Haberler

    Uzay Teleskoplarına Yardımcı Olması İçin Minik Uydular Üretilecek

    Güneş sistemi dışında yer alan gezegenlerin keşfi için kullanılan devasa teleskoplar, şimdiye kadar birçok bilinmeyeni keşfetmek için bilim dünyasına yardımcı oldular. Gelecekte hedeflenen görevler için ise daha fazlası gerekiyor.

    Uzay çalışmaları ve çok uzak gezegenleri keşfetme konusunda büyük yardımları dokunan fakat artık emekli olan Kepler teleskobu, Güneş Sistemi dışında yer alan bir çok gezegeni keşfetmeye yardımcı oldu. Keşfi yapılan bu gezegenleri artık daha detaylı bir şekilde incelemenin vakti geldi. Tabii ki bu durum, Kepler'den çok daha büyük bir teleskobun varlığına ihtiyaç doğuruyor.

    Yetkililer çok uzak mesafelerde yer alan gezegenleri ve uzay cisimlerini detaylı incelemek için, boyut olarak gerçekten çok büyük bir teleskoba ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar. Böyle bir teleskobun inşaa edilebilmesi için yaklaşık 6,5 metre genişliğinde olan aynalara ihtiyaç duyuluyor. Bu boyutlarda bir yapının stabilitesini korumak ise oldukça güç bir durum. Aslında NASA'nın bu hedeflere uygun şekilde planladığı James Webb Teleskobu oldukça yeterli bir çözüm fakat teleskobun yapımı çeşitli nedenlerden dolayı sürekli erteleniyor.

    Durum böyle olunca bilim insanları konu ile ilgili farklı çözümler aramaya yöneldiler. Daha evvel yapılan çalışmalarda, teleskoba uzayda referans olabilmesi için, yerden gökyüzüne doğru tutulan çok güçlü lazer ışınları kullanılıyordu. Bu yöntemin dezavantajı ise eğer milimetrik bir kayma, oynama veya bir ısı değişimi olursa, teleskobun değerlerinde sapma oluyordu. Yapılması planan dev teleskobun stabilitesini sağlamak daha da güç olacağı için lazer yöntemine alternatif bir çözüm sunuldu.

    Yerden uzayın derinliklerine doğru lazer ışınları yöneltmek yerine, uzaya minik uydular koyarak, lazer ışınlarını uydulardan göndermenin çok daha kolay ve etkili olacağını tahmin eden araştırmacılar, konu ile ilgili çalışmalarına başladılar. Bu yöntem başarılı olur ise gelecekte devasa teleskoplar inşaa etmeye de gerek kalmayacağını bildiren bilim insanları, minik uydu sisteminin maliyet olarak da büyük bir kar sağlayacağını ifade ettiler.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title