Haberler

Uzlaşmanın Detayları

Güncelleme:

Hükümet ile Türk-İş, Kamu İşçilerine Yılın Birinci Altı Ayında Yüzde 3, İkinci Altı Ayında Yüzde 5,5 Zam Yapılması Konusunda Anlaşmaya Vardı.

Hükümet ile Türk-İş, kamu işçilerine yılın ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 5,5 zam yapılması ve düşük ücretlilere 60 TL iyileştirme zammı yapılması konusunda anlaşmaya vardı. Bakan Yazıcı, küresel krizin Türkiye'ye yansımaları dikkate alındığında bütçenin imkanlarını zorladıklarını söyledi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu üyeleriyle ile Başbakanlık Merkez Bina'da bir araya geldi. Görüşmenin ardından Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'yla bir açıklama yapan Bakan Yazıcı, bütçenin tüm imkanlarının zorlanarak 2 yılı kapsayacak bir anlaşmaya varıldığını belirtti.

Çerçeve protokola göre 2009'un ilk 6 ayında yüzde 3, 2009'un ikinci 6 ayında yüzde 5,5 artış yapılacağını, 1100 TL'nin altındaki ücretlere 1100 TL'yi aşmamak kaydıyla 60 TL zam yapılacağını duyuran Bakan Yazıcı, 2010 yılında ise birinci yarıyıl için yüzde 2,5, ikinci yarıyıl için de yüzde 2,5 zam yapılacağını bildirdi. Enflasyon oranının belirtilen zam oranlarının üzerinde olması halinde aradaki fark oranı kadar ayrıca zam yapılacağını ifade eden Yazıcı, birikmiş olan ücretlerin gecikmeksizin ödeneceğini söyledi. Bakan Yazıcı, yetki ihtilafı nedeniyle toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlanamayan iş yerlerine de anlaşmaya varılan protokol hükümlerine göre uygulama yapılacağını belirterek "5620 sayılı kanun kapsamında daimi kadroya geçirilen işçilerden imtihana girip de kazananlardan kadro ve derecelerinde değişikliğe hak kazananlara atandıkları derecenin ücretlerinin verilmesi hususunda toplu iş sözleşmelerinde gerekli düzenlemeler yer alacaktır. Sosyal haklar kategorisinde bir değişiklik yapılmayacak, ancak sosyal haklara ilişkin ödemelerde belirttiğim yüzdelik oranlarına göre artış gerçekleştirilecektir" diye konuştu. Sözleşmeden 241 bin 153 kamu çalışanının faydalanacağını ifade eden Yazıcı, emeği geçen herkese teşekkür ederek sözleşmeyi imzaladı.

-KUMLU:İSTEDİĞİMİZ ZAM ORANINA ULAŞAMADIK AMA BİR NOKTADA UZLAŞMAK GEREKİYOR-

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise açıklanan oranların kayıplarını telafi etmediğini, istedikleri zam oranlarına ulaşamadıklarını ifade ederek "Ama bu hepinizin bildiği gibi bir toplu pazarlık ve bir noktada uzlaşmak gerekiyor. Biz toplu iş sözleşmesi müzakereleri başladığı günden bu tarafa hep şunun altını çizmeye çalıştık: Toplu iş sözleşmelerini masada bitirmek için elimizden gelen tüm çabayı gayreti göstereceğimizi ifade etmiştik" diye konuştu.

Artışlarla ilgili örnek veren Bakan Yazıcı, bin 100 TL'nin altındaki ücretlere seyyanen zam yapıldığını, artış oranlarının buna uygulanacağını belirterek en düşük ücret olan 666 TL'lik maaşa yüzde 18,5 oranında, 123 TL zam yapılmış olduğunu, 1000 TL almakta olana yüzde 15 oranında, 152 TL, 1200 TL alana yüzde 8,7, 104 TL, 1500 TL alana 8,7, 130 TL, 1750 TL ücret almakta olan kişiye de yüzde 8,7, 152 TL, 2000 TL almakta olan işçiye yüzde 8,7, 173 TL artış yapılmış olduğunu açıkladı.

-"BÜTÇENİN İMKANLARINI ZORLADIK"-

Bir soru üzerine, geçen yıl yapılan vergiye ilişkin düzenlemelerden dolayı işçi ücretlerindeki ortalama yüzde 6 kayıp konusunda yasal bir düzenleme yapılmayacağını ifade eden Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Kayıp nereden baktığınıza bağlı. Ambara dışarıdan bakarsınız, bir de ambara içerden bakarsınız. Dolayısıyla arkadaşların bu şekilde değerlendirmeleri çok doğal. Dünyada mevcut küresel kriz ve bunun Türkiye'de yansımalarını dikkate aldığımızda biz bütçe imkanlarını çok zorlamak suretiyle, belki de bunun yansımaları belli kesimlere olacak, yatırımlara vesaireye olacak. Ama biz işçilerimizin sokağa dökülmesini, hak aramak çok doğrudur, bunu çok doğal karşılıyoruz. Ama bir taraftan çalışanlarımız hak ararken bunu bulunmuş bir fırsat gibi Türkiye'nin karışıklığına vesile yapmak isteyenler de var. Belki onlar şu anda üzülmüştür, varsın üzülsünler, onu da hep birlikte giderdik."

Türk-İş Genel Başkanı Kumlu ise sigorta primi kesintilerinden doğan kayıplarının toplu iş sözleşmesinin konusu olmadığını, bunun bir Hükümet meselesi olduğunu, bunu sonuna kadar takip edeceklerini söyledi.

Bir gazetecinin "Taleplerimizi masada almak için her türlü çabayı ortaya koyacağız" sözlerini anımsatması üzerine Kumlu, sözleşmenin bir pazarlık konusu olduğunu ve kararı kamu işçilerinin yaklaşık yüzde 90'ını temsil eden Türk-İş yönetim kurulu ve kamu koordinasyonundan sorumlu genel başkanlarla birlikte aldıklarını söyledi.

(HH/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title