Haberler

Üniversitelerarası Kurul Toplantısı

Üniversitelerarası Kurul Başkanı Mustafa Akaydın, Tüm Üniversitelerarası Kurul Üyelerinin Son Derece Onurlu, Dik, Cumhuriyetçi, Atatürkçü Bir Duruş Sergilediğini Söyledi.

Üniversitelerarası Kurul Başkanı Mustafa Akaydın, tüm üniversitelerarası kurul üyelerinin son derece onurlu, dik, Cumhuriyetçi, Atatürkçü bir duruş sergilediğini söyledi.

Üniversitelerarası Kurul Toplantısı, 170 rektör ve kurul üyesinin katılımıyla Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda başladı. Toplantı öncesi basın açıklaması yapan Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Akaydın, 'Laik Türkiye Cumhuriyeti'ni son derece tehdit eden ve üniversiteleri yakından ilgilendiren, basitçe türbana özgürlük diye isimlendirilen hareketli bir süreç yaşandığını' söyledi.

Akaydın, konuşmasında, "Bu süreçte özellikle üniversiteleri ilgilendirdiği için büyük baskı ve bazı özel tehditler görmelerine rağmen bu salonu bizimle paylaşan tüm üniversitelerarası kurul üyeleri, son derece onurlu, dik, Cumhuriyetçi, Atatürkçü bir duruş sergilemişlerdir. Hiçbir baskıya boyun eğmemişlerdir. Kendilerine basın önünde en kalbi teşekkürlerimi iletmek istiyorum" dedi.

Mustafa Akaydın, Doğu ve Orta Anadolu'da olan veya son iki yıl içerisinde kurulan 32 üniversite rektörünün, kendi yörelerinde sosyal ve kültürel farklı görüşlerden kaynaklanan ciddi baskılar yaşadıklarını savundu. Akaydın, bu rektörler hakkında, "Onların özellikle dik duruşu, taviz vermeyişlerini batı illerindeki rektörlere göre çok daha büyük heyecanla karşılıyorum. Hepinizin huzurunda onları yürekten kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Prof.Dr. Mustafa Akaydın, son günlerde yaşadıkları baskının sadece türbana endeksli olmadığını belirterek, üniversitelere YÖK Genel Kurulu'ndan geçmeksizin 15-18-22 Şubat'ta üç ayrı genelge gönderildiğini söyledi. Bu genelgeler ile atama aşamasındaki öğretim üyesi görevlilerinin kadro atamasının durdurulduğunu ifade eden Akaydın, şöyle konuştu: "Sadece bu boyutu bile hukuka ve insan haklarına aykırı. Genelgenin diğer bölümleri, öğrenci yetiştirmek için şiddetle ihtiyaç duyduğumuz öğretim görevlisi, okutman, uzman, araştırma görevlisi gibi kadroların ilan sürecini iptal etmiştir. Bunlar, merkezi bazı uygulamalar yapılacağı söylemleriyle süslenmişse de özünde merkezi bir yapıya doğru gittiğini göstermektedir. Bu söylem ve uygulamalar, özünde üniversitelerin korumak zorunda olduğu akademik özerkliğine yönelik ciddi bir taciz niteliğinde olduğu aramızdaki özel konuşmalarda yorumlanmıştır. Tüm bunlar benim kişisel düşüncelerim." Prof.Dr. Akaydın, tıp fakültesi kadroları için Sağlık Bakanlığı'na yapılan başvuruların yüzde 50-80 azaldığını, bu konunun da toplantıda değerlendirileceğini söyledi.

Toplantı öncesinde Ulusal Uyanış Platformu, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Antalya Şubesi, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği, Tüm Emekliler Derneği'ne üye yaklaşık 50 kişi, toplantıya katılan rektörleri alkışlar eşliğinde karşıladı. Grup üyeleri, "Türkiye laiktir laik kalacak" "Akaydın hoca gururumuzdur" şeklinde sloganlar attı. Grup, toplantının başlaması üzerine sessizce dağıldı.

Basına kapalı devam eden toplantının akşam saatlerinde biteceği tahmin ediliyor.

(ŞT-SÇ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title