Haberler

Ünlü Tenor Pavarotti'nin Tahtına Türk Aday

ABD'de Yayın Yapan The New York Sun Gazetesi, 3 Hafta Önce Ölen İtalyan Tenor Luciano Pavarotti'nin Tahtına Oturacak Adaylar Arasında Türk Tenor Bülent Bezdüz'ün de Bulunduğunu Yazdı. Tenor Bezdüz, Böyle Bir Değerlendirmenin Gurur Kaynağı Olduğunu Ancak, Pavarotti'nin Yerini Hiç Kimsenin Dolduramayacağını Söyledi.

ABD'de yayın yapan The New York Sun Gazetesi, 3 hafta önce ölen İtalyan tenor Luciano Pavarotti'nin tahtına oturacak adaylar arasında Türk Tenor Bülent Bezdüz'ün de bulunduğunu yazdı. Tenor Bezdüz, böyle bir değerlendirmenin gurur kaynağı olduğunu ancak, Pavarotti'nin yerini hiç kimsenin dolduramayacağını söyledi.

The New York Sun Gazetesi Müzik Eleştirmeni Benjamin Ivry, "Yeni Pavarotti için arayış sürüyor" başlıklı yazısında, Pavarotti'nin tahtına oturacak tenorlar arasında Türk Tenor Bülent Bezdüz'ü de aday gösterdi.

Eleştirmen Benjamin Ivry, makalesinde Bülent Bezdüz için; "Yeni yayımlanan Sir Colin Davis yönetimindeki Londra Senfoni Orkestrası'yla Verdi'nin müthiş Falstaff konser kaydında Fendon rolünü örnek olacak şekilde yorumluyor. Parlak sesinin yanı sıra sahnede bir flamenko dansçısı zarafetiyle duruyor" yorumunu yaptı.

Mersin Devlet Operası'nda görev yapan Bülent Bezdüz, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Pavarotti'nin çok büyük bir sanatçı olduğunu ve yerinin doldurulamayacağını söyledi. "Onun yerine oturabilecek biri olduğunu sanmıyorum. Çünkü Pavarotti dünyaya bir kere geldi" diyen Bezdüz, "Ancak, böyle bir değerlendirme içinde olmak benim için çok büyük bir gurur kaynağı. Çünkü dünyada binlerce tenor var. The New York Sun Gazetesi de Metropolitan'ın haberlerini sürekli yayınlayan bir gazete, Ben Ivry önemli bir

eleştirmen, ondan böylesine iddialı bir eleştiri almak benim için çok mutluluk verici. Tabii sevindim, ama ben işimi en güzel şekilde yapmaya çalışıyorum her zaman. Bu nasıl bir sonuç getirir, ilk 10 olur, 100 olur fark etmez. Ben iyi birşeyler yapmaya çalışıyorum" dedi.

Bu ülkeden çok güzel başarılar çıkarttıklarını ancak, bunların yeterince desteklendiğine de inanmadığını dile getiren Bezdüz, "Zor şartlarda çalışıyoruz. Nasıl mı? Orkestramızın üçte biri, hatta yarıya yakını kadrosuz çalışmakta. Sayın Kültür Bakanımıza ve ilgili bütün insanlara şunu iletmek istiyorum; ülkemizden artık teknolojiyi ihraç edemiyoruz, edebiliyoruz ama yeterince ettiğimizi sanmıyorum. Domates, biber, sebzeler de artık güncelliğini yitirdi. Biz de çok güzel sanatçılar var, buna yatırım

yapılmalı ve en azından 2 tane yeni opera evinin açılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Şarkı söylemenin uzun bir yıl, bir maraton gibi düşünülmesi gerektiğini anlatan Bülent Bezdüz, şöyle konuştu:

"Bir starı 1 günlüğüne, 15 günlüğüne, 1 aylığına, 2 yıllığına parlatabilirsiniz, ama ben bu sistemin içindeyim, 10 yıldır yurt dışında kariyer yapıyorum ve çizgimi koruduğumu söyleyebilirim uzun yıllardan beri. Özellikle Lucia La Dı Lammermoor ya da La Boheme-Aşk İksiri eserlerinin en çok aranan kasklarından biriyim. Türkiye'nin Pavarottisi, Türkiye'nin ünlü sanatçısı demek için önce uluslararası arenada yaptığı çalışmalara bir göz atmak lazım. Tabii ki bu bir kriter mi, ülkemizde de çok güzel şeyler

yapılmalı ama opera sanatı öyle kriterleri olan, öyle ince bir sanat ki, bunu halka tanıtırken de doğru tanıtmamız gerekiyor. Yani kötü örneklerle 'Ben operacıyım' demek doğru bir yaklaşım değil. Operayı güzel tanıtacaksınız, hakkını vereceksiniz, ondan sonra halk da bu kaliteyi gördüğü zaman kesinlikle talep edecektir, arz-talep dengesi böyle oluşur."

