Haberler

Disk Başkanı Çelebi'den 'Torba Yasa' Eleştirisi

Disk Başkanı Çelebi'den 'Torba Yasa' Eleştirisi

DİSK BAŞKANI ÇELEBİ'DEN 'TORBA YASA' ELEŞTİRİSİ

"Torba torba olmaktan çıktı çuvala döndü, onu da geçti harala oldu." "Torba Yasa bu meclisten geçerse, çocuklarımızın geleceğini karartan düzenlemeyle biz başbaşa kalacağız." "Biz bu yasa geri çekilinceye kadar alanlardan çıkmayacağız" Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde "Acil Demokrasi Kaybedecek Vakit Yok" kampanyası çerçevesinde İstanbul Temcilciler Kurulu Toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıya DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK yönetim Kurulu üyeleri ve sendika şube yöneticileri katıldı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, toplantıda yaptığı konuşmada, Torba Yasası'nı eleştirdi. Çelebi Türkiye'nin her yerinde DİSK temsilcileriyle görüştüğünü belirterek, "temsilcilerimiz ile görüşmemizin iki temel amacı vardı. Özellikle emekçi sınıfa yönelik saldırılar konusunda nasıl bir yol haritasi izleyeceğiz. İkincisi ise diğer yandan mücadeleyi nasil aktif hale getireceğimiz konularıydı" dedi. DİSK Başkanı Çelebi'nin konuşması sırasında sık sık "İnadına sendika, inadına DİSK" sloganları attıldı.

"TORBA TORBA OLMAKTAN ÇIKTI ÇUVALA DÖNDÜ"

"Bu dönemde işçi sınıfına karşı saldırıların pervasızlaştığı, azgınlaştığı ve meydan okunduğu bir süreç ile karşı karşıyayız" diyen Çelebi, "Bu sürecin en önemli son halkasıda Torba Yasası'yla şekillenmiş durumdadır. Torba torba olmaktan çıktı çuvala döndü, onu da geçti harala oldu." şeklinde konuştu. "ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN SÖMÜRÜSÜNÜN AZGINLAŞMASI ANLAMINA GELİYOR"

"Emekçi sınıfa yönelik saldırıların yoğunlaştığı bir süreç var" diyen Çelebi, "Torba Yasa ile ilgili DİSK'in koyduğu tavır çok net bellidir. Torbada yok yok. Bu Torba Yasa bu meclisten geçerse, çocuklarımızın geleceğini karartan düzenlemeyle biz başbaşa kalacağız. Esnek çalışmanın bütün koşulları bu torbanın içinde yaratılıyor. Buradaki esas uygulama stajyer uygulamasıdır. Stajer uygulama yaygınlaşacak. Kimsenin stajyer uygulamasından vazgeçmesini istemiyoruz. Ama stajyer uygulaması artık çocuk işçiliğinin yaygınlaşması anlamına geliyor. Daha önce stajyer çalışanlar 219 TL para alıyorlardı. Şimdi bu miktar 100 TL altına doğru çekiliyor. Çocuk işçiliğinin sömürüsünün azgınlaşması anlamına geliyor" diye konuştu.

"DENEME SÜRESİ 2 AYDI, ŞİMDİ 4 AY"

Torba Yasası'nın maddelerini tek tek değerlendiren Çelebi, " Deneme süresi 2 aydı, şimdi 4 aylık çalışma süreleri bu yasada öngörülüyor. Şimdi işe girenler 4 ay mevsimlik gibi çalışacaklar, 4 ay sonrada beğenmedik sizi diyip işten atılacaklar." dedi. "AÇLIK SINIRININ ALTINDA ASGARİ ÜCRET BELİRLENDİ"

AK Parti hükümetini eleştiren Çelebi, "Türkiye'de çalışanların yüzde 50'si asgari ücret ile çalışıyor. Eskiden 20 - 30 yıl çalışan bir işçi kendine daire alabiliyordu. Fakat şimdi bir oda bile alınamıyor. Asgari ücret 630 TL, açlık sınırı 900 TL, açlık sınırının altında asgari ücret belirlendi. Yoksulluk sınırı 3 bin TL. 13 miyon kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Başkakan Türkiye'de büyüyen ekonomiden, büyüyen Türkiye'den bahsediyor. Bizler için geçerli değil. Sermaye büyüyor ,yandaş yapıları bundan payını alıyor ama bize düşen onların bedeli kalıyor. O büyüyen ekonomiden biz payımızı alamıyoruz. Ekonomik kriz onları teğet geçti ama bizi delip geçti. Bunların palavralına da karnımız tok artık." diye konuştu. "BİZ BU YASA GERİ ÇEKİLİNCEYE KADAR ALANLARDAN ÇIKMAYACAĞIZ" Seçim döneminde haklarını savunan partiyi destekleyeceklerini ifade eden Çelebi, "Biz bu yasa geri çekilinceye kadar alanlardan çıkmayacağız." açıklamasında bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title