Haberler

Ünlü Şair Yahya Kemal, Bursa'da Anıldı

Ünlü Şair Yahya Kemal, Türkiye Yazarlar Birliği'nin (Tyb) Osmangazi Belediyesi İşbirliği ile Düzenlediği Panelde Anıldı.

Ünlü şair Yahya Kemal, Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) Osmangazi Belediyesi işbirliği ile düzenlediği panelde anıldı.

TYB'nin, 'Edirne'den Kars'a Kültür Kervanı' etkinliği kapsamında Bursa'da panel düzenlendi. Ördekli Hamamı Kültür Merkezi'nde düzenlenen, '50 yıl sonra Yahya Kemal Toplantısı' yoğun ilgi gördü. Dr. Sefer Özdemir'in başkanlığını yaptığı panele, TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan ile şair Mustafa Muharrem Tüfekçi konuşmacı olarak katıldı. Yahya Kemal'in kendisi için bir idol olduğunu belirten Özdemir, Yahya Kemal'in çok ünlü biri olmasına rağmen ömrünün sonlarına kadar kitabının basılmadığını hatırlattı. Yahya Kemal'in, toplumu iyi bilen, sanatını hisseden ve bunu şiirleriyle ölümsüzleştiren bir şair olduğunu ifade eden Özdemir, "İstanbul'u bize tanıtan Yahya Kemal'dir. Çok tuhaf bir adamdı. Rumeli ağzıyla konuşurdu zaman zaman ama halis Türkçe'yle şiir yazardı. Paris'te halis Türçe'yi ve İstanbul'u bulmuştu. İstanbul'un fethini bize o anlattı" dedi.

TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan ise Yahya Kemal'in fikir adamı da olduğunu işaret etti. Yahya Kemali'in düşünür yönünün geri plana itildiğini vurgulayan Doğan, "Yahya Kemal aynı zamanda düşünce dünyamıza etki eden bir fikir adamıdır. Fikirleri ve şiirleri ile öne çıkmıştır. Şiir ve düşünce beraberliği olan bir akımın temsilcilerinden hatta öncülerindendir. Bu yolla şairliğini kalıcılaştırarak ölümsüzleştirecektir. Kültür Bakanlığı 2008 yılını Yahya Kemal yılı ilan etmesine rağmen, etkinliklerin yetersiz kalmasına ve bu yılın sönük geçmesine üzüldüm" diye konuştu.

Mustafa Muharrem Tüfekçi de, şairin Üsküp doğumlu olduğunu hatırlatarak, şairin hayatından kesitler verdi. Büyük şairin, eserlerinde öze dönmeyi savunduğunu dile getiren Tüfekçi, modern şiirin gereklerine de dikkat ettiğini belirtti. Program kapsamında düzenlenen Türk sanat musikisi dinletisinde de şairin bestelenmiş şarkılarına yer verildi.

(OMR) 25.05.2008 18:11 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title