Haberler

Üniversiteler Törenle Açıldı

Güncelleme:

İzmir'de 3 Üniversite Düzenlenen Törenlerle Yeni Eğitim Öğretim Yılına Başladı, İlk Ders İçin 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de Kente Gelerek Bir Konuşma Yaptı.

İzmir’de 3 üniversite düzenlenen törenlerle yeni eğitim öğretim yılına başladı, İlk ders için 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de kente gelerek bir konuşma yaptı.

DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) 9’uncu akademik yılı açılış töreninde “Üniversite mezunu çocuklarımıza iş vermeyeceksen okutmanın bir anlam var mı? Var. Çocuklarımızı cahil bırakmak yerine okumuş bırakmak hiç olmazsa bir şanstır. Hakikaten eğitim görmüş, bilhassa 19- 29 yaş arasındaki gençliğimizi işsiz bırakırsanız büyük sosyal sorun yaşayabilirsiniz. İstihdamı da beraberinde getirmek lazım” dedi.

Onursal doktora

İEÜ akademik yılı açılış törenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ile öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Sezgin ile Demirtaş, Demirel’den sonra ilk kez Hisarcıklıoğlu’na onursal doktor ünvanı verdi.

Büyük karşılama

İEÜ’nün açılış töreni için İzmir’e gelen 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i Adnan Menderes Havalimanı’nda İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Atilla Sezgin, DYP eski Genel Başkanı Yıldırım Avcı, DP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Devlet eski Bakanı Işılay Saygın, DYP eski İzmir Milletvekili Rıfat Serdaroğlu, DP İzmir İl Başkanı Fatih Dalan, eski İzmir İl Başkanı Turhan Arınç, il yöneticileri ve ilçe başkanları katıldı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, törende yaptığı konuşmada, göreve geldiği 1963 Türkiyesi’nde yedi üniversite olduğunu, bıraktığı 2000 Türkiye’sinde ise 84 üniversite bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

Önemli sorunlar

“Türkiye bugün 3 milyon çocuğunu üniversitede okutuyor. Türkiye öğrenci sayısı bakımından Avrupa’da önemli sıralarda. Türkiye gençlerinin yüzde 50’sini üniversite eğitiminden geçirebilmelidir. Üniversite mezunu çocuklarımıza iş vermeyeceksen okutlanın bir anlam var mı? Var. Çocuklarımızı cahil bırakmak yerine okumuş bırakmak hiç olmazsa bir şanstır. Hakikaten eğitim görmüş, bilhassa 19- 29 yaş arasındaki gençliğimizi işsiz bırakırsanız büyük sosyal sorun yaşayabilirsiniz. İstihdamı da beraberinde getirmek lazım. Hiçbir ekonomi yüzde 5 büyümeyle, yılda 1 milyon kişiye iş imkanı sağlayamaz. Öyle ise sorun, demografiyle ilgilidir. Yani çoğalmayla ilgilidir. ‘Çocuklarımıza iş bulamıyoruz’ demek yetmiyor. Nüfus dünyanın da önemli bir meselesi. İş verebileceğiniz kadar okutabileceğiniz kadar çoğalacaksınız. İstediğiniz kadar çoğalın, eğitim ihtiyacını karşılayamazsınız, hadi onu karşıladınız, iş ihtiyacını karşılayamazsınız. Demokratik bir ülkede bunlar yapılabilir mi? Hiçbir demokratik ülkede herkes istediği şeyi istediği kadar yapamaz. Sorumluluk denen bir olay var. Bu sorumluluğu dikkate almadığınız taktirde bunun neticesini başkasının üzerine yıkamazsınız.”  

Törenin sonunda Prof. Dr. Sezgin ve İTO Başkanı Demirtaş, Demirel’e 9 yıldır üniversitenin açılışında verdiği ilk derslerin yer aldığı “2001- 2009 Demirel açılış konuşmaları” adlı kitabı hediye etti. Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada, “Demirel, ‘Kaptırmam şapkamı’ derdi. Biz de ondan ders aldığımız için şapkamı almaya çalıştılar ama kaptırmadım” diyerek, espri yaptı.

