Haberler

Uzmanlar Bahar Mevsiminde Ruh Sağlığı İçin Uyarıyor

Siirt Devlet Hastanesi'nde Görevli Psikiyatri Uzmanı Dr. Akfer Kahiloğulları Psikolojik Rahatsızlıklara Dikkati Çekerek, Bahar Aylarında Hastaların İlaçlarını Aksatmaması ve Bol Bol Egzersiz Yapması Gerektiğini Söyledi.

Siirt Devlet Hastanesi'nde görevli Psikiyatri Uzmanı Dr. Akfer Kahiloğulları psikolojik rahatsızlıklara dikkati çekerek, bahar aylarında hastaların ilaçlarını aksatmaması ve bol bol egzersiz yapması gerektiğini söyledi.

Hasta yakınlarının bu mevsimde daha dikkatli davranmalarını isteyen Dr. Kahiloğulları, "Duyu bozuklukları dediğimiz grup, bu gruptaki hastaların özellikle yakınları çok dikkatli olmak zorundalar. Çünkü uyku siklusi yaşanıyor. Bu dönemde uyku düzenin bozulmasında, mevsimlik özelliğinde bahar aylarında panik depresif hastalıklar var. Özellikle maniye çok yakın onların yakınları bazen fark edemeyebilirler. Hasta yakınları onlardaki en ufak bir davranış değişikliğine, uyku değişikliğine karşı duyarlı olmalı.

Genel anlamda fiziksel yorgunluk insanlar üzerinde bir stres yükü oluşturabilir. Havaların ısınmasıyla beraber egzersiz yapılmalı. Haftada 40 ile 45 dakika arasında 2 veya 3 seanslık. Ya da daha kısa yapılabiliyorsa mesela yürüyüş veya benzer egzersizlerle yapılması iyi olur. Bölgesel olarak hastalıklarda bir farklılık görünmüyor ama baharda mevsim değişikliği olduğu için her yerde mevsimsel örtü farklı yaşanıyor. Biz burada kış ile ilgili çok fazla zorluklar yaşamıyoruz ama mevsimsel olan depresif bozukluklar çok fazladır. Burada da sıcaklara yönelik sıkıntılar artabiliyor. Burada bahar daha uzun yaşandığı için tabii ki daha fazla sıkıntı yaşanabiliyor. Bu da daha çok fiziksel olan bir açı. Ama psikiyatrik gruplar için Marmara ile burası arasında çok büyük bir fark görünmüyor. Uyku konusunda uyku süresine çok dikkat edilmeli. Bunun dışında o insanların psikomuteraktif değerinde artış görülürse; konuşmasında artış, kendine aşırı güvenmede artış, zaten daha önceki ataklarında bu hastalar bunları yaşamış oluyorlar. Bu hastalar ilaçlarını bu dönemde lütfen aksatmasınlar. Onlar evde sürekli ilaç kullanan bir grup çünkü. Tekrarlar bizi çok zor durumda bırakıyor" dedi.

(RÇ-SK-CMH)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title