Haberler

Van'dan Dünyaya Örnek Proje

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, 'Yerinden Olmuş Kişiler' İçin Hazırlanan Eylem Planının Birleşmiş Milletler (BM) Tarafından Tüm Dünyaya Örnek Bir Proje Olarak Gösterildiğini, Bunun da BM Genel Sekreteri Dr. Walter Kalin'in Bir Yazısı ile İçişleri Bakanlığı'na ve Kendilerine Bildirildiğini Açıkladı.

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, 'Yerinden Olmuş Kişiler' için hazırlanan eylem planının Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tüm dünyaya örnek bir proje olarak gösterildiğini, bunun da BM Genel Sekreteri Dr. Walter Kalin'in bir yazısı ile İçişleri Bakanlığı'na ve kendilerine bildirildiğini açıkladı.

Vali Mehmet Niyazi Tanılır, hazırladıkları Güney Van Kırsal Kalkınma Projesi'nin İçişleri Bakanlığı tarafından BM'ye örnek gösterildiğini, BM'nin de bu proje sebebiyle Van'ı pilot il seçtiğini kaydetti. 2005 yılında hazırlanan projenin 2006 yılının Mart ayından itibaren BM Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürütüldüğünü anlatan Tanılır, "Bu çalışmalar neticesinde biz 'Van İli Yerinden Olmuş Kişiler Hizmet Sunumuna Dair Eylem Planı'nı hazırladık. Bu Eylem Planı'nı da 29 Eylül'de kamuoyuna İçişleri Bakanımız Sayın Abdulkadir Aksu, Cenevre'de bulunan BM Genel Sekreteri'nin Yerinden Olmuş Kişilerin İnsan Hakları Özel Temsilcisi Dr. Walter Kalin, BM Kalkınma Programının Türkiye Ofisi yöneticileri, 14 ilin valisi ve belediye başkanları ile bizim eylem planının hazırlanmasında görev alan paydaşların katılımıyla kamuoyuna ilan ettik" dedi.

Eylem planının açıklanmasının ardından Dr. Walter Kalin'in projenin uygulandığı yerleşim birimlerinde inceleme yaptığını ve daha sonra bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını kaydeden Tanılır, "Kalin ile yapılan toplantıda kendisinden son derece olumlu tepkiler aldık. Kalin, Cenevre'ye döndükten sonra İçişleri Bakanlığı'na, Van Valiliği'ne ve BM Kalkınma Programı Başkanı Sayın Kemal Derviş'e birer mektup yazarak Van'ın hazırladığı Eylem Planı'nın sadece Türkiye'de bu sorunu yaşayan illere değil, yerinden olmuşlar sorunu yaşayan bütün dünya ülkelerine örnek bir plan olabileceğini ifade ettiler. Bu eylem planı çerçevesinde çalışmalarımız devam etmektedir. Tabi bu planın bir özelliği de dünyada ilk defa bir yerel plan hazırlanması ve oradan da ulusal plana doğru gidilmesi şeklindedir" dedi.

Tanılır, konunun sadece köye geri dönmek isteyen vatandaşlarla sınırlı olmadığını, köylerine geri dönmeyerek kentte yaşamayı tercih eden vatandaşlara yönelik de sosyal ve gelir getirici bazı projeler hazırladıklarını kaydetti. Tanılır, hazırlanan projeleri ise şu şekilde açıkladı.

PROJE DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK

"Örneğin sokakta çalışan çocuklara yönelik Çocuk Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'ni (ÇAREM) açtık. Varoşlarda yaşayan yoksul kadınlarımıza yönelik Mikro Kredi Projesi, yine Yeşil Kart, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yardımı (SYDV), asker ailelerine sağlık karnesi verilmesi, muhtaçlık belgesi, yaşlılık ve sakatlık maaşı alınması gibi hizmetlerde de bürokrasiyi ortadan kaldıran Tek Adımda Hizmet (Yeşil Ağ) Projesi, vatandaşlarımıza verilen ayni yardımların bir düzen içinde verilmesini sağlayan ve vatandaşlarımızın insan onuruna yakışır bir ortamda alışveriş yapma zevkini tadabilecekleri Gıda Bankası Projesi, yoksul mahallelerde yaşayan kadınlarımıza yönelik Kadıneli Emek ve Eğitim Merkezi Projesi bu kapsamda sayabileceğimiz projelerdir. Eylem planı çerçevesinde 2007 yılında uygulayacağımız projelerle ilgili kaymakamlarımız, belediye başkanları, ilgili kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve üniversite temsilcileriyle toplantılar yaptık. Üzerinde çalıştığımız projeleri kesinleştirip İçişleri Bakanlığına sunacağız. Ayrıca yine bu eylem planında öngördüğümüz çalışmaları gerçekleştirmek için AB nezdinde de fon temin etme çalışmalarımız devam etmektedir. Bu Eylem Planı'nın tam olarak uygulanması durumunda Van'da yerinden olmuşlar sorununun kısa sürede çözüleceğine ve Sayın Dr. Walter Kalin'in de ifade ettiği gibi hem ülkemiz hem de dünya açısından uygulamada da örnek olacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

Koordinasyonunu İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı Köye Geri Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi 1994 yılından itibaren 14 vilayette uygulanıyor. Proje kapsamında köylerine dönen vatandaşlara ev tamiratı ve iş kurma gibi yardımlar yapılırken, Van Valiliği bütüncül bir yaklaşımla Güney Van Kırsal Kalkınma Projesi'ni hazırlayarak İçişleri Bakanlığı'na sundu. Köye dönüşe konu olan Gürpınar, Çatak, Gevaş ve Başkale ilçelerinde uygulanacak proje kapsamında, bir taraftan evler tamir edilirken bir taraftan da yapımına ihtiyaç duyulan yeni evlerin yapılması hedefleniyor. Yol, içme suyu gibi kırsal altyapı, eğitim ve sağlık gibi temel kamu hizmetleri ile birlikte, beceri kazandırma kursları ve iş kurma yardımlarını da içeren proje dünyada ilk kez yerel düzeyde hazırlanarak Ulusal düzeyde kabul gören bir proje unvanına da sahip.

(ŞAK-MET-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title