Haberler

Üreme Sağlığı Programının 5 Yıllık Sonuçları Tartışılıyor

Avrupa Birliği'nin 55 Milyon Euro ile Desteklediği Türkiye Üreme Sağlığı Programı Sona Erdi. Program Kapsamında Geliştirilen Modeller ve Özgün Araştırmaların Sonuçları Sağlık Bakanlığı'nın 2005-2015 Eylem Planına Yansıtıldı ve Kamu ile Sivil Toplum Kuruluşları Arasında Toplumun Cinsel Sağlık İhtiyaçları Konusunda İşbirliği Sağlandı.

-Avrupa Birliği'nin 55 milyon euro ile desteklediği Türkiye Üreme Sağlığı Programı sona erdi. Program kapsamında geliştirilen modeller ve özgün araştırmaların sonuçları Sağlık Bakanlığı'nın 2005-2015 eylem planına yansıtıldı ve kamu ile sivil toplum kuruluşları arasında toplumun cinsel sağlık ihtiyaçları konusunda işbirliği sağlandı.

ANKARA (ANKA) - Kadınlar ve gençler başta olmak üzere ülke nüfusunun cinsel sağlık ve üreme sağlığı durumunu iyileştirmeyi amaçlayan Türkiye Üreme Sağlığı Programı çalışmalarını tamamladı.

Program kapsamında geliştirilen modeller ve özgün araştırmaların sonuçları Sağlık Bakanlığı'nın 2005-2015 eylem planına yansıtıldı ve kamu ile sivil toplum kuruluşları arasında toplumun cinsel sağlık ihtiyaçları konusunda işbirliği sağlandı.

Türkiye Üreme Sağlığı Programı'nın kapanış konferansı Ankara Hilton Otel'de başladı. Toplantıda, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 55 milyon euroluk finansman anlaşmasının ardından 2002 Ocak ayında başlatılan program kapsamındaki çalışmalar ve sonuçları değerlendiriliyor.

Sağlık Bakanlığı, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, çeşitli bakanlıklar, özel ve kamu kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, üniversitelerin temsilcileri ve uzmanların katılımıyla yapılan toplantıda, program kapsamında toplumun sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında kamu ve STK'lar arasında güçlü bir işbirliği oluşturulduğu vurgulandı. Programla ayrıca, toplumda cinsel sağlık üreme sağlığı hizmetlerinde talep yaratmak için tekil sivil toplum kuruluşları projelerinin desteklendiği de kaydedildi. Güvenli annelik ve genç dostu hizmetler konularına da değinilen toplantının yarın yapılacak bölümünde ağırlıklı olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusu değerlendirilecek.

Toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Dr. Rıfat Köse programın 55 milyon euroluk AB mali desteği ve Sağlık Bakanlığı'nın katkısı ile Türkiye'de sağlık sektöründe AB tarafından en büyük bütçeyle finanse edilen sağlık programı olarak hayata geçtiğini belirtti Köse, "Program aynı zamanda dünyada benzerleri ile kıyaslandığında en kapsamlı sağlık çalışması olmaya da aday kabul ediliyor" dedi.

Dr. Köse 5 yıllık uygulama süresince yürütülen çalışmaların esaslarını şöyle özetledi:

"Uygulamada, Üreme Sağlığı Programı ile hizmet alanların hak ve tercihlerini ve hizmet sunucuların gereksinimlerini iyileştirmeyi amaçladık. Program, genel kalite yönetimini güçlendirerek üreme sağlığının tüm hizmet sunum alanlarında hizmet standartları geliştirilmesine katkıda bulundu. Hizmet içi ve hizmet öncesi eğitimlerin güncelleştirilmesi Türkiye Üreme Sağlığı Program'ının üstlendiği başlıca görevler olarak kabul edildi."

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Dr. Holger Schröder, Türkiye Üreme Sağlığı Programı'nın sonuçlarını değerlendirirken, programın, yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde bireyin ihtiyaçlarını ön plana çıkararak, kadın ve erkeğin cinsel sağlık ve üreme sağlığı ihtiyaçlarını, temel sağlık hakları çerçevesinde ele alınmasını sağladığını kaydetti. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title