Haberler

Van'da 'AB Uyum Süreci ve Çevre Politikaları' Konulu Seminer

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Bölüm Başkanı Diego Mellado, Avrupa Birliği'nin (AB) Çevre Alanına Çok Önem Verdiğini ve Sürekli Olarak Vatandaşlarını Çevre Konusunda Etkin Tavır Takınmaya Davet Ettiğini Belirterek, Türkiye ve Türk Vatandaşlarından da Aynı Tavrın Beklendiğini Söyledi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Bölüm Başkanı Diego Mellado, Avrupa Birliği'nin (AB) çevre alanına çok önem verdiğini ve sürekli olarak vatandaşlarını çevre konusunda etkin tavır takınmaya davet ettiğini belirterek, Türkiye ve Türk vatandaşlarından da aynı tavrın beklendiğini söyledi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) AB Bilgi Bürosu tarafından '5 Haziran Dünya Çevre Günü' dolayısıyla 'AB uyum süreci ve çevre politikaları' konulu bir seminer düzenlendi. Seminerde açılış konuşmasını yapan VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, odalarının bölgenin kalkınması için tüm imkanlarını seferber ettiğini söyledi. Kandaşoğlu, "VATSO olarak bölgeye faydalı olacak her konuda ilgili birimlerle işbirliği yaparak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Van Gölü kirliliği de bölgemiz için çok önemlidir. Bu kirliliğin önüne geçmek için proje üretebilen ilgili kurumları duyarlı olmaya davet ediyoruz" dedi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Bölüm Başkanı Diego Mellado ise seminer öncesinde yaptığı konuşmada, AB'nin çevre konusuna çok önem verdiğini söyledi. Mellado, "Çevre, AB'nin kendi iç kaynaklarında önemli bir miktarı aktardığı alanlardan birini teşkil etmektedir. Bunun dışında yine dış kaynaklar açısından da en yoğun olarak kendini adadığı alanlardan biridir. Uluslararası diploması açısından bakıldığında yine AB'nin bir yeşil diplomasi oluşturduğu görülür. Uluslararası alanda atılmış adımlara bakıldığında bu tür çalışmaların arkasında AB imzası görülür. Türkiye'de müzakere sürecinin parçası olarak, AB çevre alanındaki mevzuatı için davet edilmektedir. Bununla birlikte yine harekete geçerek kendi içişlerini düzenleyecek ve kendi vatandaşlarına daha iyi ortamlar sağlayacak adımlarda atıyor. AB'nin bu yöndeki kararlılığı aslında hareketlerine de yansımıştır. Enerji ya da ulaştırma sektöründe firmaların 20 yıl önceki hali ile bugünkü halini karşılaştırırsanız çok farklılık olduğunu görürsünüz. Bütün bu adımlar tabii ki vatandaşların günlük hayatlarına da yansımaktadır. Fakat önümüzdeki dönemlerde bu daha fazla vatandaşlara yansıyacaktır. Çünkü AB sürekli olarak vatandaşlarını çevre konusunda çok daha etkin tavır takınmaya davet etmektedir. Örneğin geri dönüşümü teşvik etmektedir. Türkiye ve Türk vatandaşlarından da aynı tavır beklenmektedir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan emekli Çevre Danışmanı Kumru Adanalı ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rana İzci 'AB uyum süreci ve çevre politikaları konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

(AKK-MET-Y) 05.06.2008 18:12 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title