Haberler

Üsküdar'a Büyük Meydan... -İstanbul'u Birçok Dünya Kentinde Olduğu Gibi Halkın Rahat Gezebileceği Büyük Meydanlara Kavuşturmak İsteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar İçin de Bir Meydan Projesi Hazırladı -Anıtlar Kurulunun Onayına Sunulan Projede,

Sergül Keskin Yolcu - İstanbul'u Birçok Dünya Kentinde Olduğu Gibi Halkın Rahat Gezebileceği Büyük Meydanlara Kavuşturmak İsteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar İçin de Bir Meydan Projesi Hazırladı.

Sergül Keskin Yolcu - İstanbul'u birçok dünya kentinde olduğu gibi halkın rahat gezebileceği büyük meydanlara kavuşturmak isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar için de bir meydan projesi hazırladı.

Onay için Anıtlar Kuruluna sunulan projede, trafik tamamen yerin altına alınırken, oluşturulacak meydanın altına 21 bin metre karelik bir çarşı yapılacak.

Proje uyarınca, Üsküdar'da Valide Sultan Camii'nin önünden İETT otobüslerinin durduğu alanlarına kadar bugünkü meydan tamamen boşaltılacak. Üsküdar Belediyesi, katlı otopark ve pazar yerleri yıkılacak. Alta 40 bin metre kare alana sahip 1449 araç kapasiteli otopark yapılacak, üstüne sağlı sollu teraslama yöntemiyle estetik, tarihi binalar inşa edilecek. Buradaki tarihi eserler kalacak.

Meydanda, ahşap yapılardan oluşan bir Arasta Çarşısı kurulacak. Aziz Mahmut Hüdai aksındaki 2 bin 300 metre karelik alanda kültür ve sanat etkinlikleri, el sanatları ürünleri ve turistik eşyaların satılacağı birimler yer alacak. Birimler arasında 1300 metre karelik Kentsel Bellek Müzesi, 615 metre karelik restoran ve alış veriş birimleri, 115 metre kare alana sahip büfeler bulunacak. Sahilde Kuzguncuk istikametinden gelip Harem'e giden yol tamamen kaldırılacak. Yol, tünele alınacak. Üsküdar Meydanı'nın altından geçen Marmaray projesi ile meydan arasında 21 bin metre karelik bir yer altı çarşısı olacak. Yani yerin altına da bir meydan yapılacak. Çarşıda, 6 bin 16 metre kare alana sahip 69 dükkan, 14 bin 505 metre karelik alanda da 488 araçlık otopark yer alacak.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, projenin, UNESCO'da birinci olacak bir proje olduğunu ve yapıldığında daha iyi anlaşılacağını dile getirdiler.

-''İSTANBUL MEYDAN YOKSUNU BİR KENT''-

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un meydan yoksunu bir kent olduğunu belirterek, amaçlarının kente yeni meydanlar kazandırmak olduğunu söyledi.

Batıda meydanların ''Demokrasi Meydanı'' olarak anıldığına işaret eden Topbaş, ''Bu alanlar insanların ortaklaşa kullandığı, birbirine tahammül etme ve anlama alanları. Bizim amacımız da önceden kendine yeten, ancak kentteki gelişmeye paralel bugün ihtiyaca cevap vermeyen meydanları yeniden düzenleyerek, meydan konseptine kavuşturmak ve yayaları rahat ettirmek'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesince daha önce hazırlanan Beşiktaş Meydan Projesi de 3 No'lu Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmıştı.

Tahmini maliyeti 50 milyon YTL civarında olan ve 1.5 yılda bitirilmesi planlanan projenin ihalesi yakında yapılacak.

Büyükşehir Belediyesi, hazırlanan bu meydan projelerinin yanı sıra Beyazıt ve Aksaray için de meydan projesi hazırlayacak. Ayrıca, Taksim ve Eminönü'nde de trafik yerin altına alınarak bu meydanlar yayalar için daha uygun hale getirilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title