Haberler

Un Fiyatlarında Yüzde 15-20 Oranında Artış

Konya'da Yaşanan Kuraklıktan Olumsuz Şekilde Etkilendiklerini Belirten Un Üreticileri, Üretim Kaybı Nedeniyle Un Fiyatlarının Yüzde 15-20 Oranında Artabileceğini Belirtiyor.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak anılan ve iç talebin büyük bir kısmını karşılayan Konya'da yaşanan kuraklıktan olumsuz şekilde etkilendiklerini belirten un üreticileri, üretim kaybı nedeniyle un fiyatlarının yüzde 15-20 oranında artabileceğini belirtiyor.

Tüm dünyada yaşanan ve Türkiye'yi de olumsuz etkileyen küresel ısınma ve bunun sonucu yaşanan kuraklık, tahıl ve un üreticilerini olumsuz etkiledi. Yağışların az olması nedeniyle büyük rekolte kayıplarının görüldüğü ve birçok tarlaya biçerdöverin bile giremediği Konya'da özellikle un üreticileri yaşanan durumdan fazlasıyla etkilendi. Türkiye'nin önde gelen un üreticilerinden olan Hekimoğlu Un Sanayi Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hekimoğlu, yaşanan kuraklıktan dolayı rekolte kaybı yaşandığını,

bunun da fiyatları yükselteceğini belirterek, "Bu fiyat artışı enflasyon rakamının da yükselmesine neden olacaktır. Kuraklık bütün dünyada yaşanıyor ve bütün dünyada buğday fiyatları artış gösteriyor. Tabii ki bundan Türkiye de etkileniyor. Buğday üretiminde yüzde 40'lara varan kayıp var. Buğday fiyatları yükseldiği için un ve ekmeğin fiyatı da buna paralel olarak artacaktır. Ancak bu artışın ne kadar olacağını müstahsil buğday getirmeleri bittiği taktirde görebileceğiz" dedi.

Konya'da faaliyet gösteren Çevik Un Sanayi Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik ise, altıncı ve yedinci ayda un fiyatlarında başlayan yükselmenin hala devam ettiğini dile getirerek, "29-30 YTL olan bir çuval unun fiyatı şu an 35-36 YTL'ye kadar çıkmış durumda. Yani fiyatlarda yüzde 15'lik bir artış söz konusu. Bu artış sadece Türkiye'de yaşanan kuraklıktan değil, dünya piyasalarında buğday fiyatının artmasıyla da alakalı bir artış. Şu an dünyada buğday fiyatları geçen yıla nazaran yüzde 60-70

artmış durumda. 2001-2002 yıllarından bu yana ekmek fiyatlarında afaki bir artış yaşanmadı. Ancak son 1-2 yıl içinde dünyadaki tarım politikaları nedeniyle tüm tarım ürünlerinin fiyatlarında artışlar yaşanıyor. Merkez Bankası şu an ki enflasyonu yüzde 8 civarında olarak açıkladı. Unun enflasyona etkisi yüzde 14-15 civarlarında olur. Bu da enflasyon rakamlarında 1-2 puanlık bir değişimi meydana getirir" şeklinde konuştu.

Merkez Bankası Cuma günü yayınlanan Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarında Ağustos ayında gıda fiyatlarının ve yıllık tüketici enflasyonunun geçici olarak yükselebileceğini belirtmişti.

Uzmanlar, kuraklık nedeniyle devletin 3-4 milyon ton buğday ithal etme yoluna gidebileceğini belirtiyor.

(MÇ-FM-ERÖ-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title