Haberler

Uluslararası Tahran Kitap Fuarı Açıldı

29. Uluslararası Tahran Kitap Fuarı, başkentin güneyindeki Güneş Şehri fuar alanında "Yarın okumak için geç" sloganıyla açıldı.

29. Uluslararası Tahran Kitap Fuarı, başkentin güneyindeki Güneş Şehri fuar alanında "Yarın okumak için geç" sloganıyla açıldı.

Fuarın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, konuşmasında, kendisine bağlı İrşad ve Kültür Bakanlığı bünyesindeki Kitap Yayınını Denetleme Kurulu'nu eleştirdi.

Devletin her işe karışmaması gerektiğini ifade eden Ruhani, "Ben defalarca bakanlar kurulu toplantısında, Kültür ve İrşad Bakanı'na kitap yayını denetiminin işin uzmanlarına bırakılması gerektiğini söyledim. Ama siz işi yayıncının değerlendirmesine bırakmıyorsunuz." dedi.

Ruhani, şöyle konuştu:

"Devlet, siyaset ve proje belirlemeli, denetlemeli. Denetimi de halk yapmalı. Ben defalarca bakanlar kurulu toplantısında ve Kültür ve İrşad Bakanı'na kitap yayını denetiminin işin uzmanlarına bırakılması gerektiğini söyledim. Bir kitabın yayımlanıp yayımlanmamasına yazarlar ve yayıncılar birlikleri karar vermelidir. Sivil toplum işini daha özenle yapar. Yayıncılar kendi prestijlerini korumak için bir kitabı daha iyi değerlendirirler. Ama siz işi yayıncının değerlendirmesine bırakmıyorsunuz. Bir üniversite öğrencisi memur, kitabın basılıp basılmamasına karar veriyor."

İran'da bir kitabın yayınlanabilmesi için öncelikle İrşad ve Kültür Bakanlığı'na bağlı Kitap Yayınını Denetleme Kurulu'nun onayından geçmesi gerekiyor. Kurul bazen bir kitabın tamamının yayınlanmaması kararını verirken, bazen de içeriğine dair sansür uyguluyor. Yaptıkları sansürle eleştirilere maruz kalan Kitap Yayını Denetleme Kurulu, faaliyetlerini muhafazakarların etkisi altındaki Kültür Devrimi Yüksek Konseyi'ne bağlı olarak yürütüyor.

29. Uluslararası Tahran Kitap Fuarı'nın kapıları 14 Mayıs'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

Kaynak: AA / Güncel

Kültür Bakanlığı Tahran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title