Haberler

Uşak: Uşak'ta "Sosyal Destek Projesi"

Uşak İl Çevre ve Orman Müdürü Ramazan Toker, 2006 Yılında "Sosyal Destek Projesi" Kapsamında 22 Köyde 1 Milyon 200 Bin YTL Kredi Dağıttıklarını Söyledi.

Uşak İl Çevre ve Orman Müdürü Ramazan Toker, 2006 yılında "Sosyal Destek Projesi" kapsamında 22 köyde 1 milyon 200 bin YTL kredi dağıttıklarını söyledi.

Toker, 2006 yılı 4. dönem İl Koordinasyon toplantısında yaptığı açıklamada, Uşak'ta son 4 yılda ciddi bir ağaçlandırma çalışması yaptıklarını ve 2007 yılı sonu itibariyle il genelinde cumhuriyet tarihinden bugüne kadar yapılan ağaçlandırma rakamlarına 4 yılda ulaşmış olacaklarını belirtti. Toker, orman köylerinde ormanlara zarar veren keçilerini satan köylülere de kredi verdiklerini söyledi. 2006 yılında 43 bin dekar alanda 6 milyon adet ağaçlandırma çalışması yaptıklarını ve yılın 8 ayında 2 bin kişiyle ağaçlandırma çalışması yürüttüklerini ifade eden Toker, "8 ay boyunca 2 bin kişi çalıştırarak, 4 milyon YTL harcama yapıldı. Çalışmalar çerçevesinde 2006 yılında toplam 6 milyon fidan dikimi yapıldı. Dikilen fidanlar kızıl çam, karaçam, fıstıkçamı, selvi, zeytin, dişbudak, iğde, ceviz ve badem fidanlarıdır" dedi.

Ağaçlandırma çalışmalarının sadece bununla da sınırlı olmadığını, talep eden herkese de özel ağaçlandırma sahasında destek sağladıklarını belirten Toker, "Özel bahçe oluşturulması projesini şahsa ait, orman arazisi ve hazineye ait arazilerde uyguluyoruz. Hazineye ve ormana ait arazileri istekli olan köylerimize hiç bedelsiz 49 yıllığına kiraya veriyoruz. Bu yıl 20 ye yakın özel istek üzerine ağaçlandırma sahası yaptık. Biz bu konuda istekli olan heyecan duyan herkese yardıma koşuyoruz. Şahıs, belediye ve köy olarak kim gelirse destek oluyoruz. Şu anda ceviz ve badem sahası oluşturulması için yoğun bir talep var. Köylülerimiz hem gelir getirici hem de yeşil örtünün korunması için badem ve ceviz bahçesi oluşturulmasında çok istekli. Elimizdeki tüm imkanları seferber ederek, bu konuda son 3 yılda yaklaşık 10 bin dekar alanda badem ve ceviz bahçesi oluşturduk. Ayrıca biz müdürlük olarak köy köy dolaşarak vatandaşlarımızı bu konuda teşvik ediyor ve teknik bilgi veriyoruz. Bütün bu çalışmaların yanı sıra yetiştirdikleri badem ve cevizi satamadıkları takdirde biz satın alıyoruz" diye konuştu.

2006 yılında uygulanmaya başlanan ve aralarında Uşak'ın da bulunduğu 4 pilot ilde uygulanan "Sosyal Destek Projesi" hakkında bilgiler veren Toker, "2006 yılında orman köylerimizde bulunan kıl keçilerinin satılması için proje kapsamında kredi sağlamaya başladık. Bugüne kadar 22 köyde kıl keçilerini satan yaklaşık 250 köylümüze 1 milyon 200 bin YTL kredi sağladık. Bu krediyi para olarak değil, süt sığırcılığı, koyunculuk, meyvecilik ve bağcılık gibi alanlarda veriyoruz. Her köylümüze ortalama 8 ile 10 bin YTL tutarında kredi sağlıyoruz. Sosyal Destek Projesi, 2007 yılında da devam edecek ve yine 30'a yakın köyümüzde 1 milyon 500 bin YTL kredi dağıtacağız. Orman köylerimizde, ormanlara zarar veren kıl keçisi olan köylülerimize keçilerini satıp bu kredilerden faydalanmalarını öneriyorum. Ayrıca bu köylerimize gidip 'Keçiyi sat krediyi kap' çağrısı yapıyoruz. Çağrı kapsamında Karakuyu Köyü'nde bu yıl 80 köylümüze güneş enerjisi kredisi verdik. Hedefimiz ormanlara zarar veren kıl keçilerini yok etmek bunun karşılığında da köylümüze destek olmaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title