Haberler

Uzmanlar 'Çocuklar" Yasasını Yorumladı

Güncelleme:

Prof. Dr. Yasin Aktay: PKK'nın Bölgedeki Meşruiyeti Azalacak

Kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanmasını öngören Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişiklikler uzmanlarca olumlu bulundu. 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, değişikliğin, PKK'nın çocuklar üzerindeki etkisini azaltacağını belirtirken, Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay ise değişiklikle birlikte PKK eylemlerinin Güneydoğu'da halk nezdindeki meşruiyetini kaybedeceğini savundu.

Taş atan çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanmalarını ve çocukların örgüt üyeliği suçundan yargılanmamasını öngören değişikliği ANKA'ya değerlendiren Prof. Dr. Ümit Özdağ, yasanın tam metnini henüz okumadığını, muhalefetin, bu değişikliğin bu çocukların dışındaki unsurları da kapsadığı yönündeki iddiaları olduğunu ve kendisinin de bu konuda çekincelerinin olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Değişikliğin terör olayları üzerinde bir geriletici veya ilerletici bir etki yapacağını düşünmüyorum ama önemli olan şu: Bu çocuklar hapse girdikleri zaman PKK terör örgütünün çocuklar üzerinde kontrolü artıyor ve bunlar dağa gitme süreci içerisine giriyorlar. Bence bu süreci engellemesi açısından faydalı olabilir."

-"PKK'NIN BÖLGEDEKİ MEŞRUİYETİ AZALACAK"-

ANKA'ya konuşan Prof. Dr. Yasin Aktay da taş atan çocuklarla ilgili önceki düzenlemelerin yanlış olduğunu, son değişikliklerle bu durumun düzeltildiğini belirterek, "Bu konu düzeltildikten sonra terör örgütünün şimdiye kadar bahane olarak kullandığı ve insanlar nezdinde bir propaganda malzemesi olarak kullandığı bir konu daha elinden alınmış oldu. Yine eylemlerini azaltacağını zannetmiyorum ama en azından bu eylemlerinde halk nezdindeki meşruiyetini büyük ölçüde yitirecektir. Bu, halkın desteğini de büyük ölçüde azaltacaktır. Bu yasal düzenlemenin Meclis kapatılmadan yapılması da bölge halkı nezdinde olumlu bir etki yarattı" diye konuştu.

Taş atan çocukların bu değişikliğe rağmen yine yargılanacaklarına, sadece terör örgütü üyesi olarak yargılanmayacaklarına dikkat çeken Aktay, "Sonuçta terörle daha etkili bir mücadele yapılmadığı sürece gene mevzuyla ilgili riskler gene devam edecektir. Bu, konuyu topyekun çözecek bir düzenleme değil" dedi.(ANKA)

(HH/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title