yalancı şahitlik' olduğu ifade edilen bildirgede, şu görüşlere yer verildi:

"Bu kararlar, tarihi gerçekleri değiştiremez, ortadan kaldıramaz. Birkaç oy uğruna Türkiye karşıtı Ermeni lobilerinin siyasi şantajlarına boyun eğerek Ermeni fesadına katkı sağlayan bu çevreler, gerçekte Türk-Ermeni dostluğunun gelişmesini istemediklerinden bu tavırlarıyla toplumlar arasındaki uzlaşmanın önünde büyük bir engel oluşturmaktadır. Bu nedenle ülkemize karşı duyulan kin, nefret ve düşmanlığın eseri olarak ortaya çıkan sözde soykırım iddialarını dünya barışına ve çocuklarımızın geleceğine yönelik ciddi bir tehdit olarak algılıyoruz. Federasyonumuz bir yandan asılsız soykırım iddialarına karşı mücadele ederken diğer yandan da Ermeni çetelerinin katliamlarına uğrayan, yakınlarını kaybeden, ekonomik ve sosyal travmalar yaşayan mağdur ailelerinin ve yakınlarının sesini bundan sonra daha yüksek sesle haykıracak ve sorumlularının Türk ve dünya kamuoyu önünde hesap vermesini talep edecektir. Günümüzde insanlık sorunları akademik çalışmaların yanında basın, sanat ve edebiyat alanlarında da sıkça dile getiriliyor ve bu tür çalışmalar sorunların geniş kitlelere aktarılması hususunda çok etkili oluyor. Bu nedenle federasyon olarak biz de yerel, ulusal ve uluslararası düzeydeki, akademisyenlerin, edebiyatçıların, senaristlerin, sinema yönetmenlerin, gazetecilerin 1. Dünya Savaşı yıllarında halkımızın yaşadığı trajediye ilgi göstermelerini ve eserlerinde biz mağdur ailelerinin sorunlarına daha çok yer vermelerini bekliyoruz".

Bildirgede, federasyonun, derneklerin, mağdur ailelerle yakınlarının, bundan böyle 1915 yılında yaşanan katliamları, kayıpları, acıları, travmayı Türk ve dünya kamuoyuna 'Anla- Anlat- An/ Unutma-Unutturma' şeklindeki 3A-2U formülüyle duyuracağı ve yaşatacağı da ifade edildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title