Haberler

Uzmanlar Tartışıyor

Diyetisyen Dilara Koçak ve Sanat Tarihçisi Sanem Demirhan Şişman ve Yuvarlak Hatlı Kadınlardan Günümüzün Sıfır Beden Kadınlarına Geçiş Sürecinde Yaşananlar ve Bu Yaşananların Resme Yansımalarını Tartışmak İçin Bir Araya Geliyor.

EKAV Sanat Merkezi'nde düzenlenen LİZET ELİZA ZARA Resim Sergisi kapsamında 14 Ekim Cumartesi günü saat 14:30'da Türkiye'nin en önemli diyetisyenlerinden Dilara Koçak ve Sanat tarihçisi Senem Demirhan tarih öncesi dönemden günümüze resimdeki kadını tartışmak üzere biraraya geliyor.

Şişmanlık tanrının bir lûtfu…

Roma ve Yunan tarihinde, bereketin sembolü büyük göğüslü, geniş kalçalı, büyük karınlı Venüs (Afrodit) gibi ideal kadın figürleri şişmandı ve şişmanlık toplumda özel bir yere sahipti. Bu dönemlerde zayıflık "out"tu ve ancak kölelere, yoksullara, serserilere yakışırdı.

Kıtlıkların sona erdiği, patatesin Avrupa'ya geldiği 16. ve 17 . yüzyıllara kadar şişmanlık yaşamın devamı açısından önemliydi. Ürün kıtlığına uzun ve ağır kış şartlarına ancak şişman ve güçlü insanlar dayanabilirlerdi. Şişmanlık o zamanlar tanrı vergisi bir lütuftu. Şişmanlık olumlu bir şeydi ve şişman insanlar çekici olarak değerlendirilirdi. Şişmanlık, özellikle halk arasında bir meziyet sayılmaya başlandı.

İnce belli kadınların topuk sesleri

Rönesans döneminde zayıf kadın eşi açısından istenmeyen bir durum iken , şişman kadın, tercih sebebiydi. Gotik ve romantik çağlarda ise zayıflık, tercih edilmeye başlandı. Romantizm, fazla kiloyu reddediyordu. Duygusal bir ruh, ancak ince bir bedende, bulunabilirdi. 18. yüzyıldan başlayarak kilolar yeniden kıymete bindi. Rubens tablolarında dolgunluk ve yuvarlaklığı vurguladı, Boucher'in tablolarında benzer kadınlar görülür.

1910'dan sonra, durum değişmeye başladı. Tıp alanında kaydedilen başarılara paralel olarak şişmanlığın sakıncaları ortaya çıkmaya başladı. Zayıflık, çağdaşlığın ve çekiciliğin sembolü oldu. Dönemin ressamlarından Franz Von Bayros'un tablolarında kadınlar, hastalıklı bir zayıflık sergilemektedir. 1920 ile 1939 yılları arasında zayıflık iyice moda oldu. 1950'li yıllardan itibaren ise kilolarla ve yağlarla savaş başladı kadınların kendilerine bakması çok önemli oldu. 1960'lı yıllarda ise fotomodel Twiggy ile zirveye ulaştı.

Sıfır bedenin doğuşu…

Obezite bir yandan salgın bir hastalık halinde ilerliyor diğer yandan sıfır beden mankenlerle mücadele ediliyor. Diyet ürünler sektöre çok hızlı bir giriş yaptı Kadınlar üzerinde büyük bir baskı var, görselliğin ön planda olduğu ve medyanın dayattığı güzellik kavramını örnek alanlar büyük bir mutsuzluk içindeler. Kadın metabolizması erkeğe göre çok zor çünkü kadınlık hormonları kadının bir çok duygu durumunu derinden etkiliyor. Ergenliğe girişten itibaren menstürasyon dönemi, gebelik, emzirme dönemi, osteoporoz , menopoz dönemleri kadının kilo kontrolü ve görselliğini istediği formda tutamamasının en büyük nedenleri. Üstelik erkeğe göre daha duygusal olan kadın çoğu zaman fizyolojik açlık yerine duygusal açlık sebebiyle de iştahını kontrol edemiyor. Vücudunda daha fazla yağ hücresi olması sebebiyle erkeğe göre daha yavaş kilo veriyor.

