Haberler

Uluslararası Tillo Bilim" Sempozyumu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay: "Türkiye çok acılı dönemlerin enkazıdır.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, " Türkiye, çok acılı dönemlerin enkazıdır. Çünkü İbrahim Hakkı Hazretlerinin vefat ettiği dönemden itibaren Türkiye ve İslam dünyası genel anlamda bir çöküş içerisinde olmuştur" dedi.

Siirt Valiliğince, Tillo Bilim ve Kültür Günleri kapsamında düzenlenen "Uluslararası Tillo Bilim" sempozyumu başladı.

İl Kültür Müdürlüğünde düzenlenen sempozyumda konuşan Aktay, medeniyetlerin uykudan sonra uyanışa geçtiğini, bu uyanış dönemlerinde ilk yapılan şeyin eskiyi hatırlamak olduğunu söyledi.

Bugüne kadar İbrahim Hakkı Hazretlerinin yeterli ilgiyi göremediğini ifade eden Aktay, en önemli eserlerinden olan Marifetname'nin raflarda yer aldığını ama kimsenin açıp okumadığını savundu.

"Manevi mirasımızı hatırlamanın tam zamanı"

İbrahim Hakkı Hazretlerini, Marifetname eserini ortaya koymaya teşvik eden bir kültür olduğunu dile getiren Aktay, "Bugün, o kültürden bir eser kalmamıştır diye geri dönüp bakılmamıştır. Türkiye çok acılı dönemlerin enkazıdır. Çünkü İbrahim Hakkı Hazretlerinin vefat ettiği dönemden itibaren Türkiye ve İslam dünyası genel anlamda bir çöküş içerisinde olmuştur" diye konuştu.

Zaman içinde İbrahim Hakkı Hazretlerinin felsefesi ve kültürel ortamından biraz daha uzaklaşıldığına işaret eden Aktay, uzun bir uyku döneminin ardından son 10-15 yılın bir uyanış olarak değerlendirilebileceğini anlattı.

Aktay, "Bugün artık bu topraklardaki manevi mirasımızı hatırlamanın, Kur'an-ı Kerim'i doğru okumanın ve doğru anlamanın tam zamanıdır" ifadesini kullandı.

"Eserleri unutulmaya yüz tutmuş manevi önderlerimiz var"

Anadolu'da, manevi değerlere sahip şahıslarca hazırlanan pek çok eserin unutulmaya yüz tutuğuna dikkati çeken Aktay, şöyle devam etti:

"Anadolu'nun her bir köşesinde eserleri unutulmaya yüz tutmuş manevi önderlerimiz var. Onlarla sağlıklı bir bağ kurmak gerekiyor. Bu noktadan sonra yapılacak şey onlar üzerine düşünmek, onları anlamak ve onların dönemini inceleyerek mirasından yeni bazı eserler üretmektir. Bu da en iyi üniversite ortamlarında cereyan eder."

"Birçok sanatsal ve kültürel etkinlik gerçekleştiriyoruz"

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ise Siirt'in birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yaptığını, sempozyumda tarihi ve kültürel yönleriyle kentin konuşulacağını, bu kapsamda tarihi şehrin geleceğe nasıl taşınacağının öğrenileceğini belirtti.

Valilik olarak değerli eserleri, kültür ve edebiyat hayatına kazandırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Tutulmaz, şunları kaydetti:

"Bu çalışmalardan biri de Tillo'nun yetiştirdiği en büyük alim ve mutasavvıflardan Sultan Memdüh Hazretlerinin 47 bin beyitlik divanını, kültür ve edebiyat hayatımıza kazandırmaktır. 5 yıldan beri üzerinde titizlikle çalıştığımız, 'Mahzenu'l-Esrar' adlı eserin 5 cildini tamamlayarak halkımızın istifadesine sunduk. Valiliğimizin kültür ve sanata verdiği önem ve destek şüphesiz yayınlarla sınırlı değil. Valilik olarak birçok sanatsal ve kültürel etkinlik gerçekleştiriyoruz."

Işık Hadisesi

İbrahim Hakkı Hazretlerinin her yıl 21 Mart ve 23 Eylül'de güneşin ilk ışınlarının, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğmasını sağlayan, "Işık Hadisesi"nin bilim dünyası açısından önemine işaret eden Tutulmaz, ilin tanıtımına büyük katkı sağlayan bu sistemin bilim adamları tarafından tüm ayrıntıları ile tartışılması gerektiğine dikkati çekti.

AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran da 225 yıl Tillo'yu Işık Hadisesi ile güneşle buluşturan düzeneğin 1960'lı yıllarda yapılan restorasyon sırasında hasar gördüğünü hatırlatarak, aradan geçen sürede pek çok kez müdahalede bulunulan düzeneğin 2011 yılında iki profesör tarafından çalıştırıldığını belirtti.

Demirkıran, "2011 yılından bu yana her yıl 23 Eylül ve 21 Mart'ta güneşin Tillo'da İbrahim Hakkı Hazretlerinin hocası İsmail Fakirullah Hazretlerinin türbesinin başucuna yansımasını izliyoruz" dedi.

Daha sonra Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma başkanlığında gerçekleştirilen sempozyum, Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr Zeki Eker ile sosyolog-yazar Dr. Selma Karışman'ın konuşmacı olarak katıldığı oturum ile başladı. - Siirt

Kaynak: AA / Yerel

Yasin Aktay Ak Parti Türkiye Tillo Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title