Haberler

Van Eğitim-sen'den Eğitim Sistemi ve ÖSS'ye Tepki

Eğitim-sen Van Şubesi, ÖSS'nin Başarıdan Çok Başarısızlık Ürettiğini Vurgulayarak, Sınavı Kaldıracağı Vaadinde Bulunan Siyasileri Kuru Propaganda Yapmakla Suçladı.

Eğitim-Sen Van Şubesi, ÖSS'nin başarıdan çok başarısızlık ürettiğini vurgulayarak, sınavı kaldıracağı vaadinde bulunan siyasileri kuru propaganda yapmakla suçladı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Gündüz, Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) giren 1 milyon 615 bin adayın yüzde 12'sinin 4 yıllık bir yüksek öğrenim kurumuna yerleştirilebileceğini ifade ederek, ÖSS sınavının başarıdan çok başarısızlıklar ürettiğini söyledi.

Mavi Plaza İş Merkezi'nde bulunan sendika binasında basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Van Şubesi Üyesi Sinan Gündüz, eğitimin insanların en temel hakkı olduğunu ifade ederek, ÖSS'nin kimileri için kazanılmış, kimileri için ise baştan kaybedilmiş bir sınav olduğunu belirtti. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ÖSS'ye giren adaylardan 47 bininin sıfır puan aldığını anlatan Gündüz, "Geçtiğimiz yıl 27 bin 864 aday sıfır puan alırken bu yıl rakamın 20 bin artmış olması dikkat çekicidir. Öyle görünmektedir

ki, umutlarını ve geleceklerini bu yılda da ÖSS'ye bağlayan yüz binlerce gencimiz eğitim sistemimizdeki eşitsizliğin ve adaletsizliğin 2007 yılındaki yeni kurbanları olmuştur" dedi.

Yoksulluğun ve eşitsizliğin zirveye ulaştığını, özellikle genç işsizlerin çığ gibi büyüdüğünü, bu kadar sorunun içinde yapılan üniversite sınavının adaletli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını dile getiren Sinan Gündüz, şöyle konuştu:

"Eğitim sisteminin getirdiği eşitsizlikler sonucu, avantajlı durumda bulunan elit bir öğrenci kesimi ile sorunlarla, sıkıntılarla dolu bir eğitim sürecinden gelen, yoksullukla boğuşan gençlerin yapılacak bir sınavda eşit şartlarda yarıştığı söylenemez. Bu nedenle 2007 ÖSS, tıpkı önceki sınavlarda olduğu gibi Türkiye'nin eğitim sistemindeki derin eşitsizlikleri bir ayna gibi yansıtmış, kaybeden yine yüz binlerce gencimiz ve eğitim sistemi olmuştur. ÖSS sorunu, tıpkı benzer sorunlar gibi bir sistem

sorunudur. Bu nedenle ÖSS'nin kaldırılması, başka bir eğitim modelinin uygulanması ile mümkündür. Her yönüyle piyasa mekanizmasını ve özelleştirmeleri savunan siyasi partilerin uygulayacakları eğitim modeli hakkında hiçbir görüş ortaya koymadan ÖSS'yi kaldıracaklarını iddia etmeleri, oy kapmaya yönelik, kuru bir propagandadan başka bir şey değildir".

İlköğretimden başlayarak üniversiteye kadar, sürekli olarak yapılan sınavlara endekslenmiş bir eğitim sisteminin nitelikli olmasının mümkün olmadığını kaydeden Gündüz, eğitim sisteminin çocukları eğitemediğini, sadece yapılacak olan sınavlara hazırladığını belirterek, "Sınav sistemine endeksli eğitim sistemi, öğrencilerin psikolojik ve sosyal bunalımlara girmesine sebep oluyor, hatta intiharları da beraberinde getiriyor. Dolayısıyla öncelikli olarak yapılması gereken, öğrencilerimizi sınav cenderesinden

kurtarmaktır. İlköğretimden itibaren üniversiteye kadar yapılan sınavlarda çocuklarımız ve gençlerimiz resmen yarıştırılmaktadır. Kapitalizmin dayattığı piyasacı eğitim anlayışının tipik bir örneği olan bu anlayış derhal terk edilmeli, öğrencileri birbiriyle rekabete zorlayan değil, onları geliştiren, çok yönlü bilgi ve beceri kazandıran, nitelikli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir" açıklamasını yaptı.

(SER-ŞAK-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title