BESLENME TARİHİNDE BAZI İLKLER

İLK YEMEK KİTABI

• 1375 yılında yayınlandı.

İlk MAYALI EKMEK

• MÖ 2000 civarında Mısırlılar tarafından yapıldı

ŞEKER

• ŞEKER 1300-1400 yılları arasında mutfağa girdi, önceleri tatlandırmak için bal kullanılırdı, 1500'lerin ortalarında artık tüm masalarda şeker vardı.

ÇATAL

• Evlilik iki ülke mutfağını da etkiledi:Bu dönemlerde bir Fransız prensi ile evlenen İtalyan prensesi Fransa'ya aşçılarını da götürdü. Böylece Fransa İtalya'dan gelen yemek pişirme şekilleri ve çatalı öğrendi.

PASTA

• 16.yüzyılda pastacılık gelişti pastalar yapılmaya başlandı.

PİZZA

• İlk Pizza dağıtımı 1889 yılında gerçekleşti. Napoli'de bulunan ünlü pizza lokantası kraliçe margherita ' nın hoşuna giden mozerella, taze fesleğen ve domatesli pizzayı saraya servis etti ve bu pizza kraliçe'nin ismiyle anılır oldu.

MISIR

• Avrupa kıtlıklarında Amerika'nın keşfiyle imdada yetişmiştir.

PATATES

• Mısır'a göre Avrupa'da daha yavaş yayıldı , gerçek anlamda yükselmesi 18.-19. yy da oldu.

DOMATES

• Avrupa'ya Amerika'dan geldi. İtalya'da 16. yüzyıldan itibaren kullanıldı Fransa'da devrim yıllarında tanınmaya başlandı.

ÇORBA

• Mutfakların en eski ürünlerinden biridir 9500 yıl önce insanlar ilk çorbayı yaptılar. Osmanlılarda da çorba kültürü çok gelişmişti

KAHVE

• İlk kahve Kanuni Sultan Süleyman zamanında gemilerle getirilmiş ve şeriata uygun olmadığı için yok edilmesi yönünde fetva çıkarıldı ancak kahve tutkusu bitmedi ve 1554'de İstanbul'a ilk dükkan açıldı

• Türkiye 1980 'de ise Nescafe ile tanıştı.

SANDWİCH

• 1718-1792 yılları arasında yaşayan kumar düşkünü kont sandwich 'in 24 saat masadan kalkmayıp ekmek arası yediği etler sandwich kültürünü yarattı

• TOST 19.YY

• HAMBURGER Hamburglu işçiler 1880 yılında göçmenlerle bu yiyeceği Amerika'ya taşıdılar

• Ketçap Çinliler tarafından bulundu ke- tsiap adı verilen bu sos 1960'lar da yaygınlaştı

PEYNİR

• En eski yiyeceklerde biridir. Kökeni Ortadoğu ve Ön Asya'ya dayanır. İlk peyniri Sümerliler yapmıştır.

• Romalılar tatlı sütten peynir yapmıştır kolay şekil alan bu peynir uzun süre de saklanabilmiştir.

• 20.yy başında endüstriyel üretime geçmiştir.

İLK RESTAURANT

• İlk Restaurant'ı 1765 yılında bir çorbacı açtı ve dükkanın ismine çorbanın tedavi edici olduğuna inanıldığı için onaran, restore eden anlamında " restorante " dedi. Önceleri çok itiraz edilse de 1804 yılında Paris'teki restaurant sayısı 500'ü buluyordu.

• Dondurma M.Ö 200 Çin de yapılmıştır.

Kaynak: Gecce / Magazin

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title