Haberler

Unakıtan: "IMF Tedbir Paketi İçin Zam Yapılmayacak"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, IMF'yle Yapılan Görüşmeler Kapsamında Uygulanacak Ödenek Blokajın Nisan Ayı İtibariyle Harcamaları Keseceğini Açıkladı. Unakıtan, Tedbir Tutarının, "Bütçe Büyüklükleri İçinde Makul" Seviyede Olduğunu Savunurken, Tedbirler Nedeniyle Zam Yapılmayacağını Söyledi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, IMF'yle yapılan görüşmeler kapsamında uygulanan blokajın nisan ayı itibariyle harcamaları keseceğini açıkladı. Unakıtan, tedbir tutarının, "Bütçe büyüklükleri içinde makul" seviyede olduğunu savunurken, tedbirler nedeniyle zam yapılmayacağını söyledi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bugün Singapur Dış İşlerinden Sorumlu Zeynal Abidin Raşit'i kabul etti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Unakıtan, Galataport ihalesinde gelinen aşamayla ilgili olarak, ihalenin teknik çalışmalarının bütün hızıyla devam ettiğini kaydetti. İhaleyle ilgili hazırlanan planların aynı zamanda Anıtlar Kurulu'nun da onaylaması gerektiğine işaret eden Unakıtan, ihale çalışmalarının da Anıtlar Kurulu aşamasında olduğunu ve çalışmaların belediye imar planına uygun olması gerektiğini belirtti. Özelleştirme İdaresi'nin bu konularla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Unakıtan, "Bu çalışmaları tamamladıktan sonra, bize derler ki 'Biz hazırız artık', çünkü daha önce Danıştay durdurma kararı üzerine iptal edilmişti, teknik alt yapı olarak tamamlarlarsa biz de hemen ihaleye çıkacağız" dedi.

YILLIK BAZDA BLOKAJ

IMF'yle yapılan görüşmeler kapsamında uygulanan blokajın nisan ayı itibariyle harcamaları kesip kesmeyeceği yönündeki soruya Unakıtan, "Keser" diye karşılık verdi. Kesintilerin bir-iki aylık süreçler halinde değil yıl bazında yapıldığını anlatan Unakıtan, kesintilerin kısa sürelere sıkıştırılması halinde devlet hizmetlerinde sıkıntılarla karşılaşılabileceğini söyledi ve yıl bazında blokaj tedbiri çalışmalarına da başlandığını ifade etti.

Bu yıl ocak ve şubat aylarındaki bütçe açıklarından dolayı "çok lüzumsuz" bir endişenin meydana geldiğini belirten Unakıtan, "Biz bunu izah etmeye çalıştık ama şimdi bu rakamlar kendini göstermeye başladıkça, herkes buna ikna olacak" dedi. Ödeneklerin üstünde harcama yapılmadığını ve mali disiplinin korunduğunu ifade eden Unakıtan, gelirlerde de azalmanın söz konusu olmadığını belirtti. Unakıtan şöyle devam etti:

"Bütçe gelirleriyle ilgili olarak, 'Efendim yok, Fiş toplama kalktı da katma değer vergisi azaldı. Öyle bir şey söz konusu değil. Bizim düşündüğümüz ölçüde katma değer vergisinde de artışlar söz konusu. Tabi burada tahakkuklara bakmak icap ediyor. Tahhakkuktan sonra bir de vergi iadeleri söz konusu oluyor. Net görüldüğü için bazen yanlış değerlemeler yapılıyor. Maliye olarak yaptığımız hesaplarımız tahminlerimize uygun olarak gidiyor. Burada bizim bir sıkıntımız yok. Hedeflerimizi rahatlıkla tutturacağımızı düşünüyorum."

KİT'LERDEN TASARRUF

IMF'nin direktifleri doğrultusunda belirlenen önlem tutarının biraz daha artırılacağını belirten Unakıtan, "İki türlü önlem alacağız. KİT'lerden bir takım tasarruflar olacak. Bir kısım da yüzde 3.8'lik ilaveten biraz daha şeyimiz olacak da, onu da yapabilecek durumdayız. Çünkü fazla büyüklükte değil onlar. O tedbirleri alıyoruz" dedi. Tedbirin bütçenin bütün kalemlerinden sağlanacağını belirten Unakıtan, tedbirin 4 milyar YTL'yi geçeceğini söyledi. Unakıtan, "Fazla da değil. Bütçe büyüklükleri içinde makul" dedi. Unakıtan, ayrıca tedbirler nedeniyle herhangi bir zam yapılmayacağını da vurguladı. Buna karşın, IMF'nin istediği GSMH'nin 0.8'i oranındaki tedbir tutarı 5 milyar YTL'yi aşıyor.

Unakıtan, Singapur'un Türkiye'ye yapmaya başlayan bir ülke olduğunu belirterek, "Uzak Doğu'dan bir ülkenin Türkiye'yle ilgili olması bizi çok memnun ediyor" diye konuştu. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title