Haberler

Uşak Sağlık Platformu'ndan "Sağlıkta Dönüşüm Programı" Eleştirisi

Uşak Sağlık Platformu Adına Bir Açıklama Yapan Tabip Odası Başkanı Dr. Zafer Aydın, 2006 Yılının Sağlık Sektöründe Yıkım Olarak Geçtiğini İddia Etti.

Uşak Sağlık Platformu adına bir açıklama yapan Tabip Odası Başkanı Dr. Zafer Aydın, 2006 yılının sağlık sektöründe yıkım olarak geçtiğini iddia etti.

Sağlıkta Dönüşüm Programı olarak nitelendirilen uygulamaların 1980'li yıllarda başladığını, ardından 1990'larda devam ettiğini ve AK Parti hükümeti döneminde hızlanarak 2006'da son aşamaya getirildiğini söyleyen Zafer Aydın, "Bu programın en önemli aşamalarından biri olan aile hekimliği ile birinci basamak sağlık hizmetleri özelleştirilirken, sağlık çalışanlarının sosyal ve özlük haklarına saldırılmıştır. Döner sermaye ve personel dağılım cetveli uygulamalarıyla ücret adaletsizliği büyütülmüş ve siyasi kadrolaşmayla da sağlık çalışanlarının özlük hakları ihlal edilerek sağlık hizmetinde önemli görevler niteliksiz kişilere devredilmiştir. Kamu sağlığını piyasaya devreden yasalarla sağlıkta özelleştirmelerin önü açılmış ve sağlık alanı yap-boz tahtasına çevrilmiştir. Bugün AK Parti hükümeti tarafından hazırlanan ve TBMM'de görüşülecek olan kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen yeni yasa tasarısıyla getirilmeye çalışılan değişikliklerle bu yap-boz oyununa devam edilmektedir. Bu tasarıyla getirilmeye çalışılan değişikliklerin bazıları şunlardır; 100-150 dolara hekim ithali yoluyla emeğimizin ucuzlatılması, sağlık alanının uluslararası sermayeye açılması, hekimlerin ve hastaların sigorta şirketlerinin kıskacına alınması, eğitim hastanelerine müdahale ve sağlıkta keyfi kadrolaşma, klinik şef ve şef yardımcılarının liyakate değil sadakate göre sınavsız atanması, mevcut eğitici kadroların kaderinin sağlık bakanlarının keyfine bırakılması, radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerinin uzatılması ve anestezi teknisyenlerine hasta uyutma yetkisi verilmesi. Görüldüğü gibi sağlıkta sağlıksız dönüşümün bir parçası olacak, sağlık çalışanlarının özlük haklarını ve halkın sağlık hakkını gözetmeden sağlık ortamını piyasa ve siyasi kadrolaşmaya teslim etmeye yönelik bu yasa tasarısına itiraz ediyoruz" dedi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık personelinin çalışma ve ücretlendirme koşullarının piyasaya tam bağımlılığının sağlanmasının hedeflendiğini de savunan Aydın, "Hastanelerin yine piyasa koşullarına uygun biçimde sağlık işletmelerine dönüştürülmesi, sağlık hizmetlerinin özel sermayeye ve uluslararası tekellere devredilerek özelleştirilmesi hedeflenmektedir. Sağlıkta dönüşümün temel ayakları; aile hekimliği, genel sağlık sigortası ve hastanelerin birer işletmeye dönüştürülmesidir. Dolayısıyla kamuda ve özelde mesleklerinin gereğini yerine getirmeye çalışan biz sağlık çalışanları, sağlık bir insan hakkı olduğundan kamusal bir hizmet olarak sunulmasını istiyoruz. Koruyucu sağlık hizmetlerini temel alan basamaklandırılmış bir sağlık hizmetinin organize edilmesinin, sadece etik ve bilimsel değerlere dayalı olarak mesleki bağımsızlığımızın ve klinik özgürlüğümüzün sağlandığı bir ortamın geliştirilmesini arzulamakta ve ülke kaynaklarını korumayı ve geliştirmeyi temel almayan işletmeci-performansçı anlayışın oluşturduğu bir tahribata karşı durmaktayız" diye konuştu.

(KY-YK-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title