Haberler

Van'da silajlık mısırın hasadına başlandı

Güncelleme:

VAN'ın Tuşba ilçesinde çiftçiler, hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılamak amacıyla ektikleri silajlık mısırın hasadına başladı.

VAN'ın Tuşba ilçesinde çiftçiler, hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılamak amacıyla ektikleri silajlık mısırın hasadına başladı.

Tuşba ilçesine bağlı Gülsünler Mahallesi'nde hayvancılıkta kullanılan silajlık mısırın hasadına başlandı. Çiftçiler, hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılamak için ektikleri silajlık mısırda dekar başına ortalama 4 ile 6 ton ürün alıyor. Silaj makineleri ile hasat yapan çiftçilere Tuşba Ziraat Odası'na bağlı uzman tarım danışmaları da eşlik ediyor.

Hasadın bu yıl çok iyi olduğunu söyleyen çiftçi Bahattin Tekin, 20 dönümlük alanda ektiği üründen iyi ürün elde ettiğini söyledi. Tekin, "Yıllardır Gülsünler Mahallesi muhtarıyım. Yaklaşık 3 yıl önce silajlık mısır ekimine başladık. Buna bir muhtar ve çiftçi olarak ben öncülük ettim ve Gülsünler Mahallesi olarak ekipmanlarımızın hepsini ortak aldık. Ziraat odasında çalışan arkadaşlar da üretimden hasada kadar bize yardımcı oluyor, bizi yönlendiriyor. Bu şekilde işimiz güzel, kimin suyu varsa mısır eksin. Bu işi bilirsen verim iyidir. Dönümüne 5 ton ürün alıyoruz" dedi.

ÜRÜNÜ PAZARLAMAK İSTİYORLAR

Tuşba Ziraat Odası Uzman Tarım Danışmanı Ayşegül Bitiktaş ise, Gülsünler'in diğer mahallelere örnek olduğunu belirterek, "Buradaki çiftçiler 3 yıl önce silajlık mısır üretimine başlamışlar. Buradaki çiftçilerimiz hayvancılıkla da uğraşıyor. Silajlık mısırın hayvanlar üzerindeki olumlu etkilerini görünce bu işe daha hevesle sarılmışlar. Bu köyün bir özelliği de çiftçiler imece usulü almış ekipmanları, hasadı da yine birlikte yapıyorlar. Tarlalar ortak olarak biçiliyor. Köyü kalkındırmak istiyorlar. Çiftçilerimiz şu an kendi ihtiyaçlarını karşılıyor. Ama mısırın faydalarını gördükçe ileride bu ürünü pazarlamak da istiyorlar" diye konuştu.

'ÖRNEK OLDU?

Uzman tarım danışmanlarından Emre Hakverir de silajlık mısırın Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Van'da gittikçe yaygınlaştığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Çiftçilerimiz daha önce silajlık mısırı balya olarak dışarıdan alıyordu. Çiftçilerimiz artık bilinçleniyor, kendi sulak arazilerine silajlık mısırlarını ekiyor. Bunun verimini son 1-2 yıldır görmeye başladılar. Biz de silajlığın önemini bütün çiftçilerimize anlatmaya başladık. Çiftçilerimize silajlık mısırın, yoncanın tek başına hayvana verilmeyeceğini bunun bir rasyon halinde hayvanlara verilmesi gerektiği anlatıyoruz. Gülsünler köyü örnek köy oldu, umarım diğer köylerimizde silajlık mısır ekimi yapar."


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tuşba Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz kimdir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kaç yaşındaydı ve nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title