Haberler

Uşak'ta Çimento Fabrikası Tartışması

Uşak'ta 8 Sanayici İşadamının Bir Araya Gelerek Kurduğu Elektrik Üretim Yatırım Sanayi ve Ticaret A.ş (Enyaş) Tarafından Kurulması Hedeflenen Çimento Fabrikası Tartışmalara Neden Oluyor. Enyaş, Yaklaşık 150 Milyon Dolarlık Çimento Fabrikası İçin Çalışmalarına Devam Ederken Uşaklılar Çimento Fabrikası Konusunda İkiye Bölündü.

Uşak'ta 8 sanayici işadamının bir araya gelerek kurduğu Elektrik Üretim Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş (ENYAŞ) tarafından kurulması hedeflenen çimento fabrikası tartışmalara neden oluyor. ENYAŞ, yaklaşık 150 milyon dolarlık çimento fabrikası için çalışmalarına devam ederken Uşaklılar çimento fabrikası konusunda ikiye bölündü.

ENYAŞ tarafından Uşak Organize Sanayi Bölgesi karşısında yer alan ve Güre Beldesi'ne 5 kilometre uzaklıkta bulunan arazi üzerinde çimento fabrikası kurmayı hedefliyor. Çimento fabrikası kurulacak olan alanın konut alanı olduğu öğrenilirken ENYAŞ bu alanın sanayi alanı olması için Uşak Belediyesi'ne imar tadilatı yapılması yönünde başvuruda bulundu. Bu başvuru üzerine UOSB Yönetimi ve Güre Beldesi sakinleri fabrikanın kurulmasına karşı çıktı.Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi, ENYAŞ'ın bu girişi üzerine bir toplantı düzenleyerek çimento fabrikasını tartışmaya açtı.

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Yönetim Kurulunun isteği üzerine ENYAŞ yetkilileri bugün UOSB toplantı salonunda çimento fabrikası ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıya Uşak Milletvekilleri Alim Tunç, Ahmet Çağlayan ve Osman Coşkunoğlu, Belediye Başkanı Mesut Apaydın, UOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli, ENYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Öztan, Güre Belediye Başkanı Selim Yılmaz, Güreli vatandaşlar ile çok sayıda işadamı katıldı. Toplantıda ENYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Öztan çimento fabrikası ile ilgili bilgi verirken UOSB Yönetim Kurlu Başkanı Hazim Sesli, fabrikanın kurulmasına karşı olmadıklarını ancak doğru alanda kurulmasını istediklerini söyledi.

Organize Sanayi Bölgesinin karşısında bulunan ve Güre Beldesi'ne yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alan 300 dönümlük bir arazi üzerine kurulması planlanan çimento fabrikası için gerekli ÇET raporlarının hazırlandığını ifade eden Arif Öztan, “ Fabrika için şuanda gerekli yer tespiti ve ÇED raporlarını hazırladık. Sadece bizim değil Uşaklı ve yabancı yatırımcıların da iştirak edeceği bir proje olacak. Burada yaklaşık olarak 150 milyon dolarlık bir yatırım planlıyoruz. Fabrika kurulduğunda bin kişi istihdam edilecek. Beyaz ve gri çimento işlenecek olan bu fabrika için en uygun alan burasıdır. Çünkü beyaz çimento için gerekli olan hammadde, ulaşım ve enerji imkanlarının en uygun olduğu bölge de burasıdır. Çevre kirliliği konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Çünkü fabrika son teknoloji kullanılarak inşa edilecek. Çalışmaya başladığında da gerekli filitreleme sistemleri de kurulacak. Güre Beldesinde yaşayan vatandaşlarımızın fabrikanın kurulması ile ilgili yanlış düşünceleri var. Bu düşünceleri silmek için gerekli toplantıları da yapıyoruz. Türkiye'de şuanda çimento fabrikası konusunda bir trend yakalandı. Burada kurulacak olan fabrikadan imal edilen çimentonun yüzde 75'i ihraç edilecek. Bu fabrika Uşak için tarihi bir fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Uşak geçmişte bu fırsatı birkaç kez kaçırmış. Çimento fabrikası eğer çevreyi kirleten ve ileride işletilemeyecek yasal sıkıntıları olmuş olsaydı ENYAŞ içerisinde bulunan 8 sanayici böyle bir şeye girmezdi. Ayrıca bu işadamlarının şuanda UOSB içerisinde 400 bin metrekarelik bir yere sahip. Çevre kirliliği oluşturacak bir atılım olsa bu insanlar kendi işyerlerine karşı böyle bir yatırıma kalkışmazdı.Yaptığımız araştırmalarda ise fabrikada son teknoloji kullanıldığı takdirde çimento fabrikasının en önemli atığı olan tozun saniyede 50 miligramı geçmeyeceği teahhüt ediliyor. Bu rakamda Çevre Bakanlığı'nın ön gördüğü kirlilik oranlarının altındadır” diye konuştu.

