Haberler

Üstadı Anan Olmadı

Güncelleme:

Vefatının 53'üncü yıldönümünde Bediüzzaman Said Nursi'yi Urfa'da anan olmadı.

Dün Bediüzzaman Said Nursi'nin vefatının 53'üncü ölüm yıldönümüydü. 23 Mart 1960 yılında Urfa'da hayata gözlerini yuman Bediüzzaman Said Nursi için ilk defnedildiği Şanlıurfa'da herhangi bir anma etkinliğinin olmaması garip karşılandı.

Vefatında Urfalıların akın akın cenazesine giderek sahip çıktığı Bediüzzaman'ın ölüm yıldönümüyle ilgili yapılan tek etkinlik ise Said Nursi'nin adını taşıyan Bediüzzaman Said Nursi İmam Hatip Ortaokulu tarafından düzenlenen Viranşehir Belediye Kültür Merkezi'ndeki Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Cüneyt Gökçe tarafından verilen 'Bediüzzaman ve Gençlik' konulu konferans oldu. Bir de Araştırmacı-Yazar Abdullah Şahin'in konuşmacı olarak katılacağı ayın 27'sinde bir konferans var. Bunun dışında hiçbir kurumun, vakfın veya derneğin anma programı düzenlememesi kentte şaşkınlık yarattı.

BEDİÜZZAMAN NASIL VEFAT ETTİ?

20 Mart 1960'da geldiği Urfa'da üç gün sonra vefat eden Bediüzzaman Sait Nursi'nin talebesi Bayram Yüksel, Nursi'nin ölüm anıyla ilgili şunları anlattı: "20 Mart 1960 saat tam dokuzda Üstadımızın acele emriyle Isparta'dan yola çıktık. Konya, Adana ve Antep'ten sonra Urfa'ya vâsıl olduk. Yolda Üstadımız mükerreren "Evlatlarım siz hiç merak etmeyin. Risale-i Nur, dinsizlerin, masonların belini kırmıştır. Risale-i Nur daima galiptir. Siz hiç merak etmeyin. Bunlar beni anlayamadılar, bunlar beni anlayamadılar, bunlar beni anlayamadılar. Bunlar beni siyasete bulaştırmak istediler" diyordu.
Üstadımızla beraber Zübeyr ağabey, ben ve şoförlüğü yapan Hüsnü kardeş beraber Urfa'ya vardık, orada Abdullah ağabeyle buluştuk. Üstadımızı İpek Palas Oteli 27 numaralı odaya yerleştirdik. Urfalılar duymuş akın akın gelmeye başlamışlardı. Üstad da hiç görmediğimiz şekilde herkesi kabül ediyor, herkes ellerini öpüyordu.

Akşam namazından sonra ayakta duramıyordum. Zübeyr ağabey "git biraz yat" dedi. Bir iki saat yattım. Zübeyr ağabey "Kardeşim ayakta duramıyorum" dedi. "Gel ağabey biraz yat, ben iyiyim nöbet değişelim" dedim. Hüsnü kardeşle beraberdim. Hüsnü de "düşeceğim ayakta zor duruyorum" deyince onu da Zübeyr ve Abdullah ağabeylerin yattığı odaya gönderdim.

Üstadımız buz istemişti, buzu hemen bulamadık, sonra geldi, Üstad istemedi. "Üstadım çay yapayım" dedim, istemez diye işaret etti. Üstad çok hararetlenmiş mütemadiyen kuruyan dudaklarını ıslak mendille siliyordum. Üstünü örtüyordum, fakat Üstad hemen atıyordu. Gece saat iki oldu.
Üstad bir ara eliyle boynumu tuttu, ben kollarını ovuyordum… O sırada üstadımız ellerini göğsünün üstüne koydu… "Üstad uyudu" zannettim… Sobayı yaktım, sahurda ağabeylerle yemek yiyeceğiz diye beklemeye başladım… Meğer mübarek Üstadımız ededî âleme göçmüş...

Sahur geldi geçti ağabeyler "Bayram kardeş uyumuş kalmışız" dediler. Ben sabah namazını kılıp Cüz'ümü okuyacaktım. Biraz sonra "Yahu Bayram Kardeş! Üstad Hazretlerinden ses gelmiyor" dediler. Ben, "Üstad uyudu, onu üşütmeyin" dedim. Tekrar geldiler, tekrar "Üstaddan ses gelmiyor" deyince, beraber Üstadın odasına vardık. Zübeyir Ağabey başucunda, dördümüz Üstada bakıyoruz. Üstaddan hiç ses gelmiyordu. Fakat vücudu sıcacıktı. Bizi müthiş bir telaş aldı. Zübeyir Ağabey "Urfa'da Elazığlı Vaiz Ömer Efendi var, ona haber gönderelim, o bilir" dedi. Haber gönderdik, geldi. Üstadı görünce; "İnna lillah ve İnna ileyhi raciûn. Üstad vefat etmiş kardeşlerim"de di.

MEZARI HALA MEÇHUL

Bediüzzaman Said Nursi vefat ettikten sonra 1960'da ilk olarak Dergah Cami olarak bilinen Makam-ı İbrahim'deki bölüme defnedildi. Ancak 27 Mayıs'ta darbeciler naaşını buradan çıkarıp meçhul bir yere götürdüler. İlk mezar yeri sökülüp, parçalanarak Nursi'nin mezarı meçhul bir yere götürüldü ve o gün başlayan tartışma bugün hala sürüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 27 Mayıs Darbesi'nin ardından vefat eden ve naaşı cunta tarafından saklanan Nursi'nin nereye defnedildiğini ortaya çıkarılması için girişim başlattı. Ancak bu güne kadar bir sonuç alınamadı.

DENİZE ATILDIĞINA DAİR İDDİALAR VAR

Tarihçi yazar Murat Bardakçı, Habertürk gazetesinde kaleme aldığı "Said Nursi'nin kayıp kabri" yazısı ile Said Nursi'nin naaşının denize atıldığı yazmış ve tartışmayı hareketlendirmişti. Gazeteci Soner Yalçın ise 'Beyaz Müslümanların Büyük Sırrı Efendi 2' adlı kitabında, 23 Mart 1960'da Urfa'da ölen Said Nursi'nin, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra mezarından çıkartılarak Kıbrıs açıklarında denize atıldığını öne sürmüştü. Urfa'daki vatandaşların da zaman zaman dile getirdiği, Bediüzzamanın mezarının nerede olduğuna' dair tartışmaların daha da uzayacağı düşünülüyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title