Haberler

Ünlü Şairin Hayatını Kızı Kaleme Aldı

Balıkesir'in Havran İlçesinde Doğan Ünlü Şair Halil Soyuer'in Hayatı, Emekli Emniyet Müdürü Olan Kızı Nursel Soyuer Tarafından Bir Kitapta Toplandı.

Balıkesir'in Havran ilçesinde doğan ünlü şair Halil Soyuer'in hayatı, emekli emniyet müdürü olan kızı Nursel Soyuer tarafından bir kitapta toplandı.

"Kazdağı Eteklerinden, Ankara Dorukları'na" adlı kitap, Nursel Souyer tarafından Havran Kaymakamı Fatih Genel, Havran Belediye Başkanı Mustafa İrtürk, Belediye Başkan Vekili Levent Gökalp, Büyükdere Belediye Başkanı Hüseyin Asarlı, Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, Edremit eski Belediye Başkanı A.Tuncay Kılıç'ın, yanı sıra Havran'lı iş adamı Atilla Çobanöz'e gazeteci şair Hasan Akar tarafından hediye edildi.

Havran Belediyesi tarafından adına şiir yarışması düzenlenen Halil Soyuer, 4 Ocak 1921 tarihinde Havran'da doğdu. Küçük yaşlarda şiire ilgi duymaya başlayan Soyuer'in şiirleri, 1940 yılından beri çeşitli yerlerde yayımlandı. Uzun yıllar Ankara Halkevi bünyesindeki kültür ve sanat şubesini yöneten Soyuer, özellikle o dönemde yaygınlaşan şiir günlerinin sunucusu oldu. 1955 yılında memurluktan ayrılarak gazeteciliğe başlayan Soyuer, çeşitli dergi ve gazetelerde çalıştıktan sonra 1982 yılında emekli oldu.

Bazı dergiler de çıkaran Soyuer'in şiirleri, birçok dile çevrildiği gibi birçok sanatçı tarafından da bestelendi.

İlk şiir kitabı 'Liman' 1950 yılında olmak üzere bugüne dek 12 şiir kitabı yayımlanan ve çeşitli ödülleri de bulunan Soyuer, Dünya Şairler Kongresi'nde Türkiye'yi temsil etti. 17 Ocak 2004 tarihinde Ankara'da hayata gözlerini kapayan Şair Halil Soyuer'in cenazesi Havran'a defnedildi.

Emel Sayın, güftesi Halil Soyuer'e, bestesi İbrahim Özoral 'a ait şu şiire 1982 yılında çıkardığı kaset ve plakta yer vermişti:

"Gideceğin yere beni de götür

Sorana derdimin dermanı dersin.

Götür de istersen sokakta yatır

Elimde gönlünün fermanı dersin

Adını iğneyle işle derime

Kölemdir desen de gitmez arıma

'Bunlar ne?' derlerse mektuplarıma

Mahvolmuş bir ömrün romanı dersin

Duysalar da coşup çağladığımı

Bilmezler sana bel bağladığımı

Görenler olursa ağladığımı

Fırat'ın en coşkun zamanı dersin."

(BT-MŞ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title