Bağış vakfı zamanı

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ’nün dokuz yıl önce eğitime 226 öğrenci ile başladıklarını 6 bin 150’ye ulaştıklarını, 3 bin 334 mezun verdiklerini belirterek, “ABD’deki başarılı üniversiteler, üniversite kaynaklarının yanısıra mezunlarının ve diğer bağışçıların yardımlarıyla büyüyor. Bağış vakfı kurmamızın zamanı da geldi” dedi.   

Ege Tıp’ta yeni dönem

EGE Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi, düzenlenen törenle 2009-2010 eğitim öğretim yılına kapılarını açtı. Ege Üniversitesi’nin öğrenci ve çalışanları ile 70 bin kişilik bir kampus kent haline geldiğini belirten Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, bu ailenin üyesi olmanın büyük bir onur olduğunu söyledi.

Rektör konuştu

Tıp Fakültesi’nde yeni eğitim ve öğretim yılına başlanması nedeniyle düzenlenen törene Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da katıldı. Eğitim ve öğretimin Ege Üniversitesi’nin temel kültürlerinden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, “EÜ Tıp Fakültesi öğrencisi olarak unutamayacağınız seneler yaşayacaksınız. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi bölgedeki tüm tıp fakültelerine önderlik etmiş bir kurumdur. Eğitiminizi böyle köklü ve saygın bir kurumda alacağınız için çok şanslısınız. Hayatım boyunca en çok onur duyduğum şey Ege Üniversiteli olmaktır. Sizler de hayatınız boyunca “Egeli” olmanın ayrıcalığını yaşayacaksınız” diye konuştu.

Dekan kürsüde

Öğrencilere iyi bir insan ve iyi bir hekim olmaları çağrısında bulunan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Sizden istediğimiz Ulu Önder’imizin ışığında, dogmaların değil bilimin, karanlığın değil aydınlığın insanı olmanızdır. Fakültemiz ülkemizin en büyük bilim yuvalarından biridir. Biz güzel İzmir’in mutlu fakültesiyiz” dedi.

Törende emekli olan öğretim üyeleri Prof. Dr. Halit Osmanoğlu, Prof. Dr. Demir Serter, Prof. Dr. Günay Celeboğlu, Prof. Dr. Güven Çağatay, Prof. Dr. Hüseyin Karali, Prof. Dr. Önder Akyürekli, Prof. Dr. Mine Yurtseven Ertem, Prof. Dr. Erdinç Özkınay, Prof. Dr. Ahmet Memiş ve Prof. Dr. Nuri Doğan Atalay’a Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Dekan Prof. Dr. Serhat Bor ve önceki Rektör Prof. Dr. Ülkü Bayındır tarafından plaket verildi. Ayrıca dönem birincilerine ve dereceye girerek EÜ Tıp Fakültesi’ne yerleşen öğrencilere de ödülleri verildi.

Yaşar’da dersbaşı

İZMİR’in üniversitelerinden Yaşar Üniversitesi dokuzuncu yaşında, 52’den 4 bin 500’e ulaşan öğrenci sayısıyla yeni akademik yılını açtı. Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampusu’nde gerçekleşen törene Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Yaşar başta olmak üzere Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Ahmet Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Rektörü Murat Barkan, Vali Yardımcısı İsmail Gürsoy, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, İzmir Barosu Başkanı Özdemir Sökmen ve birçok davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, yaptığı konuşmada, 52 öğrenci ile çıkılan yolda, bu sayının bugün 4 bin 500’e ulaştığını söyledi. 2009- 2010 akademik yılında Yaşar Üniversitesinde puan türünde dereceye giren öğrencilerin ödül töreninden sonra Yaşar Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kutlu Yaşar Zoral’ın verdiği ilk ders ile tören son buldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title