Haberler

Uzun ve Sağlıklı Yaşam Pahalıya Mal Oluyor

Hollanda'da Yapılan Bir Araştırmada, Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşam Sürmenin Pahalıya Mal Olduğu Ortaya Çıktı.

Hollanda'da yapılan bir araştırmada, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin pahalıya mal olduğu ortaya çıktı.

Araştırma ekibine başkanlık eden Hollanda Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsünden Pieter van Baal, zayıf ve sağlıklı insanların sağlık giderlerinin, şişman ve sigara tiryakisi olanlardan daha yüksek olduğunu tespit ettiklerini belirterek, "Bu biraz şaşırtıcı, ama aynı zamanda da anlamlı. Eğer uzun yaşarsanız, sağlık sistemine daha fazla yük olursunuz" dedi.

Çalışmalarını Public Library of Science Medicine dergisinde de yayımlayan van Baal ve arkadaşları, araştırmalarında bin kişilik bir denek kitlesini, "sağlıklı yaşayanlar" (zayıf ve sigara içmeyenler), obezler ve sigara tiryakileri olarak üç ayrı gruba ayırdılar ve hayat boyu sağlık giderlerini tespit için bir model oluşturdular.

2003'te Hollanda tutulan "hastalık giderleri" verilerini de kapsayan araştırmada, 20 ila 56 yaşındaki obez insanların en pahalı sağlık giderine sahip grubu oluşturduğunu gören araştırmacılar, ancak sigara tiryakisi ile obez grubun birlikte, sağlıklı gruptan önce ölmesi yüzünden daha az masraflı olduklarını tespit ettiler.

Ortalama olarak sağlıklı insanların 84, sigara tiryakilerinin 77 ve obezlerin de 80 yıl yaşadığını belirleyen araştırmacılar, sigara tiryakileri ve obezlerin sağlıklı insanlara göre daha fazla kalp hastalığı geçirdiklerini de gözlemlediler.

Akciğer kanseri hariç, kanser ortalamasının üç grupta da aynı olduğu ortaya çıkan araştırmada, obezlerin daha fazla diyabet, sağlıklı insanların da daha fazla felç riski taşıdıkları görüldü.

Hollandalı araştırmacılar, zayıf ve sağlıklı grubun 20 yaşından itibaren 417 bin dolar ile en çok sağlık gideri oluşturan grup olduğunu belirlerken, obezlerin 371 bin dolar ve sigara tiryakilerinin 326 bin dolar sağlık harcaması yaptıklarını tespit ettiler.

Araştırmanın sonuçlarının, obezitenin önlenmesinin dünya çapında sağlık sistemlerinin milyonlarca dolar tasarruf yapabileceği yönündeki genel kanının tersi olması dikkati çekti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title