Haberler

Uzmanlardan İshal Uyarısı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuriye Fışgın, Havaların Isınmaya Başlamasıyla Birlikte Genellikle Mikroplu Suların İçilmesinden Kaynaklanan İshale Karşı Halkı Uyardı.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuriye Fışgın, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte genellikle mikroplu suların içilmesinden kaynaklanan ishale karşı halkı uyardı.

Dünyada 5 yaş altı için ölümün ikinci büyük etkeni olan ishalden hijyene önem verilerek korunabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nuriye Fışgın, "İshalin birçok nedeni vardır. Bunlar arasında mikrobik nedenler, kavun ve incir gibi gıdaların fazla tüketilmesi, mikroplu sular, antibiyotik kullanımı, kaksatif denilen dışkılamayı artıran ilaçların kullanımı, laktoz gibi bazı besinlere tahammülsüzlük, bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı gibi sistemik hastalıklar, spastik kolon gibi bağırsağın hareket bozukluğundan kaynaklanan durumlar ve bağırsak kanserleri sayılabilir" dedi.

İshalden korunmada en önemli noktanın hijyene dikkat edilmesi olduğuna dikkat çeken Fışgın, temiz su içilmesi, ellerin tuvaletten çıkışta, yemekten önce ve sonra su ve sabunla yıkanmasının önemini vurguladı. Ayrıca yiyeceklerin güvenilir yerden alınmasının önemine işaret eden Fışgın, yiyeceklerin tam pişirilmesi, pişirilen yemeklerin bekletilmeden yenmesi, yiyeceklerin önemle saklanması gerektiğine de değindi.

Buzdolabından çıkarılan yiyeceklerin kaynatılması gerektiğini de kaydeden Fışgın, "Pişmiş ve pişmemiş yiyeceklerin karıştırılarak yenmemesi de gerekir. Bunun yanı sıra yiyecekleri sinek, fare, böcek gibi hayvanlardan korumak da ishalin önüne geçilmesine yardımcı olur. Yiyeceklerin üzeri mutlaka örtülmeli, haşerelerin yanı sıra ev tozlarından da korunmalıdır. Temizlik birçok hastalıkta olduğu gibi ishalden korunmada da en ideal yoldur" diye konuştu.

(AG-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title