Haberler

Uyku Apnesine Dikkat

Güncelleme:

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi'nde görevli Dr. Kahraman Şahin, uyku apnesinin çok ciddi rahatsızlıklara yol açtığını söyledi.

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi'nde görevli Uzm. Dr. Kahraman Şahin, uyku apnesinin çok ciddi rahatsızlıklara yol açtığını ve dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.

Yaşamın üçte birinin uykuda geçtiğini hatırlatan Uzm. Dr. Şahin, uyku hastalıklarının yaşam kalitesini bozduğunu, kalp ve beyin damar hastalıkları ve metabolik hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu ve bunun sonucu olarak da yaşam ömrünü kısalttığını ifade etti.

En önemli hastalık grubunun, uykuda solunum bozuklukları olduğunu belirten Uzm. Dr. Şahin, "Uykuda solunum bozuklukları grubunda ise en sık rastlanan hastalık obstrüktif uyku apnesi sendromudur. Obstrüktif uyku apnesi sendromunda, uykuda ardı ardına tekrarlayan, en az 10 saniye süreli, tüm uyku süresince onlarca ya da yüzlerce kez tekrarlayan soluk almanın tamamen durması, azalması veya soluk alıp vermenin zorlanması söz konusudur. Bu anormal solunum olayları sırasında, kandaki oksijen miktarı en az yüzde 3 düşüş göstermekte, kalp atım hızında önce yavaşlama ve sonra artma ve bazen başka ritm anomalileri görülmekte, nabızda azalma ve artma, kalbin kan pompalamasında ve beynin kan akımında azalma ortaya çıkmaktadır" dedi.

Uzm. Dr. Şahin, uyku apnesinin belirtilerini, devamlı yüksek sesle horlama şiddetinin gittikçe artması, uykuda boğulma, çırpınma ve anlık nefes durmaları sonucu sıçrayarak uyanma, kalitesiz uyku sonucu gün boyunca devamlı yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluğa bağlı kişilik değişiklikleri, araba kullanmak gibi dikkat gerektiren günlük aktivitelerde performans düşüklüğü, sabah baş ağrıları, cinsel hayatta azalma, kilo almada artış, tansiyonda yükselme, kalp damar problemlerinin başlaması olarak sıraladı.

Problemlerin seneler içerisinde yavaş gelişim gösterdiğinden hastaların durumun farkında olmayabileceğini dile getiren Şahin, "Bazen bu durumun yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıktığını ve normal olabileceğini düşünebilirler. Aile bireyleri ve çalışma arkadaşları şikayetleri daha kolay tanıyabilir ve hastayı doktora yönlendirebilir" diye konuştu.

Rahatsızlığın, uyku bozuklukları merkezinde tedavi edilebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Şahin, şöyle devam etti: "Uyku bozuklukları merkezlerinde vücudun muhtelif yerlerine yerleştirilen elektrotlar aracılığı ile bir gece boyunca inceleyeceklerdir. Poligrafik uyku tetkiki denen bu test sırasında otel odasına benzer bir mekanda, mümkün olduğu kadar evinizdeki ortama yakın şartlarda, tüm gece boyunca uykunuz ve uykudaki muhtelif vücut fonksiyonları kaydedilmekte ve görevli teknisyenler tarafından izlenerek videoya alınmaktadır. Kaydedilen vücut fonksiyonlarının sayısı ve kaydetmek için kullanılan yöntem uyku merkezlerinde farklı olabilir. Ancak standart olarak uyku dönemlerinin ayırt edilebilmesi amacıyla elektroensefalogram (EEG), elektrookülogram (EOG, göz küresi hareketleri), elektromiyogram (EMG, kas gerginliği) kayıtlarının, ağız ve buruna takılan minik cihazlarla solunan havanın, göğüs ve karına takılan kemerlerle uykuda solunum hareketlerinin, parmağa veya kulağa takılan mandal şeklinde bir sensör ile oksijen düzeyinin ve kalp ritminin, yatış pozisyonunun kaydedilmesi zorunludur. Tüm gece poligrafik uyku tetkikleri ertesi gün uzman hekimlerce değerlendirilmekte ve horlamanızın tehlikeli olup olmadığı, solunum durmalarının süresi, sıklığı ve bu sırada ortaya çıkan patolojik bulgular size bildirilmektedir. Uyku tetkiki hastalığınızın şiddetini belirlemekte, tedavinizin nasıl yapılacağı konusunda da değerli ipuçları vermektedir." - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

tekirdağ Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title