Haberler

Undp Başkanı Kemal Derviş:

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (Undp) Başkanı Kemal Derviş, Türkiye ve Dünya Ekonomisinin Büyüdüğünü, Ancak Buna Paralel Olarak İstihdam Sorununun da Büyüdüğüne İşaret Ederek, "İstihdamı Yeterli Ölçüde Oluşturamayan Bir Büyüme Modelini 'Başarılı' Diye Sunmak Mümkün Değil" Diye Konuştu.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, Türkiye ve dünya ekonomisinin büyüdüğünü, ancak buna paralel olarak istihdam sorununun da büyüdüğüne işaret ederek, "İstihdamı yeterli ölçüde oluşturamayan bir büyüme modelini 'başarılı' diye sunmak mümkün değil" diye konuştu.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) tarafından genç girşimcilere özel mikro kredi uygulamasını başlatacak projenin imza törenine katılan Derviş, dünyada ve Türkiye'de yaşanan ekonomik büyüme ile birlikte istihdam sorunun da büyümesi ve Derviş'in hazırladığı ekonomik programın seçimlerden sonra yeni ekonomik programla değişmesi gerektiği yönündeki görüşler için yöneltilen soruya yanıt verdi. Derviş, "İstihdam sorunu

küresel bir sorundur. Gerçekten, Türkiye, Brezilya, Meksika gibi bir çok ülkenin en önemli sorurunudur. İstihdamı yeterli ölçüde yaratamayan bir büyüme modelini 'başarılı' diye sunmak mümkün değil. 2001 - 2002 yılında öncelikle hiç kuşkusuz makro dengeleri yeniden tesis etmek, Türkiye'deki yangını söndürmekti ve Türkiye bunu toplumun uzlaşı güdüsüyle bir çok teknik kadroyla başardı ama ondan sonra durumlar değişti makro dengeler sağlandı. Enflasyon çok güzel biçimde düştü. Borç sorunu devam ediyor ama

Türkiye onu belli dengeler içinde azaltan bir eğriye doğru götürdü" dedi.

Şimdi önlerindeki en önemli sorunun büyümeyi sürdürmek ama bunun çok daha hızlı istihdam artışıyla birlikte sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Derviş, dolayısıyla önümüzdeki yılların yaklaşımları, 3 - 4 yıl öncesine kıyasla istihdamın ve istihdamın getirdiği bütün diğer boyutlarından çok daha farklı olduğunu söyledi.

Derviş sözlerine şöyle devam etti:

"Burada finansal model, finansal sektörün kapsamlı çalışması, küçük üreticiye, küçük girişimciye genç girişimciye, kadın girişimciye erişebilmesi çok daha önemli. Daha hızlı bir istihdam büyümesine yol açacak önemli unsurlardan bir tanesi belki de başında geliyor".

"Kemal Derviş'in hazırladığı ekonomik programın miadı doldu mu?" sorusuna ise "Her ekonomik koşul kendi programını gerektirir ve ekonomik program kendini her an yenilemek durumundadır. Hatta her ay yenilenmeyi gerektirir. Dış ticaret, petrol fiyatları, dünya ekonomisindeki likidite bolluğu gibi* bütün bunlar ekonomik programı gözden geçirmemeiz için nedenlerdir. Dolayısıyla hazırlanan bir ekonomik programın 10 yıl devam edecek diye bir program düşünemiyorum. Genel bir yaklaşım, strateji olabilir. Ama o

stratejiyi günün koşullarına uyduran, yolun durumu, şekline göre o ekonomik program her an uydurma, her an yenilenmek zorundadır. Bu yapılıyor zaten, doğal olarak yapılmaya da devam edecek" cevabını verdi.

(CHT-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title