Haberler

Umut Nöbeti" 8'inci Gününde

Tutuklu Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'e destek olmak için Silivri Cezaevi önünde başlatılan 'Umut Nöbeti'nin 8'incisini Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi ve Türkiye Barolar Birliği 2. Başkanı avukat Başar Yaltı ile gazeteci Nedim Şener tuttu. Nöbette, Gül ve Dündar'a yönelik yazdığı notu okuyan Türenç, 'Yaşamınızın anlamlarından olan yazmanızı size çok görseler de, her geçen gün çoğalan yalnızlığa mahkum edilseniz de, sakın ola umudunuzu yitirmeyin. Hayal kurmaya lütfen devam edin" dedi.

GAZETECİYSEN BOYUN EĞMEYECEKSİN

Pınar Türenç, Nedim Şener ve Başar Yaltı, saat 11.00'da Silivri Cezaevi önüne gelerek nöbete başladı. Türenç elinde sembolik olarak bir kalem tutarken, yere 'Susmayacağız', 'Gazeteciysen boyun eğmeyeceksin' 'Gazetecilere özgürlük hemen' yazılı dövizler bırakıldı. Açıklamasında 'Umut Nöbeti'ne katılmak için Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gazetecilerin başvuruda bulunduğunu belirten Pınar Türenç, ' Her gün nöbet çizelgesi hazırlıyoruz ve birer ikişer nöbet tutulsun istiyoruz. Bu nöbetlere başlamamızın amacı tutuklu arkadaşlarımıza 'biz umutluyuz, siz de sakın umudunuzu yitirmeyin' demektir. Onlar içeriden çıkıncaya kadar bu nöbetlere devam edeceğiz" dedi.

TÜRENÇ'TEN DÜNDAR VE GÜL'E 'SAKIN UMUDUNUZU YİTİRMEYİN'MESAJI

Türenç, Dündar ve Gül için yazdığı notu da gazetecilerle paylaştı. Türenç'in mesajı şöyle:

'Tutsak olan meslektaşlarıma, size sesleniyoruz. Sakın umudunuzu yitirmeyin. Kış ayazı kapınızın altından üflemeye başladı. Bu toplama kampının kalın betonlarından soğuk güneş, avlunuza girmiyor. Bir insan sesine mahkum bırakıldınız, bunu da biliyoruz. Yaşamınızın anlamlarından olan yazmanızı size çok görseler de her geçen gün çoğalan yalnızlığa mahkum edilseniz de sakın ola umudunuzu yitirmeyin. Hayal kurmaya lütfen devam edin. Varsın sizi tecrit etsinler, haklarınızla haklı olmakla ısının. Sizi dışarıda bekleyen ve haklılığınıza inanan gazeteci dostlarınız olduğunu sakın unutmayın. Bunlar da geçecek. Biz buradayız."

İKTİDAR DAHİ TUTUKLANMALARI SAVUNAMIYOR

Odatv soruşturması kapsamında yaklaşık 1 yıl Silivri Cezaevi'nde kalan gazeteci Nedim Şener de 'Can Dündar ve Erdem Gül'ün yaptığının gazetecilik olduğunu herkesten fazla bu iddiaları ortaya atanlar biliyor. O yüzden iddiaların arkasında olan iktidar dahi bu tutuklamaları savunamıyorken, artık bu zulmün son bulması gerekiyor" dedi.

Tecrit koşullarının son derece yanlış olduğunu belirten Şener, 'Eminim ki bütün koğuşlarda kapasitenin üzerinde insanlar tutuluyor. İnsanlar yatacak yer bulamıyor. Ama Erdem'le Can, ayrı koğuşlarda yan yana tutuluyorlar. Oysa onların aynı koğuşta kalması en doğal hakları, çünkü aynı suçtan yargılanıyorlar" diye konuştu.

CEZAEVİNE 3 KİTAP GETİRDİ

Cezaevinde kaldığında yazdığı 'Baba Seni Neden Oraya Koydular, Gerçekler Hapsedilemez' adlı kitaptan 3 adet getiren Nedim Şener, 'Birini cezaevi müdürüne, ikisini de Erdem Gül ve Can Dündar'a hediye etmek için getirdim. Bu kitapta Silivri anılarını paylaştığım için belki onlara biraz faydası olur diye düşünüyorum" dedi.

BUNDA BÜYÜK BİR ADALET İŞARETİ GÖRÜYORUM

Nedim Şener, röportaj sırasında aldığı bir telefon sonrası da, 'Arkadaşlar size bir haber vereceğim; Hrant Dink iddianamesi kabul edilmiş. Ben şuna seviniyorum; Hrant Dink cinayetini araştırdığım için, polislerin kurduğu bir komplo sonucu buraya gelmiştim. Bu ilahi bir adalet. Gözaltına alındığımda 'Hrant için adalet için' diyerek evden ayrılmıştım. Buradan çıktığım gün de 'Hrant Dink için adalet için' diye bağırmıştım. Bugün Can ve Erdem için buraya geldiğim an aldığım mesaj, Hrant Dink iddianamesinin onaylandığı oldu. Bunda büyük bir adalet işareti görüyorum" dedi.

ADALET BAKANLIĞI KABUL ETMEDİ AMA İÇERİDEN GELEN BİLGİLER FARKLI

Tutuklamaları hukuki açıdan değerlendiren avukat Başar Yaltı ise şunları söyledi:

'Can Dündar'a ve Erdem Gül'e yapılan haksız tutuklama ki onun hukuksal koşullarının oluşmadığını görüşündeyiz. Gazetecilere yapılan bu haksız muamelelerin tümünü kınıyoruz. Bunların tüm topluma yönelmiş bir tehdit olduğunu, toplumun bilgilenme hakkını engellendiğini düşünüyoruz. Topluma gözdağı vermek için bu haksız uygulamalar gazetecilerin üzeriden yapılıyor. Önceki yargılamalar kumpasla sonuçlanmıştı. Önceki yargılamalarda topluma yönelik tehdit vardı. Şimdi bunu gazeteciler üzerinde yapıyorlar. Bunun demokrasi ve insan haklarıyla bir alakası yoktur. Anayasamıza açıkça aykırıdır. Darbe Anayasası olarak bilinen 82 Anayasası, mevcut Anayasa 'Basın hürdür sansür edilemez' diyor. Hatta 'basın araçlarına el konulamaz' diyor. Bütün bunlar anayasada olmasına rağmen yapılıyor. Tutukluların hükümlülerden farklı bir statüsü var. Tecrit uygulanamaz. Gerçi adalet bakanlığı bunun olmadığı yönünde bir açıklama yaptı. İçerden gelen bilgiler bunu doğrulamıyor. Tutuklu birisine, hükümlülere de belli koşullar oluşmadığı zaman tecrit uygulanamaz. Tecrit insanlık suçudur ve işkencedir. Tecrit uygulamalar hukuk kurullarına aykırıdır."

Açıklamaların ardından Türenç, Şener ve Yaltı, kitapların Erdem Gül ve Can Dündar'a ulaştırılması amacıyla cezaevi müdürüyle görüşmek için cezaevi kampüsüne girdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Silivri Cezaevi Nedim Şener Can Dündar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title