Haberler

Uluslararası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması"

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin, "18 maddenin hiçbir yerinde 'tek adamlık' yazmıyor.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin, "18 maddenin hiçbir yerinde 'tek adamlık' yazmıyor. 18 maddenin hiçbir yerinde çocuklarımızı milletvekili yapmak için seçilme yaşını 18'e indirdiğimiz yazmıyor." dedi.

Kaynak, Esenler Belediyesi tarafından Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde organize edilen "Uluslararası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması"nda yaptığı konuşmada, 22 Mart Dünya Su Günü'nde Esenler Belediyesinin önemli bir programa ev sahipliği yaptığını söyledi.

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun Türkiye ve dünyaya örnek olacak işler yaptığını ifade eden Kaynak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Belediyeciliğin sadece altyapı, üst yapı değil, başka manalara geldiğini, ilçelerimizi, illerimizi, yerleşim yerlerini, gelecek kuşaklara hazırlamak olduğunu ve nesil inşası hususunda önemli görevleri bulunduğunu Eserler'de bize gösteriyor. Allah'a hamdolsun Esenler bu çalışmanın karşılığında da durması gereken yeri biliyor. Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'ndan sonra 16 Nisan'da yapacağımız referandum çalışmasını değerlendirdik. Esenler, evet İstanbul'da Cumhurbaşkanımızın, milletin adamının en büyük destekçisi. Esenler'i tebrik ediyorum."

Suyun, medeniyet ve hayatın temeli olduğunu anlatan Kaynak, suyu yaşatmanın medeniyet tasavvurunun bir parçası olduğunu kaydetti.

Vakıflardan da sorumlu bir bakan olduğunu dile getiren Kaynak, su ile ilgili önemli vakıfların kurularak, hizmet verdiğini anlattı.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, şöyle devam etti:

"Halen ecdadımızın kurduğu Mekke Medine su yollarının bakımı için bile hayatta olan vakıflar var. O su yollarını korumak için hayatta olan vakıflar var. Su ve Osmanlı. İkisi birbirine çok yakışan şeyler. Ecdadımız tekrar ediyorum, hiçbir yeri işgal etmemiş, hiçbir yeri ilhak etmemiş, hiçbir yerde asla emperyalist duygularla olmamış. Hiç kimsenin diline, dinine, ırkına, kültürüne, folkloruna asla müdahale etmemiş. O, sadece kendi medeniyetini götürmüş ve adaletle hükmetmiş. Bakın dünyanın bugün karşı karşıya olduğu en önemli sorun, farklılıkların tahrik edilerek, insanların birbirleriyle çatıştırılmasıdır. "

-"Hiçbir yerde insanların inancına, diline müdahale etmemişiz"

Başbakan Yardımcısı Kaynak, insanların, ırklarından, milliyetlerinden, mezheplerinden dolayı savaştırılabileceklerini ama o savaşı kimsenin bitirmeye gücünün yetmeyeceğini dile getirerek, "Mezhep savaşları, Avrupa'nın tarihinde yaşadığı 100 yıl savaşları... Bunlar Avrupa'nın icadı şeyler." değerlendirmesinde bulundu.

Hayallerinin bütün insanlık olduğunu, ecdadın cömert Nil ile Yeşil Tuna'yı birbirinden ayırmadığını kaydeden Kaynak, Osmanlı'nın 600 yıl hükmetmesine rağmen herkesin kendi dilini konuşabildiğini anlattı.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, şunları kaydetti:

"Herkes kendi kültürlerini yaşatabiliyor. Gittiğimiz hiçbir yerde insanların inancına, diline müdahale etmemişiz. Soykırımı bu insanlara biz öğretmedik, emperyalizmi biz öğretmedik. Ecdadımız gittiği her yere sömürmek için değil, bir şeyler yapmak için geldi. Bizim için insanların en hayırlısı insanlara en çok hizmet edendir. Çatışmaların sebebi tamamen mezhep farklılıklarının körüklenmesidir. Somali'de ve bize yakışmayan bir hadise var. Burada terör estirenler aslında maalesef Müslüman'ım diyen teröristlerin kurduğu örgütler. ya da onların kullandığı örgütler. Bakın Suriye ve Irak'ta DEAŞ Sünni İslam adına cinayet işliyor. Öbür tarafta Irak'ta, Musul'da yeni bir örgüt inşa ediliyor. Haşdi Şabi. Şii İslam adına cinayet işleme eğiliminde. Boko Haram, Eş-Şebap, El-Kaide bunlar, bu medeniyetleri ortaya koyan bizim inancımıza yakışıyor mu? İşte o yüzden insanlar açlıkla pençeleşiyorlar."

