Haberler

"77 Milyonluk Nüfusun, 30 Milyona Yakın Bölümü 30 Yaşın Altında"

Güncelleme:

Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumunun mevcut yönetiminde, 20 bölge üzerinden görev yapıldığını belirterek, bunu değiştireceklerini söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumunun mevcut yönetiminde, 20 bölge üzerinden görev yapıldığını belirterek, bunu değiştireceklerini söyledi.

Bakan Kılıç, İçişleri Bakanlığınca Vilayetler Evi'nde düzenlenen "Valiler Buluşması"nda yaptığı konuşmada, Afganistan'da şehit düşen Adem Şengül'e rahmet ve ailesine başsağlığı dileyerek, "Rabbim bir daha böyle acılar göstermesin, şehidimizin mekanını cennet eylesin" dedi.

Son 1 yıl içindeki çalışmalarla yurt kapasitesini, 110 binin üzerinde arttırdıklarını kaydeden Kılıç, "İç Güvenlik Yasası'ndan sonra gündeme gelecek yasada, kredi ve yurtların yönetim sistemini değiştiriyoruz. Mevcut yönetimde 20 bölge üzerinden görev yapılıyor. Bazı illerde bölge müdürü var, bazı illerde ise sadece yurt müdürleri görev yapıyor. Bölge müdürünün 100 kilometre uzaktaki duruma müdahil olması mümkün değil. Bundan sonra kurum il müdürleri olacak. Oradaki koordinasyon daha iyi sağlanabilecek" diye konuştu.

Gençlik merkezlerine de değinen Kılıç, şunları söyledi:

"Merkezlerin özellikle belli bölgelerde çok büyük görevi var. Burada bizim maddi kaynak sıkıntımız yok. Bu bilgiyi illerinize götürün. Yapılacak işlerde ödenek olmadığı gerekçesiyle engeller çıkarılıyor olabilir ama tekrar söylüyorum, bu konuda maddi sıkıntımız yok. Gençlik merkezlerinde çok güzel bir sinerji var. Bir milyonu aşkın üye sayımızla buralarda çok güzel sosyal aktiviteler yapılıyor. Unutulmaya yüz tutan el sanatlarımız yaşatılıyor. 193 gençlik merkezine yenilerini eklemek için çalışmalarımız devam ediyor. Gençlik merkezleri ile yurtlardaki çalışmaları bir arada götürebilirsek çok iyi şeyler yapabiliriz."

-"Gençlerimizle iç içe olmanız gerektiğini düşünüyorum"-

Kılıç, valilere hitaben, "Sizler devletimizin, illerimizdeki temsilcileri olarak hem devlet politikalarının uygulanmasını, hem de kamu düzenini sağlıyorsunuz. Sizlerin, illerimizdeki vatandaşlarımızla özelikle de gençlerimizle iç içe olmanız gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Zaman zaman böyle olduğunu da takip ediyorum" diyen kılıç, "Gençler bugünden itibaren edinecekleri donanımla geleceğimizi oluşturacaklar. Şu anda okullarında öğrenimi devam eden gençler sorumluluk alma noktasına geldiklerinde, aralarında, kamu görevi yapanlar, siyasete girenler, valiler, milletvekilleri, bakanlar, başbakanlar, cumhurbaşkanları olacak. Buralarda, bugün aldıkları eğitim ve donanımla çalışacaklar" ifadesini kullandı.

Salondaki birçok valiyle yakından tanışma fırsatı bulduğunu dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:

"Sizlerin de bildiği gibi Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın üzerinde durduğu önemli konulardan biri, halkla iç içe olmak. Yaptığımız ziyaretlerde bunun çok iyi örneklerini gördük ama bazen illerdeki temsilcilerimiz arasında halka uzak duranlar da olabiliyor. Burada sizlerin otoritesi ve anlayışı devreye girmeli. Onları halkla yakınlaştırmanız önemli. Makamında oturan ve telefonla kenti idare etmeye çalışanlar, o gün için başarılı olabilir ancak geleceği yönelik başarı elde etme olanağı olmuyor. Milletçe en önemli özelliklerimizden biri ev sahipliğimiz ve kardeşliğimiz. Buna önem verdiğiniz zaman halk, sizi bağrına basıyor. Bazı valilerimiz, görev yaptıkları ille özdeşleşiyor. Kendi memleketi olmasa da vatandaşla o kadar iç içe oluyor ki vatandaş onu göndermek istemiyor. İşte bu tip bir yaklaşımın büyük başarılar getireceğine inanıyorum."

-"77 milyonluk nüfusun, 30 milyona yakın bölümü 30 yaşın altında"-

Türk İstatistik Kurumunun verilerine göre 77 milyonluk nüfusun, 30 milyona yakın bölümünün 30 yaşın altında olduğunu kaydeden Kılıç, bunun büyük bir sorumluluk getirdiğini ve aynı zamanda gelecek için de umut verdiğini söyledi.

Birçok Avrupa ülkesinin iş ve beyin güçlerini garanti altına almak için araştırmalar yaptığını anlatan Kılıç, "Bizim bu konuda bir sıkıntımız yok ama dikkatli olmak gerekiyor. Bu neslin iyi yetişmesi, donanımlı olması, yeri geldiği zaman doğru bir şekilde hakkını araması gerek. Enerjisini doğru şekilde kullanabilen bir gençliğe ihtiyacımız var" dedi.

Bakan Kılıç, 6-7 Ekim olaylarında gençlerin kullanıldığını ve istismar edildiğini vurgulayarak, "Gençlerin bu tip istismarlara kurban gitmemesi için çalışmalarımızı arttırmalıyız" ifadesini kullandı.

