Haberler

Üniversiteye yerleşen koruma altındaki gençlere 'hayat' rehberi

AİLE, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal hizmet modellerinden yararlanan ve yükseköğrenim programlarına yerleşen gençlere yönelik hem sahip oldukları hakların farkında olmaları hem de karşılaşabilecekleri zorluklar hakkında bilgilenmeleri için rehber hazırladı.

AİLE, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal hizmet modellerinden yararlanan ve yükseköğrenim programlarına yerleşen gençlere yönelik hem sahip oldukları hakların farkında olmaları hem de karşılaşabilecekleri zorluklar hakkında bilgilenmeleri için rehber hazırladı.

Gençlerin görüşlerini alınarak hazırlanan 'Sosyal Hizmet Modellerinden Yararlanan Gençlere Yönelik Yükseköğrenim Rehberinde', yükseköğrenim yaşamı, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri, akademik kariyer, burs imkanları ve istihdam gibi birçok konuda pratik bilgiler bulunuyor. Rehberin ön bölümünü kaleme alan Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, üniversiteye başlayan gençleri tebrik ederek, bu rehberin gençlerin hayatını kolaylaştıracağını inandığını belirtti. Gençlere yükseköğrenim hayatlarında başarılar dileyen Selçuk, "Her daim bir fırsatlar dönemi olarak gördüğümüz ilk gençlik zamanlarında yeni yollara adım atarak üniversiteye başlayan gençlerimiz, bizim içimizdeki inancı güçlendiren ışıklarımız olmuştur. Şairin de söylediği gibi milletimizin ikbali gençlerimizin gösterdiği marifet ve fazilet kudreti ile daim olacaktır. Devlet olarak elimiz hep gençlerimizin üzerinde olacak. Biz onların her daim hamisi olacağız" dedi.

'NE ZAMAN İSTERSENİZ YANINDAYIZ'

Rehberde öğrencilere, bu süreçte ne zaman isterlerse yanında olacaklarını unutmamaları gerektiği vurgulanırken, şu tavsiyelerde bulunuldu:

"Yaşamın için çok çok önemli adımlardan birini atmış bulunuyorsun. Artık üniversitelisin. Yaşantında birtakım değişiklikler olacak. Ama endişelenme, yalnız değilsin. Öncelikle şunu aklından çıkarmamaya çalış, bir geçiş dönemindesin. Bu dönemde zorluklarla karşılaşabilirsin. Bu süreçte yaşayacağın değişikliklerin farkında olman uyum sürecinin ilk adımdır. Üniversitenin eğitim dili ne olursa olsun İngilizceyi çok iyi bilmen gerekir. Eğer Türkçe eğitim veren bir okulda isen, bu iş sana düşüyor. İngilizceni geliştirmek için çeşitli kurumların açtığı dil kurslarına katılmalısın. Hangi programda olursan ol mutlaka kodlama öğrenmen gerekir. Gelecekteki mesleklerin ne olacağını bilmiyoruz ama teknolojinin büyük verinin, yapay zekanın tüm mesleklerin içinde olacağına eminiz. Üniversite eğitimin boyunca mümkün olduğunca deneyim kazanman gerekir. Birçok programın formel bir stajı var ama bununla yetinme. İlgi ve yeteneklerine göre çalışma hayatında deneyim kazanabilirsin. Ayrıca, STK'lar için gönüllü çalışmak senin için eşsiz birer deneyim olabilir. Bir öğrenci kulübüne üye ol ve bir takım sporu yap. Bunlar, gelecekte daha da önem kazanacak olan duygusal zekanı, arkadaş çevreni geliştirecektir."

'MAHREM BİLGİLERİNİ PAYLAŞMA'

Hayatla ilgili önemli kararları alırken dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekilen rehberde, öğrencilere sırlarını ve kendilerine özel olan, mahrem bilgilerini paylaşmamaları tavsiye edildi. Rehberde, şunlar kaydedildi:

"Bu tür bilgileri paylaşman sonrasında seni üzebilir. Unutulmaması gereken bir diğer husus sosyal çevre edinme ve arkadaş seçimi. Arkadaş seçiminde dikkatli ol. Doğru tercih uzun yıllar süren dostluk ve arkadaşlıklardır. Ergin olmakla birlikte birçok yasal haklarını kendi kendine kullanabileceksin. Okumadığın ve içeriğini tam olarak anlamadığın hiçbir belgeye imza atmamalısın. Arkadaşınız ve tanıdığınız kişi olsa dahi güvendiğiniz insanlar ile istişare etmeden başkası adına borç alma, kefillik gibi yükümlülüklere girmemelisin. Bu süreçte artık bir yetişkin olduğun için yasal ve finansal iş ve işlemlerini kendin yönetmelisin. Yasalar doğrultusunda istenen bilgi ve belgelere ulaşmanın kolay yolu e-Devlet sistemidir. e-Devlet şifresi yasal imzanızdır. Birçok banka öğrencilerden hesap açılışı ve hesap işletim ücreti almamakla birlikte hesap açılışında bu durum teyit edilmeli. Yükseköğrenim programına yerleşmiş olman nedeni ile korunma/bakım tedbiri kararın senden sorumlu meslek elemanlarınca mahkemeye başvurularak uzatılacaktır. Genel olarak korunma kararları 25 yaşına kadar uzatılabilmekte ve eğitim öğretim yaşantılarının düzenli devam etmesi ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır" denildi.

Rehberin sonunda ise "Unutma ki kendi ayakların üzerinde durduğun bu dönemde yapacağın tercihler büyük önem taşımaktadır. Gösterdiğin ve göstereceğin başarılar seninle birlikte aynı yaşam deneyimlerini yaşayan devlet korumasındaki diğer gençlerimize de rol model olacaktır. Biz bir aileyiz. Her zaman birlikte ve her zaman yanında olacağız."


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zehra Zümrüt Selçuk Selçuk Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title