Çimento fabrikası kurulması ile ilgili çalışmaların içerisinde yer almadıklarını ve bu konuda bilgilendirilmedikleri için kırgın olduklarını söyleyen UOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli, “Bizim şahıslarla ilgili hiçbir sorunumuz yok. Yaklaşık 3 aydır çimento fabrikası ile ilgili çalışmalardan haberdarız. Belediye meclisinde fabrikanın kurulacağı yer olan 300 dönümlük arazinin konut alanında çıkartılıp sanayi alanı yapılması için imar tadilatı bile yapıldığını duyduk. Bu olanlardan en son bizim haberimiz oldu. Biz burada markalaşmaya önem verip butik bir organize bölgesi oluşturmak için çalışıyoruz. Biz UOSB olarak fabrika kurulmasına karşı değiliz. Ancak doğru yerde kurulması taraftarıyız. UOSB'nin tam karşısında olan bu alan için imar tadilatı yapılması konusunda Belediye bize danışmadığı için belediye başkanımıza da kırıldık. Hep birlikte karar almaktan yanayız. Eğer bu fabrika Uşak için yararlı ise tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız. Tek istediğimiz UOSB'nin karşısında böyle bir fabrikanın kurulması sonucu buraya gelecek yatırımları etkilememesi ve mevcut yatırımcılarımızı sıkıntıya sokmamasıdır. Böyle bir fabrikanın UOSB içerisinde bulunan özellikle gıda sektöründe faaliyet gösteren fabrikaları olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle çimento fabrikasının bu alan üzerinde değil daha doğru bir alanda kurulmasını istiyoruz” diye konuştu.

ENYAŞ'ın kurmayı palnladığı çimento fabrikası konusunda taraf olmadıklarını ve bu tartışmaların içerisinde yer almak istemediklerini ifade eden Uşak Belediye Bakanı Mesut Apaydın toplantıda yaptığı konuşmada, “Halk arasında farklı söylentiler başlamış. Kulağıma hakkımda bazı olumsuz söylentiler geliyor. Bu söylentilerin hepsi uydurmaca ve yersizdir. Biz çimento fabrikasının kurulması ile ilgili bir taraf olamayız. Ben herkesin tüm sanayicilerin ve Uşak'ın belediye başkanıyım. Bu olayın bu kadar büyütülmesine de karşıyım. Bir siyasi parti temsilcisi ve Uşak Belediye Başkanı olarak herkese eşit mesafede olmak zorundayım ve böyle bir yükümlülüğüm var. Biz belediye olarak fabrika kurulsun mu kurulmasın mı değil imar tadilatı yapılsın mı yapılmasın mı konusunu görüşürüz. İmar tadilatı için ise ENYAŞ belediyemize başvuruda bulunmuş. Önümüzdeki ay meclis gündemine gelir ve burada imar tadilatı ile ilgili demokratik bir karar veririz. Söz konusu alan şuanda konut bölgesi olarak geçiyor. Bu alanın endüstriyel alan olması için gelen talebi değerlendireceğiz. Bunun dışında bu konunun içerisinde değiliz. Ancak Uşak'a yapılan her yatırım bizi memnun eder ve destek olmaya çalışırız” diye konuştu.

Beldesinin yakınında böyle bir çimento fabrikasının kurulmasını istemediklerini ifade eden Güre Belediye Başkanı Selim Yılmaz, “Biz sanayiye ve fabrikalara karşı değiliz. Hatta tarım arazilerimizi UOSB'ye verdik. Ancak çevre kirliliğine neden olacak çimento fabrikasına karşı çıkıyoruz. Belde halkımız bu fabrikaya karşıdır ve burada çimento fabrikası istemiyoruz” dedi.

(KY-YK)

04.01.2007 17:43 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title