-"İl spor müdürlerinizle yakın çalışın"-

Valilerden, illerindeki spor tesisleriyle ilgili durumları yakından takip etmeleri ve kendilerini bilgilendirmelerini rica eden Kılıç, "İl spor müdürlerinizle yakın çalışın. Yıkılması gerekenler varsa, yıkıp yeniden yapalım. Toparlanabilecekleri toparlayalım" diye konuştu.

Spor Genel Müdürlüğü'nün kanun yapısından kaynaklanan ilginç bir durumu fark ettiklerini belirten Kılıç, sözlerini şöyle sürdü:

"İl spor müdürlerimizin harcamalarla ilgili yetkileri sizlerin elindeydi. Bununla ilgili bir çalışma yapacağız ve restorasyon hızımız artacak. Bu noktada bizlere destek olmanızı istiyorum, çünkü tesisin varlığı önemli ama eskiyse varlığı bir işe yaramıyor. Tesisi yaptıktan sonra da içini doldurmak gerekiyor. On beş sene öncesine nazaran çok daha farklı bir noktadayız. Kaynakları doğru yere aktarıp, kullanacağız."

Gençlik konusunun bazıları tarafından istismar edildiğine dikkati çeken Bakan Kılıç, "Bunu engellemek bizim elimizde. Bakanlık olarak birçok konuya çok hızlı cevap verecek durumdayız. Yeni yurtlarımız çok modern. Buralarda barınan kardeşlerimiz huzur içinde derslerini yapıyor. Ufak tefek eksikler olabilir. Bunların giderilmesi için sizden destek istiyoruz. Yoğunluktan dolayı bazı şeyleri atlayabiliriz. Çok hızlı giderilebilecek aksaklıklar zamana yayılıyor olabilir" diye konuştu.

-"Geçen yıl 18 yaz kampı düzenledik"-

Geçen yıl 18 yaz kampı düzenlediklerini ve bu kamplardan 32 bin gencin faydalandığını aktaran Kılıç, şunları kaydetti:

"Bu yıl 14 kampımız daha eklenecek. Kamplara katılan genç sayısı 60 binin üzerine çıkacak. Bu kamplarda gençlerimiz bir araya geliyor, sosyalleşiyor, birbirini tanıyor. İllerinizde kamplara başvuranların dışında, kampa katılmasında fayda gördüğünüz kardeşlerimizin olduğunu fark ederseniz, bunları bize iletin. Yardımcı olalım."

Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda kalan öğrencilere yapılan beslenme yardımını arttırdıklarını dile getiren Kılıç, 2002 yılında öğrenim kredisi ve burs verilen öğrenci sayısının 451 bin olduğunu, bu rakamın bu yıl 1 milyon 260 bine çıktığını bildirdi.

Eskiden başvuruların beyan esaslı sıralandığını hatırlatan Kılıç, bunu da değiştirdiklerini, artık 11 kamu kurumundan gelen bilgilerin kontrol edilip, doğrulandığını, sıralamanın buna göre oluşturulduğunu kaydetti. Böylece ihtiyacı daha fazla olanlara öncelik verebileceklerini ve beyanların doğruluğunu tespit edebileceklerini belirten Kılıç, "Gelecek yıldan itibaren artık kimsenin yanlış beyan vereceğini düşünmüyorum" dedi.

-"Spor tesislerindeki sayı artışı devam edecek"-

Bakan Kılıç, spor tesislerindeki sayı artışının devam edeceğini ve yakın zamanda, bu konuyla ilgili hayata geçirecekleri yeni bir projeyi, kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

Sporun gençler üzerinde pozitif bir etkisi bulunduğunu vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti:

"2014'te 1 milyon 200 bin çocuk, ilk kez sporla tanıştı. 2015 yılının sonunda hedef 1,5 milyonun üzerine çıkmak. Sağlık Bakanımızın da ricası var. Ne kadar çok aktivite yaparsak sağlık anlamında o kadar iyi oluruz. 17 ilimizde olimpiyat hazırlık merkezimiz var. 2016 ve 2020 olimpiyatlarına hazırlıkta bu merkezler çok önem taşıyor. Sizden ricamız bu merkezlerdeki eksiklikleri bize iletirseniz, kısa zamanda gideririz. Ne kadar hızlı müdahil olursak, o kadar hızlı çözüme ulaşırız."

Valilerden, gençlerle yakın olmalarını isteyen Kılıç, "Onların düşünce yapısını, ruh halini anlayarak öngörmemiz gerek. Onlara yakın olursanız kendilerini daha güvende hissederler. Siz de onların neler hayal ettiğini, gelecekten neler beklediğini, günlük sorunlarının neler olduğunu daha iyi anlarsınız. Seçim sürecine giriyoruz. Sizlere büyük görev düşüyor. Bu süreci yanlış düşüncelerle farklı noktalara çekmek isteyenler olacak. Çözüm Süreci'ni farklı şekilde kaşıyanlar olacak. Düzeni bozmak isteyenler, gençlerimize yöneliyorlar" diye konuştu.

Bakan Kılıç, konuşmasının ardından gelen soruları yanıtladı.

Kılıç, yurtlara gelen misafirlerden alınan ücretler, Çanakkale'ye yapılan gezilerin arttırılması, kontenjanlarını arttıran üniversitelerin, bu bilgilendirmeyi valiliklere, 3-4 ay önce değil de daha erken yapıp, yapamayacakları ile ilgili yöneltilen sorularla ilgili notlar aldı.

Kaynak: AA / Spor

Akif Çağatay Kılıç Afganistan Spor Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
title