Haberler

Üzüm Hasadı Başladı

Güncelleme:

Manisa'da üzüm hasadı başladı. Manisa Ziraat Odası Başkanı Kaçire; "Yaşanan doğal afetler nedeniyle geçen yıla göre rekoltede yüzde 60 düşüş bekleniyor" dedi.

Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, bölgede yaşanan doğal afetler nedeniyle üzüm rekoltesinde yüzde 60 düşüş beklendiğini belirterek, "Tahminlerimize göre, 130 bin ton ile 150 bin ton arasında ürün bekliyoruz" dedi. Kaçire, AA muhabirine, Manisa'da üzüm hasadına başlandığını, ilk hasadın Alaşehir ilçesinde yapıldığını söyledi. Alaşehir ilçesinde hasadına başlanan üzümün kilogramının 2 lira 60 kuruştan alıcı bulduğunu ifade eden Kaçire, "İnşallah yeni sezon üreticilerimiz için hayırlı olur. İnşallah fiyatlar da böyle devam eder. Çünkü bu yıl yaşanan afetlerden dolayı üzüm gerçekten çok az olacak. Üreticiler büyük sıkıntı içerisinde. İnşallah tüccarlardan da bir darbe yemezler. Üreticilerimizin bu konuda daha hassas olmalarını istiyoruz" dedi.

Rekoltede yüzde 60 düşüş

Kaçire, yaşanan don, dolu ve sağanak nedeniyle üzüm bağlarında önemli oranda kayıp oluştuğunu anlattı. Geçen yıl rekolte tahminlerinin tuttuğunu, 248 bin ton üzüm üretildiğini, bölgede yaşanan afetlerden sonra rekoltede bu yıl önemli oranda düşüş beklediklerini anlatan Kaçire, şöyle konuştu; "Bu yıl tahminlerimize göre rekoltenin 130 bin ton ile 150 bin ton arasında gerçekleşmesini bekliyoruz. Yani geçen yıla göre yüzde 60 bir düşüş. Rekolteye yönelik bizim oda olarak tahminlerimiz bu yönde. Buna bağlı olarak fiyatının da iyi olacağını bekliyoruz. Bize göre üzüm fiyatı rekolteye göre değil arz ve talebe göre oluşmalıdır. Oda olarak üreticilerimize tavsiyemiz ürünlerini açığa bırakmasınlar, ihtiyaçları kadar satsınlar. Oda olarak 2005 yılından bu yana sürdürdüğümüz 'ürününe sahip çık, ülkene sahip çık' kampanyasını bu yıl da sürdürüyoruz. Üreticilerimizi ambar sorunları için gerekli depoları temin etmek için çalışmalarımızı tamamladık, üreticilerin ürünlerini bekletecekleri depolarımızı hazırladık."

Kaçire, oda olarak son 2 yıldır rekolte tespit çalışmaları yapmadıklarını, arz talep dengesi ile ürünün gerçek değerini daha iyi bulacağına inandıklarını belirterek "İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçılar Birliği ile ortak deklarasyon ile gerçek rekolte beyan edilecekse rekolte tespit çalışmasında biz varız' diye karar aldık ancak son zamanlarda baktık ki kafalarında belli bir tonaj oluşmuş, sanki biz onay makamıyız gibi bunu onaylatarak ortaya koymak istiyorlar. Oda olarak bu işin işine katılmayacağımızı beyan ediyorum. Ortak deklarasyon olmadan belli bir miktarda üzüm varmış gibi ortaya çıkıp bunu onay yaptıracaklarsa, biz onay makamı değiliz" ifadelerini kullandı.

Kaçire, beklenen rekolte düşüklüğü nedeniyle üzüm hasadının da daha erken biteceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Alaşehir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title