Haberler

Unutulmaya Yüz Tutmuş Yerel Meyve Çeşitleri Hayata Geçirildi

Trabzon’da "Unutulmaya Yüz Tutmuş Yerel Meyve Çeşitlerinin Korunması Projesi" kapsamında çöğürlere aşılanarak tüplenen armut, elma ve erik çeşitlerine üreticilerinin ilgisi artarak devam ediyor.

Trabzon'da "Unutulmaya Yüz Tutmuş Yerel Meyve Çeşitlerinin Korunması Projesi" kapsamında çöğürlere aşılanarak tüplenen armut, elma ve erik çeşitlerine üreticilerinin ilgisi artarak devam ediyor. Yörenin toprak yapısı, iklim, yağmur, güneş gibi faktörlerle uyumlu olan meyve çeşitlerinin 'tutma' oranının yüksek olması ve aşina olunan lezzetlere duyulan özlem yerel meyvelere olan ilginin en önemli sebepleri arasında yer alıyor.

Trabzon'da "Unutulmaya Yüz Tutmuş Yerel Meyve Çeşitlerinin Korunması Projesi", 2016 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokolle hayata geçirildi. Projenin amacı, Trabzon'da yok olmaya yüz tutmuş, bölgeye has, yerel elma, armut ve erik çeşitlerinin korunmasını sağlamak.

Projenin ilk aşaması Trabzon'un 18 ilçe ve mahallelerinde verimi yüksek, kaliteli meyve çeşitlerinin tespiti ile başlanırken daha sonra bu ağaçlardan kalemler alınarak çöğürlere aşılamalar yapıldı. 2017 yılında 2 bin adet elma, 2 bin adet armut ve 500 adet erik meyveleri çoğaltılarak damızlık kapama bahçeler tesis edildi. 2018 yılında da aynı sayılarda elma, armut ve erik fidanının aşılanarak yeni bahçeler tesis edilecek.

Öte yandan Maçka, Esiroğlu fidanlığında yer alan tesiste üretimi yapılan meyveler arasında demir elması, Laz elması, Yomra elması, sandık elması gibi elma çeşitlerinden 10 adet; eğrisap armudu, değirmen armudu, Çepni armudu, bardak armudu gibi armut çeşitlerinden 10 adet; hanım eriği, İstanbul eriği, kara erik gibi erik çeşitlerinden de 5 adet erik çeşidi yer alıyor. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Trabzon Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title