Haberler

Ustadan Çırağa" Projesi Sona Erdi

Yunus Emre Enstitüsü'nün Halkbank desteğiyle Balkanlar'da gerçekleştirdiği, "Ustadan Çırağa: Türkiye'den Balkanlar'a Sanatın Yolculuğu" projesinin kapanış programı yapıldı.

Yunus Emre Enstitüsü'nün Halkbank desteğiyle Balkanlar'da gerçekleştirdiği, "Ustadan Çırağa: Türkiye'den Balkanlar'a Sanatın Yolculuğu" projesinin kapanış programı yapıldı.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe katılan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009'da kurulan enstitünün bugüne kadar, Türkiye'nin tanıtımını yapan bir kamu kuruluşu olduğunu söyledi.

Çalışmalar kapsamında Türkçe öğrenmek isteyenlere dil öğrettiklerini dile getiren Develi, "Çalışmalarımızın önemli bir kısmı ise Türk kültürünü tanıtmak, kültür ortaklığımız olan toplumlarla yeniden buluşmak, unutulmuş değerlerimizi canlandırmak ve ülkemizin kültürel birikimini çok daha geniş kitlelere tanıtmaktır. Bu vesileyle hem dünya barışına ciddi bir katkı sağlayacağımızı hem de ülkemizin tanınırlığını ve bilinirliğini artıracağımızı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Hayati Develi, yaklaşık 2,5 yıldır süren çalışmalar kapsamında sanat kursu açıldığını aktararak, şu bilgileri verdi:

"Bugün sertifikalarını vereceğiz. Bu süreçte ustalarımız, 10'a yakın Balkan ülkesinde, çeşitli zanaat dallarını, gencinden yaşlısına, oradaki insanlara öğrettiler. Bir kısmı neredeyse ustalık seviyesine çıktı. Bir kısmı da bu sanatları öğrenip, bundan para kazanmaya başladı. Bu hem bizim unutulmaya yüz tutan kültürel ortaklığımızı canlandırıyor hem de gelecek adına yeni kapılar açıyor. Tabii ki sadece sanat öğretimiyle kalmıyor. Kurslara katılanlar az da olsa Türkçe öğreniyor, Türkiye'yi kültürel açıdan tanıyor ve Türkiye'nin dostu oluyor."

- Taşkesenlioğlu: "Türk sanatlarına destek olmanın gururunu yaşıyoruz"

Etkinlikte konuşan Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu da Türkiye'nin zengin kültürünü canlandıracak bir projeye destek olduklarına işaret ederek, "Geleneksel Türk sanatlarına ve sanatçılarına destek olmanın büyük gururunu yaşıyoruz" dedi.

"Ustadan Çırağa" belgeselinin gala gösteriminin yapıldığı programa, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de katıldı.

Projeye katılan kursiyerlerin yaptığı eserler fuaye alanında sergilendi. Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği program, ödül töreninin ardından müzik dinletisiyle sona erdi.

Projeye katılan kursiyerler, son 10 günde, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Kandilli Geleneksel Sanatlar Fakültesi'nde ustalarıyla birlikte ebru, hat, ahşap oyma, simsırma, telkırma, telkari ve kazaziye alanında ileri seviyede uygulama yapma imkanı buldu. Sanat eğitimi verilen ve nadide sanat eserlerinin bulunduğu merkez ve müzeleri ziyaret eden usta adayları, İstanbul'un önemli kültürel mekanlarını da program boyunca gezme fırsatı yakaladı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title