Haberler

Ünlü İslam Alimi, IŞİD'in Cihad İddiasını Yorumladı

Güncelleme:

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Muhyiddin El-Karadaği, IŞİD militanlarının cihad iddialarıyla ilgili "Bu saldırıların cihadla ilgisi yok" dedi.

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Kobani kentinde IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar 40'ıncı gününe girerken, Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Muhyiddin El-Karadaği'den çarpıcı bir açıklama geldi. IŞİD'in eylemlerinin cihadla ilgisi olmadığını belirten El-Karadaği, "Peşmerge gibi kendi ülkesini savunanlar ölürse şehit olur, fetvasını veririz" dedi.

"DOĞRUDAN BİRİNE SALDIRMAK KESİNLİKLE CİHAD DEĞİLDİR"

Rudaw'a verdiği röportajda, IŞİD'in halifelik ilan edecek konumda olmadığını vurgulayan Dr. Ali Muhyiddin El-Karadaği, "Bence bu savaş giderek Kürtler için hayra vesile olacak. Çünkü halkın hakkına tecavüz edenin mumu yatsıya kadar yanar. IŞİD'in gerçekleştirdiği saldırıların akıl, mantık ve örf nezdinde yeri yoktur. Örgütün çoğu Ezidi, Hıristiyan ve Kakailer'in yerleştiği Şengal ve Zummar'a gerçekleştirdiği saldırı sonucu, binlerce insan evini terk etmek zorunda kaldı. İslam'a göre bu saldırıların hiçbir haklılık tarafı yoktur. Bunun cihad olduğunu iddia edenler yanılıyor, İslami cihadın en büyük nedeni evini barkını terk etmeye zorlanan ve zülüm altındaki insanların kendini savunmasıdır. Doğrudan birine saldırmak kesinlikle cihad değildir" şeklinde konuştu.

"KURAN-I KERİM BÖYLE BUYURUYOR"

Açıklamalarında Kuran-ı Kerim'den çeşitli örnekler veren El-Karadaği "Kuran-ı Kerim 'Zulüm altında ve yerlerinden olanların kendisini müdafaa etmesi lazım' diye buyuruyor. Bu iki sebep Efendimizin (Hz. Muhammed) hadislerinde de yer alıyor. Birincisi zulüm edilenler, ikincisiyse yerlerinden edilenler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) arkadaşlarıyla Mekke'de göç etmeye ve zulme maruz bırakanlara, 'siz kendi dininiz bizde kendi dinimizi seçeriz' demişti. IŞİD'in binlerce insanı evinden barkında ederek çok çirkin ve büyük bir suç işledi. Biz, kendini müdafaa eden ölürse şehit olur." ifadelerine yer verdi.

CİHADIN KELİME ANLAMI

Cihad Arapçada cehede kökünden türemiş bir kelimedir. Kelimenin temel anlamı bir konuda ceht ve gayret göstermektir. Cihat, cidal ve kıtal birbirine yakın gibi görünen kavramlardır fakat aralarında çok belirgin farklar vardır. Kıtalde savaşmak, katledip öldürmek vardır. Cidal, bir üstünlük kavgası, menfaat çekişmesi, galibiyet mücadelesidir. Cihat ise "gayret etmek, ceht etmek, olanca gücünü ve kuvvetini sarf etmek" manasına gelir. Fakat, cihatta bir şart var ki onu cidal ve kıtaldan net biçimde ayırır; Bu fark da cihad "fisebilillah" yapılır yani cihad sadece allah için yapılır; "Savaş ve cidal" ancak bu durumda "cihad" olurlar.

Bu anlamda Kuranı Kerimde: "Ey iman edenler! Sizleri acıklı bir azaptan kurtaracak bir ticaret göstereyim mi? Allah ve Resulüne iman edip, mallarınız ve canlarınızla Allah yolunda cihat edersiniz." (Saf Sûresi, 10-11)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Şanlıurfa Suriye Dünya Güncel Haberler

title