Haberler

Van'da 'Enerji Tasarruf Haftası' Etkinliği

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, "Enerji Tasarruf Haftası" nedeni ile bir panel düzenlendi.

YYÜ Hakkı Atun Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde konuşan YYÜ Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, 'Üniversitemizdeki Elektrikli Isıtıcılar ve Tehditleri' adlı sunumunu yaptı. Özgökçe, kış mevsiminde sıkça kullanılan elektrikli ısıtıcıların insan yaşamı ve elektrik tüketimini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Özgökçe, bu ısıtıcıların dikkatsiz kullanıldığında yangınlara yol açabileceğini belirterek, "Bu yüzden elektrikli ısıtıcılar kullanıldığında özellikle yanıcı maddelerin yanına

konulmamalı. Bu ısıtıcılar elektrik sarfiyatı açısından da klimalara oranla daha fazla tüketirler. Bu nedenle iş yerlerinde veya bürolarda klima kullanımını artırmak lazım. Çünkü elektrikli ısıtıcılara oranla daha tehlikesiz olan klimaların elektrik sarfiyatı da daha azdır" dedi.

YYÜ Araştırma Görevlisi Ferit Dinçadam ise 'Yenilenebilir Enerji Kaynakları ev Enerji Tasarrufu' konusunda bilgi verdi. Dinçadam, dünya fosil yakıt rezervlerinin hızla tüketildiğini belirtti. Şimdiki tüketim hızıyla kömürün yaklaşık 200 yıl, petrolün 40 yıl ve doğalgazın ise 60 yıl yetecek kadar rezervi olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Dinçadam, bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarının bir an önce ülkede yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Dinçadam, yenilenebilir kaynaklardan olan hidrolik

enerji, jeotermal enerji, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinden faydalanmanın mümkün olabileceğini ifade ederek bunların ülkeye getirebileceği faydaları şöyle anlattı:

"Hidrolik enerji potansiyeli, gelişmiş ülkelerin hemen hemen tümünde değerlendirilmiş olmasına karşın, Türkiye'de söz konusu potansiyelin yaklaşık yüzde 38'lik bir bölümü hizmete sunulmuştur. Ancak kaynağın çevreyi kirletmemesi ve yerli olması göz önüne alındığında, hidrolik santrallerin potansiyelinin maksimuma çıkarılması gerektiği anlaşılmaktadır. Jeotermal enerji ise termal suyun sıcaklığına bağlı olarak elektrik üretimi, ısıtma, sağlık amaçlı termalizm, soğutma gibi alanlarda tek başına veya entegre

olarak kullanılabilir. Türkiye jeotermal zenginlik açısından dünyanın yedinci ülkesidir. Ülkemizde, yüzey sıcaklığı 40 santigrat derecenin üzerinde olan 140 adet jeotermal sahası var. Bu sahaların 136'sı merkezi ısıtmaya, sera ısıtmaya, endrüstriyel işlemlerdeki ısı kullanımına ve kaplıca kullanıma uygundur. Diğer 4 jeotermal sahasının ise teknik ve ekonomik olarak elektrik üretimine uygun olduğu tespit edilmiştir."

Ferit Dinçadam, rüzgarın dünyadaki elektrik enerjisine en kolay ve en çabuk dönüştürülebilen enerji olduğunun altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2006 yıl sonu itibarıyla dünya kurulu gücü 61 GW'a ulaşmış olup dünya toplam kurulu gücünün yaklaşık yüzde 1.5'unu oluşturmaktadır. Türkiye'nin rüzgar enerji potansiyeli, mevcut verilerdeki yetersizlik nedeniyle bugüne kadar güvenilir bir şekilde hesaplanmamıştır. Ancak Türkiye, rüzgar enerjisi bakımından zengin yöreleri bulunan bir ülkedir. Rüzgar santralleri fosil santralleriyle karşılaştırıldığında daha ekonomik üretim yapılabilmektedir. Güneş enerjisinin aktif yöntemle yapılanmasından, seraların

ısıtılmasına, soğutmaya dek çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır. Ülkemizin yüz 63'ünde güneş enerjisinden yılda en az 10 ay süresince, yüzde 17'sinde ise yıl boyunca yararlanma olanağı bulunmaktadır. Güneşlenme bakımından en düşük bölge olan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bile 6 ayı aşan bir süre içerisinde yararlanmak mümkündür."

YYÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hamdi Orhan'ın 'Bölgedeki Enerji Potansiyeli' konusundaki sunumunun ardından panel sona erdi.

Panele YYÜ Rektör yardımcıları Prof. Dr. Recai Karahan, Prof. Dr. Hülya Özdemir ile Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hakan Emekçi, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

(ŞAK-MET-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title