İmkanlar bazında Türkiye ile yurt dışında bazı farklar olduğunu, ancak elemanlar bazında bunu söyleyemeyeceğinin altını çizen Bezdüz, imkanlar olduğu zaman elemanların kalitesinin de arttığını vurguladı. Operada dünyanın en iyi solistlerinin çok yüksek ücretlerle çağrıldığına işaret eden Bülent Bezdüz, bütün opera evlerinin bunu yapmaya çalıştığını ancak, Mersin'de elde ne varsa onlarla çalışmaya çalıştıklarını kaydetti.

Bülent Bezdüz, Pavarotti'nin koltuğuna aday gösterilme kriteriyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Bu kritere sayın eleştirmen Londra Senfoni Orkestrası ile yaptığım kayıtları örnek göstermiş. Londra Senfoni Orkestrası ile falstaff kaydı yapmıştık, bu da sanıyorum bayağı bir ses getirmiş. Bu tip kriterler sanırım aday gösterilmeme yol açtı. Özellikle son alınan Grammy ödülünde Los Angeles'a davet edilen 3 sanatçıdan biriyim. Carlos Alverez, Sir Colin Davis ve ben davet edildik. Bu da bu eser bazında gösterilen değeri açıklamak için yeterli sanırım."

TENOR BÜLENT BEZDÜZ HAKKINDA

Tenor Bülent Bezdüz, Ankara'da doğdu. Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü'nden mezun oldu. Profesyonel şan eğitimini Polonyalı şan pedagogu (Tenor) Roman Werlinski ile sürdürdü. Ankara Devlet Çoksesli Korosu'nda 4 yıl çalıştıktan sonra Mersin Devlet Opera ve Balesi'nde solist olarak göreve başladı.

1997'da Leonardo da Vinci Programı kapsamında ileri sahne eğitimini (Master) tamamlamak üzere Avrupa Birliği bursu ile Avrupa Opera Merkezi'nin (The European Opera Centre) daveti ile Manchester'a gitti.

Avrupa'da sahneye ilk çıkışı, rejisini Brigitte Fasbaender'in yaptığı Mozart'ın "Lucio Silla" Operası baş rolü Lucio Silla ile oldu. Bu eser başta İngiltere'de Covent Garden olmak üzere, İrlanda ve Danimarka'da da sergilendi.

1999'da Fransız Kültür Bakanlığı'nın bursu ile Marsilya C'nipal Sahne Sanatları Okulu'nda profesyonel sahne masterı yaptı ve bu süreç içinde Paris Şan Yarışması'nda (Concours International de Chant de Paris) ikincilik odülü aldı.

Bezdüz, başlıca Sir Colin Davis, Riccardo Chailly gibi ünlü şefler yönetiminde Amsterdam Concertgebouw, Londra Senfoni Orkestrası gibi önemli orkestralar eşliğinde konserler verdi. Falstaff, Turandot, Gianni Schicchi operalarının DVD ve CD kayıtlarında yer aldı.

Solist olarak görev aldığı ve canlı olarak (LSO Live) kayıt edilen Berlioz'un Truvalılar Operası 2001'de 44. Grammy ödülünden ikisine, 2006'da Verdi'nin Falstaff Operası kaydı 48. Grammy ödülünderlirsiniz, ama ben bu sistemin in ''En iyi Opera Kayıdı'' kategorisinde ödüle layık görüldü.

Dünyanın tanınmış opera evlerinden Marsilya, Parma, Torino, Toronto, Teatro Colon, Buenos Aires ve Köln'ün yanı sıra ülkemizde de Mersin, İstanbul ve İzmir operaları ile Aspendos Festivali'nde sahne aldı.

(ÖT-MT-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title