"Bu coğrafyanın tek umudu Recep Tayyip Erdoğan'dır"

Veysi Kaynak, Yemen'de şu anda 500 bin çocuğun açlık ve ilaçsızlıktan dolayı bugün yarın ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, Güney Sudan, Somali'de, Cibuti'de, Çat'da, Nijer'de bütün bu coğrafyanın tek umudunun Türkiye olduğunu söyledi.

"Ve bilesiniz ki bu coğrafyanın tek umudu Recep Tayyip Erdoğan'dır. İşte bu sebeple Cumhurbaşkanımız Kızılay'la bir yardım eli uzatma kampanyası başlattı." diyen Kaynak, meteoroloji uzmanlarının kuraklık tehlikesinin 2040'lara kadar sürmesini öngördüğünü söyledi.

Kaynak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Belki suyun bir tek damlası bile birçok hadiseye sebep olacaktır. O yüzden 15 yıldan beri Cumhurbaşkanımızın öncülüğündeki kadrolar, Türkiye'nin bir damla suyunun dahi heba olmaması için çalışmalar yapıyorlar. Şunu asla unutmamamız gerekir. Bizim sular üzerindeki hakimiyetimiz asla başkalarının suyunu kesmek, başkalarına zulmetmek için değildir. Fırat ve Dicle de o kendi akışlarıyla Türkiye topraklarından sonra Suriye'ye, Irak'a gidiyorlar. Başka bir yerde olsa bu mümkün olmaz."

Başbakan Yardımcısı Kaynak, referandum sürecine ilişkin görüşlerini de aktardı.

Yeni sistemde parlamentoyu işlevsiz hale getirmek gibi bir durumun olamayacağını, bunun mümkün olmadığını da ifade eden Kaynak, 18 maddeyi bir tek kartta topladığını söyledi.

Kaynak, şöyle devam etti:

"18 maddenin hiçbir yerinde 'tek adamlık' yazmıyor. 18 maddenin hiçbir yerinde çocuklarımızı milletvekili yapmak için seçilme yaşını 18'e indirdiğimiz yazmıyor. Anlamadıkları hadise şu; bizim 18-25 yaş arasında tam 7,5 milyon gencimiz var. Bizim ailemizin fertleri bu kadar. Bizim ailemiz 80 milyon vatan evladı. Hızlı hareket edebilen, çabuk karar verebilen. En değerli şey zaman. Zamanı israf etmeyen bir çalışma yöntemi. Esenler'in 16 Nisan'da Cumhurbaşkanımızı ve Başbakanımızı en çok seven ilçelerden olacağına inanıyorum."

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da, su medeniyetinin çocukları olarak, 22 Mart Dünya Su Günü'nde su ile beraber kendi kültürünü inşa etmiş şehirleri bir araya getirdiklerini söyledi.

Dünyanın gelecek yıllardaki en önemli tartışma konularından birisinin su olacağını ifade eden Göksu, su ile ilgili yeni farkındalıkları ortaya koymak istediklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Esenler Belediye Başkanı Göksu, Kaynak'a ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil'in eserlerinin yer aldığı eseri takdim etti.

Bakan Kaynak, daha sonra Hikmet Barutçugil'in, Fuzuli'nin Su Kasidesi'nin ebru ile buluşmasının anlatıldığı ebru sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Ekinlik kapsamında 9 Balkan ülkesinin temsilcileri, halk oyunları gösterileri sundu.

Programa, AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati, Balkan ülkelerinden yöneticiler, yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Veysi Kaynak Türkiye Esenler Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title