Haberler

Vali Nayir: İznik Çinisi de Kütahya'da Yaşatılıyor

Kütahya’nın çininin başkenti olduğunu, Osmanlı döneminde öne çıkan İznik çiniciliğinin Kütahya’da da yaşatıldığını ifade etti.

Kütahya'nın çininin başkenti olduğunu, Osmanlı döneminde öne çıkan İznik çiniciliğinin Kütahya'da da yaşatıldığını ifade etti.

çininin başkentinin Kütahya Olduğunu dile getiren Nayir, "Kütahya'mızı tanıtırken çiniden mutlaka bahsediyoruz. Termal şehri olduğundan, tarih şehri olduğundan, kültür şehri olduğundan bahsediyoruz ama özellikle vurgulu olarak Kütahya, çininin başkentidir diyoruz. Osmanlı zamanında iki yer öne çıkmış; İznik ve Kütahya. İznik çinisi halk ayağı olmadan, saray destekli yürütülmüş, saray elini çektiğinde de İznik çinisi çöküşe geçmiş. Kütahya, İznik'teki çini sanatını, teknolojiyi, yapıdaki güzelliği de kendine aktarmış. Korumacı davranıp biz bunu bilir, bunu yaparız dememişler. 'İznik çinisinin yaşadığı yer Kütahya' da diyebiliriz çünkü İznik sanatını da buraya doğru almışlar" dedi.

El sanatlarının her geçen gün daha kıymetli hale geldiğini belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, çininin Kütahya'da üç alanda da ilerlemesi gerektiğini söyledi. Vali Nayir, "Dünya her geçen gün el sanatlarını daha kıymetli olarak görüyor, fabrikasyon üretimlerden ziyade el emeği ürünler daha öne çıkıyor. Bunun kaybolmaması lazım. Çiniyi biz 3 ayrı aşamada düşünüyoruz: Sanat, zanaat ve endüstri. Her üçünün de yaşaması lazım. Müzeye koyulabilecek eserler de çıkmalı, herkesin evine koyabileceği ürünler de çıkmalı. Diğer taraftan da her cami bir çiniye hevesli. Burada sanat da zanaat da yetmez, endüstrinin de işin içine girmesi lazım" ifadelerinin kullandı. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Hamdi Nayir Kütahya Termal İznik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla kimdir? Peki, Survivor Damla kaç yaşında, nereli? Bein Sports 1-2-3 CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title