Haberler

Üniversitemizde AIDS ve Stigma Konulu Konferans Düzenlendi

Güncelleme:

Dünya AIDS Haftası Kapsamında , Atatürk Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazan Oran'ın Konuşmacı Olarak Katıldığı "AIDS Ve Stigma" Konulu Konferans Düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından dünya aıds haftası kapsamında , üniversitemiz tıp fakültesi konferans salonunda, atatürk sağlık yüksekokulu öğretim üyesi doç. Dr. Nazan oran'ın konuşmacı olarak katıldığı "aıds ve stigma" konulu konferans düzenlendi.

Birey ya da toplumun kendisini rahatsız eden, korkutan bir durumla karşılaştığında sıklıkla onu dışlayıp uzaklaştırma yolunu seçtiğini belirten Doç. Dr. Oran, bu sürecin bazı hastalıklara vurulmuş stigmaya katkıda bulunduğunu ve bu stigmanın zaman zaman hastalığın kendisi kadar tehlike yarattığını ifade etti.

Doç. Dr. Oran, "Stigma, bazı hasta gruplarına karşı toplumun tavır alması, onları toplumdan dışlamasına kadar giden davranışlar bütünüdür. Becker'e göre, toplumsal gruplar, oluşturdukları kurallara uymayanları 'dışarıdakiler' olarak etiketler. Gruplara ait kurallar, grup içinde olan davranışı tanımlamaktadır.

Bu kurallara uyulmadığı takdirde, bu kişinin grup dışında kalması kaçınılmazdır. Stigma kuramının öncüsü Goffman stigmayı damgalanan bireye daha az değer verme davranışı, bu etiketi taşıyan insanların daha az istenebilir ve neredeyse insan gibi algılanmaması olarak tarif etmiştir. Türk Dil Kurumu'na göre ise, 'bir kimseye, gerçeğe dayanmadan herhangi bir özellik veya nitelik yüklemek' ya da 'birine yüz kızartıcı bir suç yüklemek' yerine mecazi anlamda kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.

Damga ve önyargının neden olduğu ayrımcılığın toplumdaki kişi ya da grupların bazı hak ve menfaatlerden yoksun kalmasına yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Oran, "1700'lü yıllarda tütün kullanımının bir takım sağlık sorunlarına yol açtığı ortaya konmuştur. 1900'lü yıllardan itibaren kanserle savaş başlamış, hastalık hakkında yeterli bilgi olmaması ve hayatı tehdit etme özelliği yüzünden hastalara karşı önyargılı tutum ve davranışlarda bulunulmuş, Ayrımcı yaklaşımlar son 50 yıla kadar devam etmiştir" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title