Haberler

Üniversitede Atatürk'e Hakaret İddiası

Erciyes Üniversitesi'nde Marshall Planı'nı Anlatan Film Gösterimi Sırasında, Bir Öğretim Üyesi 'Amerikan Propagandası Yapıldığı' ve 'Atatürk'e Hakaret Edildiği' Gerekçesiyle Toplantıyı Protesto Etti.

Erciyes Üniversitesi'nde Marshall Planı'nı anlatan film gösterimi sırasında, bir öğretim üyesi ''Amerikan propagandası yapıldığı'' ve ''Atatürk'e hakaret edildiği'' gerekçesiyle toplantıyı protesto etti.

Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulan Amerikan Bilgi Bürosu'nun açılışı öncesi, Amerika'daki Colombia Üniversitesi Film Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sandra Schulberg, ''İhraç Demokrasi ve Sinema Aracılığı: Marshall Planı Belgeselleri'' konulu konferans verdi.

ABD Büyükelçiliği Kültür Ateşesi Elizabeth Mckay'in de katıldığı konferansta, Schulberg İngilizce olarak Marshall Planı ve bu kapsamında hazırlanan belgesel filmler hakkında bilgi verdi. Schulberg'in konuşması Türkçe'ye tercüme edilmedi.

Konferansa katılan Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Eşel, toplantının tamamen İngilizce olarak düzenlenmesini eleştirdi.

Schulberg'in konuşması sırasında Atatürk'e de hakaret ettiğini ileri süren Eşel, şunları söyledi:

''Burası Türkiye. Türkiye'nin bir üniversitesindeyiz. Tamamen İngilizce olarak düzenlenen ve bir tek kelime Türkçe kullanılmayan toplantıda konuşulanları buradakilerin çoğu anlamıyor. Ben İngilizce biliyorum, fakat sorularımı da özellikle Türkçe sormak istiyorum. Hanımefendi demokrasi ihracından bahsediyor. ABD'nin demokrasi ihraç ettiği ülkeler Irak gibi parçalanıyor. 40 yıllık Marshall Planı'nın burada durduk yere anlatılması ne anlama geliyor? Bize demokrasi ihraç edip ülkemizi bölmek mi istiyorlar? Ben psikiyatri hocasıyım. Burada gösterilen belgesel filmler, çocukların zeka düzeyine hitap ediyor ve ürettiği malı sat mesajı veriyor. Biz bunu ABD'den öğrenecek değiliz. ABD'den daha köklü bir tarihe sahibiz. Üstelik hanımefendi (Atatürk'ün çok büyük kazanımları olduğu kadar, çok kayıpları da oldu) manasında sözler söyledi. Burada Atatürk'e hakaret edilmesine sessiz kalamayız.''

Prof. Dr. Eşel, daha sonra beraberindeki bazı öğrencilerle birlikte toplantının düzenlendiği salonu terk etti.

Eşel, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversitenin ABD propagandasına alet edildiğini ve herkesin buna sessiz kaldığını ileri sürdü.

Schulberg'in konferansı ve belgesel film gösteriminin ardından Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde oluşturulan Amerikan Bilgi Bürosu'nun açılışı Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur tarafından yapıldı.

Prof. Dr. Keleştemir ile ABD Büyükelçiliği Kültür Ateşesi Elizabeth Mckay arasında, ABD Büyükelçiliği'nin Fen-Edebiyat Fakültesi'ne yaptıracağı anında tercüme sistemi için protokol imzalandı.

Açılışın ardından gazetecilerin protesto olayını hatırlatmaları üzerine Rektör Keleştemur, konferansa katılmadığı için yorum yapamayacağını, ancak hiç kimsenin Atatürk'e hakaret etmeye hakkının olmadığını, buna müsaade etmeyeceklerini ve gerekirse iddialarla ilgili inceleme başlatabileceklerini kaydetti.

Keleştemur'un konuyu sorması üzerine Fen-Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Doğan Bulut, Atatürk'e hakaretin söz konusu olmadığını, İngilizce yapılan konuşmanın yanlış anlaşılmasından böyle bir protestonun yaşanmış olabileceğini söyledi.

İddiaların muhatabı Schulberg'in siyasi veya politik bir kimlik taşımadığını ve belgesel filmlerle ilgili çalışmalar yapan bir öğretim üyesi olduğunu vurgulayan Bulut, ''Schulberg'in Atatürk'e hakaret gibi bir art niyet taşıdığını düşünmüyorum. Kendisi Atatürk'ün Türkiye'ye çok büyük kazanımlar sağladığını, ancak bunun yanında çok küçük bazı kayıplar da yaşanmış olabileceğini söyledi'' dedi.

Bulut, ayrıca gazetecilerin Schulberg'in konuşmasının neden Türkçe'ye çevrilmediği sorusu üzerine, konferansa İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden öğrencilerin katıldığını, anında tercüme sistemlerinin bulunmadığını ve zaman kaybına yol açmamak için tercümeye gerek duymadıklarını belirtti.

Sandra Schulberg ise daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, çok büyük bir Atatürk hayranı olduğunu ifade etti.

Mecazi bir yaklaşımla örnek verirken yanlış anlaşılmış olabileceğini kaydeden Schulberg, şöyle konuştu:

''Ben dil bilimi konusunda çalışıyorum. Her gün bir dili kaybediyoruz. İngilizce bu kadar yaygın konuşulurken, ben anadilim olan İngilizce ile herkesle çok rahat iletişim kurabilirken, öbür taraftan dillerin kaybolması trajik bir şeydir. Benim anlatmaya çalıştığım şey, tarihte bir takım şeyler kazanırken, aynı zamanda bir takım şeyler kaybediyoruz. Söylemek istediğim şey buydu. İddia edildiği gibi değildi. Atatürk, medeni dünyanın büyük liderlerinden bir tanesidir. Hayatı ve reformlarını öğrendikçe daha çok hayranlık duyuyorum. İnsanların giydiği geleneksel kıyafetler zamanla kayboluyor. Hollanda'da kadınların fes türü şeyler giydiğini, ancak güzel bu gibi şeylerin zaman içinde kaybolduğunu görüyoruz. 60 yıl öncesinin Marshall Planı'na baktığımızda, olumlu gelişmelerin yanı sıra kaybolacakların da önüne geçemeyiz.''

Schulberg'in, Marshall Planı Sinema Bölümü'nün bir dönem başkanlığını yapmış olan Stuart Schulberg'in kızı olduğu, Marshall Planı çerçevesinde hazırlanan belgesel filmlerin korunması ve uluslararası bir sergiye dönüşmesi konusunda çalışmalar yaptığı bildirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title